27/10/2023 27/10/2023 Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Απολλωνίας και Φίερ κ. Νικολάου τιμήθηκε φέτος η μνήμη του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της πόλης του Βερατίου, στον ομώνυμο Καθεδρικό Ναό.  Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Η σχέση της κεντρικής αυτής ιστορικής πόλης της Αλβανίας, με έντονα τα αποτυπώματα της ιστορίας της, συνδέεται με τον Άγιο Δημήτριο ήδη από τον 19ο αιώνα. Αμέσως μετά...
27 Οκτωβρίου, 2023 - 14:00
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2023 - 14:23

Το Βεράτιο τίμησε τον προστάτη του Άγιο Δημήτριο (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Το Βεράτιο τίμησε τον προστάτη του Άγιο Δημήτριο (ΦΩΤΟ)

Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Απολλωνίας και Φίερ κ. Νικολάου τιμήθηκε φέτος η μνήμη του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της πόλης του Βερατίου, στον ομώνυμο Καθεδρικό Ναό. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Η σχέση της κεντρικής αυτής ιστορικής πόλης της Αλβανίας, με έντονα τα αποτυπώματα της ιστορίας της, συνδέεται με τον Άγιο Δημήτριο ήδη από τον 19ο αιώνα. Αμέσως μετά τον καταστρεπτικό σεισμό το 1851, ο οποίος στοίχησε τη ζωή σε 400 ανθρώπους, χτίστηκε ναός προς τιμήν του Αγίου σε χώρο που βρίσκεται πλησίον του σημερινού Καθεδρικού Ναού. Ανεξαρτήτως θρησκεύματος οι κάτοικοι του Βερατίου προσευχήθηκαν στον Άγιο Δημήτριο να τους προστατεύει από τους σεισμούς και έτσι ο Άγιος καθιερώνεται στη συνείδηση των κατοίκων ως προστάτης τους.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Νικολάου. Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης και του Ποιμενάρχη κ. Ιγνατίου ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο απηύθυνε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βερατίου.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοτνος του Μητροπολίτη Απολλωνίας κ. Νικολάου. Συλλειτούργησαν κληρικοί από την Εκκλησία της Αλβανίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το κόλλυβο του Αγίου.

Ακολούθως λιτανεύτηκε η εικόνα του Αγίου Δημητρίου πέριξ του Καθεδρικού Ναού με τον Μητροπολίτη να εύχεται σε όλους ο Άγιος Δημήτριος να τους προστατεύει και να τους ενισχύσει στη ζωή τους.

Φωτογραφίες από τον Πανηγυρικό Εσπερινό: 

Φωτογραφίες από τη Θεία Λειτουργία και τη Λιτανεία: 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων