Τιμητική εκδήλωση για τον Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη πραγματοποιήθηκε στην Μεσσήνη την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος του απένειμε το μετάλλιο Α΄ Τάξεως του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.
«Η κοινωνία μας χρειάζεται ζωντανά παραδείγματα προσφοράς και ανιδιοτέλειας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κατά την εκδήλωση, η οποία διεξήχθη στο Δημαρχείο της πόλης.
Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται σήμερα και αύριο τη Μεσσηνία κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος κ. Δημητρίου Καφαντάρη. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύει ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών και τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και όλων των θεσμών.
Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την τιμητική εκδήλωση προς τον κ. Θέμελη για την προσφορά του στην αρχαιολογία και ιδιαίτερα για τις εργασίες ανασκαφής και αναστήλωσης που πραγματοποίησε και πραγματοποιεί στην αρχαία Μεσσήνη. «Αναδείξατε τον τόπο αυτό της Μεσσηνίας, ένα τόπο που βρέθηκε στο προσκήνιο των εξελίξεων διαχρονικά, ένα τόπο που φέρει πλούσια πληροφορία από την αρχαιότητα. Αυτή μας την κάνατε γνωστή με την φιλότιμη εργασία σας όλα αυτά τα χρόνια» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τον κ. Θέμελη και προσέθεσε: «Συναντηθήκατε με τις πληροφορίες του Παυσανία για μια περιοχή που έφερε και στην αρχαιότητα τα σημάδια της τραγικότητας, του αγώνα της επιβολής και της κυριαρχίας, συνυφασμένα με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Είναι αναμφίβολα συναρπαστικός ο τρόπος που ανταμοίβεται ο αρχαιολόγος από τα ίδια του τα ευρήματα. Αυτής της συγκίνησης γινόμαστε κοινωνοί και μεις και επιτρέψατέ μου να διεκδικώ ένα μικρό μερίδιο συμμετοχής στο αίσθημα του αρχαιολόγου».
Κατόπιν αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο του καθηγητή, το οποίο, όπως είπε, είναι κατάθεση ζωής, και πίσω απ’ αυτήν διακρίνει κανείς αυταπάρνηση, φρόνημα αποστολής και ήθος ασκητικό.
Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη για εθνική αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια επισημαίνοντας πως «η κοινωνία μας χρειάζεται ζωντανά παραδείγματα προσφοράς και ανιδιοτέλειας. Κάποιους που να αναστήσουν το όραμα μιας πατρίδας που τιμά και σέβεται τον εαυτό της, που αξιοποιεί μέσα στο σύγχρονο κόσμο την παράδοσή της με αγάπη για τη γνώση, για τη συνεργασία των ανθρώπων, με σεβασμό στον ανθρώπινο μόχθο, για όσους αφιέρωσαν τη ζωή τους σε ευγενείς σκοπούς, για τις αξίες που αποτελούν τις βάσεις του πολιτισμού μας. Σεις γίνεστε ένα από αυτά τα πρότυπα που ζητούμε και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Σμιλεύετε έτσι επίπονα την ωραία εικόνα της πατρίδας μας, αυτή που επιθυμούμε και επιδιώκουμε».
Ο Δήμαρχος Μεσσήνης αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της αρχαίας Μεσσήνης και στον αρχαιολογικό χώρο που αποτελεί παγκόσμιο σημείο πολιτισμού. Μίλησε για το έργο και την προσωπικότητα του κ. Θέμελη τονίζοντας πως «είναι , θέλει και μπορεί να συνεχίσει να είναι ο στυλοβάτης αυτής της προσπάθειας , αφού για τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης δεν δίνει μόνο το μυαλό του και τις γνώσεις του , αλλά πάνω από όλα την ψυχή του».
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Δήμαρχος επεσήμανε πως «χωρίς αμφισβήτηση οι δύο πιο σταθεροί λίθοι, του Ελληνικού Έθνους, είναι η Ορθοδοξία και ο Πολιτισμός, άφθαρτοι, πυξίδα ζωής, χαράς και ελπίδας για όλους μας. Σήμερα μέσα από αυτή την εκδήλωση, τιμής, έχουμε ένα ακόμη αντάμωμα, της ορθοδοξίας και του πολιτισμού, με την παρουσία της Εκκλησίας, του Κράτους, την παρουσία όλων μας, ώστε να ανανεώσουμε, την κοινή πορεία, προς το μέλλον. Γιατί εμείς οι Έλληνες τα καταφέρνουμε. Γιατί οι αρχές και οι αξίες μας ενώνουν, μας δυναμώνουν».