Μετά από μια περίοδο 25 ετών, από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες ανοικοδόμησης και αναστήλωσης στους ξενώνες της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο νησί της Σβέρνιτσας, στη νότια Αλβανία, ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και στο υπόλοιπο του μοναστηριού.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος διέθεσε κονδύλια για την χρηματοδότηση των έργων συντήρησης. Στο πλαίσιο αυτής της χρηματοδότησης, το Τμήμα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της εν Αλβανία Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιεί και παρακολουθεί τις εργασίες, καθώς και συντονίζει τη συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού Αυλώνα.
Σημειώνεται ότι η Σβέρνιτσα είναι χωριό της Αλβανίας που κατοικείται από Έλληνες. Το χωριό αυτό, μαζί με τη γειτονική Νάρτα, αποτελούν ελληνόφωνους θύλακες, στην περιοχή βόρεια του Αυλώνα. Η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από αλυκές. Η λιμνοθάλασσα της Νάρτας, η οποία φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα, βρίσκεται στα βόρεια του χωριού, ενώ στον Νότο βρέχεται από θάλασσα.
Το 1997-98 πραγματοποιήθηκαν επίσης εργασίες αποκατάστασης με κονδύλια της εν Αλβανία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ενώ το 2003, πάλι με τα κονδύλια της Εκκλησίας έγινε η πλήρης αποκατάσταση του Καθολικού της Ιεράς Μονής.
Το Καθολικό της Ιεράς Μονής είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της βυζαντινής περιόδου και αποτελεί τα από ελάχιστα δείγματα του ελεύθερου σταυροειδούς τύπου με τρούλο στην Αλβανία.
Η Ιερά Μονή λόγω της τοποθεσίας της, είναι υπό την επήρεια της υγρασίας και του αλμυρού νερού της λιμνοθάλασσας της Νάρτα. Για το λόγο αυτό, οι φθορές είναι πιο γρήγορες και έντονες.