Η Αλβανία του Χότζα ήταν η μοναδική αθεϊστική χώρα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Για 23 ολόκληρα χρόνια οι άνθρωποι απαγορευόταν να πιστέψουν στο Θεό πνίγοντας μέσα τους την ανάγκη τους να προσευχηθούν και να μιλήσουν για τον Θεό. Η φτώχεια, η πείνα και ο φόβος είχαν δημιουργήσει απεγνωσμένες γενιές και όσοι είχαν πάρει μυρωδιά από Θεό πάλευαν καθημερινά με τον πόθο τους να γονατίσουν και να παρακαλέσουν τον δημιουργό τους να τους λυπηθεί.
Όταν ο Αρχιεπίσκοπος κ Αναστάσιος έφθασε στην Αλβανία σε αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως Έξαρχος και τελικά εξελέγη Αρχιεπίσκοπος , βρήκε μια χώρα γεμάτη ανάγκες καθημερινές, πνευματικές και κοινωνικές. Βρήκε κατεστραμμένο τόπο, διαλυμένες συνειδήσεις και βρέθηκε αντιμέτωπος με τους ανθρώπους που τον παρακαλούσαν να μείνει κοντά τους με δάκρυα στα μάτια…..
Το οδοιπορικό που ακολουθεί είναι ένα μικρό δείγμα της εικόνας του τότε και του σήμερα….
Το έργο του Αρχιεπισκόπου δεν ήταν εύκολο….
Βρέθηκε μόνος σε μια εχθρική Αλβανία σε ασταθές περιβάλλον με εχθρικές διαθέσεις όπου πολλές φορές προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν ενώ κάθε φορά που η Ελλάδα και η Αλβανία αντιμετώπιζε εθνικά θέματα, ο Αρχιεπίσκοπος και όσοι ήταν κοντά του γινόταν τα εξιλαστήρια θύματα των εθνικιστικών διαθέσεων.
Η Αλβανία απόκτησε σχολεία, πανεπιστήμια, ναούς, χώρους εργασίας και παραγωγής έργου για τις υπηρεσίες της εκκλησίας, οικοτροφεία, πνευματικά κέντρα, χώρους αγάπης και φιλοξενίας για ορφανά και ηλικιωμένους, θεολογική σχολή και η Αρχιεπισκοπή έγινε το σημείο αναφοράς για τους Χριστιανούς, ανοίγοντας όμως την αγκαλιά της και σε όποιον άλλον είχε ανθρώπινες ανάγκες χωρίς διακρίσεις.
Στα ενενήντα του χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος συνεχίζει να ζει στο ίδιο κελάκι και να προσεύχεται γονατιστός, να παρακαλάει και να δοξάζει τον Θεό για το μόχθο, τους πειρασμούς, και τα δάκρυα που του χάρισε απλόχερα αλλά κυρίως για την ανασύσταση της Εκκλησίας της Αλβανίας.
Το έργο του έγραψε ιστορία στην Αλβανία και να θυμίσουμε εδώ τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη όταν επισκέφθηκε την Αλβανία πριν αρκετά χρόνια και είπε στο πλήθος που τον υποδέχθηκε: “Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι ένα δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα”
Το παραθύρι του έχει ακόμη τις τρύπες από τις σφαίρες που έσπασαν το τζάμι όταν προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν …όμως ο Αρχιεπίσκοπος κάνει το σταυρό του και συνεχίζει…..
Δείτε το αφιέρωμα
Όταν στην Αλβανία το καθεστώς του Χότζα είχε καταστρέψει τα πάντα και οι άνθρωποι ζούσαν κάτω από τη σκιά του φόβου, της απαγόρευσης, όταν τους είχε επιβληθεί η αθεΐα και τις εκκλησίες τους και τις είχαν μετατρέψει σε σταύλους, συνεργεία αυτοκινήτων και η ανθρώπινη ύπαρξη ήταν αναλώσιμη, όταν τα χωριά μεταξύ τους δεν είχαν καμία επαφή γιατί δεν υπήρχαν δρόμοι , όταν η πείνα θέριζε τα παιδικά στομάχια και οι μανάδες δεν είχαν πως να τα παρηγορήσουν ούτε πως οι ίδιες να παρηγορηθούν, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έστειλε τον τότε Μητροπολίτη Ανδρούσης και νυν Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ Αναστάσιο σε μια σπουδαία ιεραποστολή στην μοναδική αθεϊστική χώρα στην ιστορία…..
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος παραχώρησε μια ξεχωριστή συνέντευξη στη Μαρία Γιαχνάκη για την εποχή που άφησε την ιεραποστολή στην Αφρική και ανέλαβε την ακόμη πιο δύσκολη ιεραποστολή στην Αλβανία τονίζοντας ότι “όλα τα θαύματα τα κάνει ο Θεός.”
“Ήμουν μόνος σε ένα εχθρικό περιβάλλον και ασταθές έδαφος σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη αποστολή” αναφέρει ο Μακαριώτατος μιλώντας και για την καχυποψία με την οποία τον αντιμετώπιζε η κυβέρνηση εκείνη την περίοδο .
Στην συνέντευξή του μιλάει μάλιστα, για τα πέτρινα χρόνια και τον αγώνα της εκκλησίας να αναστηλώσει τους ναούς, να ανοίξει δρόμους, να φτιάξει νοσοκομεία και να απαλύνει η και να θεραπεύσει τον σωματικό και ψυχικό πόνο των ανθρώπων.
Η ανασύσταση της εκκλησίας ήταν ένα δύσκολο έργο για τα δεδομένα της Αλβανίας σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος αλλά έκανε το σταυρό του και πήγε στο άγνωστο όπως λέει ο ίδιος ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει ένας διεθνής επαίτης, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η προσευχή, τα δάκρυα και η πίστη στον Θεό τον κράτησε και τον γέμισε ελπίδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες, να παλέψει για τον άνθρωπο και να εμπνεύσει τους Αλβανούς να ανοίξουν πάλι την καρδιά τους στο Θεό….
Στην ίδια συνέντευξη αναφέρεται μάλιστα στην ανάγκη για ενότητα, συμφιλίωση και την υπέρβαση για το καλό της Ορθοδοξίας στέλνοντας ένα επίκαιρο μήνυμα Χριστουγέννων.
Αποστολή Αλβανία: Μαρία Γιαχνάκη
Εικονολήπτης: Ανδρέας Χαλκιόπουλος
Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη
Πλάνα Αρχείου Αφρικής – Αλβανίας: Μαρία Μαυρίκου