15 χρόνια Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Τα “πέτρινα” χρόνια της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων, του μεταναστευτικού, του COVID 19 (ΦΩΤΟ)
7 Φεβρουαρίου 2008, 12.30μμ. Τα φώτα έξω από την Μητρόπολη Αθηνών ανάβουν. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε πριν από λίγη ώρα εκλέξει τον 20ο Προκαθήμενό της.
Ο από Θηβών και Λεβαδείας, Ιερώνυμος, είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.
- Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη
- Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi
Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου μετά την κοίμηση του Χριστόδουλου έγινε σε μόλις έντεκα ημέρες προκειμένου να μην παραμείνει η Εκκλησία της Ελλάδος για μεγάλο χρονικό διάστημα «ακέφαλη».
Η Εκκλησία της Ελλάδος με την εκλογή Ιερώνυμου έκανε επικοινωνιακή στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών.
Ο επικοινωνιακός Χριστόδουλος έφερε τους πιστούς στις εκκλησίες ακόμη και αν φορούσαν σκουλαρίκι και τζιν παντελόνι, ο Ιερώνυμος εξομάλυνε τις αντιπαραθέσεις στην Ιεραρχία και αποκατέστησε τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Χριστόδουλος ανέλαβε τα ηνία της Εκκλησίας της Ελλάδος την περίοδο που η χώρα ευημερούσε οικονομικά.
Ο δε Ιερώνυμος κλήθηκε να συντονίσει την Ιεραρχία ώστε οι Μητροπολίτες να στηρίξουν τους δοκιμαζομένους συμπολίτες μας από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, τα μνημόνια, το μεταναστευτικό, τον COVID 19 και την σταδιακή φτωχοποίηση λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανίας.
Ωστόσο, αν και πάντα στην Ιεραρχία στεκόταν απέναντι από τον Χριστόδουλο ποτέ δεν έφτασε την ενδοεκκλησιαστική αντιπαράθεση στα άκρα.
Μάλιστα μετά την εκλογή του διατήρησε στη θέση τους, τους περισσότερους από τους συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Πριν την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνου, διατηρούσε στενές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το 2003 – 2004, την περίοδο δηλαδή που οι κρίσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχαν περάσει “δια πυρός και σιδήρου”για το καθεστώς των Μητροπόλεων που ανήκουν στις Νέες Χώρες, ο τότε Θηβών και Λεβαδείας είχε δηλώσει σε όλους τους τόνου ότι δεν επιθυμούσε να διαταραχθούν οι σχέσεις με τη Μητέρα Εκκλησία.
Κατά τα 15 χρόνια Αρχιεπισκοπείας του έχει εξομαλύνει τις όποιες αντιθέσεις και οι σχέσεις παραμένουν μέχρι σήμερα αγαστές. «Προσβλέπουμε σε αγαστή συνεργασία», ανέφερε με νόημα μεταξύ άλλων, το συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε το 2008, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β‘.
Ο Ιερώνυμος, ήταν υπέρμαχος της Συνοδικότητας και όχι της υπερπροβολής του Αρχιεπισκόπου. Αυτό εφάρμοσε και ως Αρχιεπίσκοπος.
Απόφοιτος της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής με μεταπτυχιακά στη Γερμανία και στην Αυστρία επιθυμούσε οι συνεργάτες του και οι κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος να έχουν ανώτατη εκπαίδευση και να είναι ευρυμαθείς. Αυτό εφάρμοσε και στην εκκλησία της Ελλάδος όπου τα νέα στελέχη έχουν αξιοζήλευτες σπουδές. Αγαπά τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό και ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης μιλούσε με θέρμη για τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Συμφοιτητής με τον Πάπα Βενέδικτο
O Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος, κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης, γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Είναι το πρώτο από τα δύο παιδιά του Τάσου και της Δήμητρας Λιάπη. Ένα από τα εγγονάκια του αδελφού του Αλέκου, λέγεται Γιάννης – Ιερώνυμος, όπως ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στο Gratz Αυστρίας, στο Regensburg και το Μόναχο της Γερμανίας. Στη Γερμανία ήταν συμφοιτητής με τον κεκοιμημένο Ποντίφικα, τον Πάπα Βενέδικτο, κατά κόσμον Γιόσεφ Ράτζιγνκερ. Τους ένωνε η αγάπη για την Ελληνική γλώσσα, άλλωστε ο Πάπας Βενέδικτος γνώρισε να διαβάζει αρχαία Ελληνικά.
Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών καθώς και στο Γυμνάσιο Αυλώνος. Κάθε χρόνο συναντάται με τους μαθητές του από τη Λεόντειο στη Νέα Σμύρνη και από τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης που δίδασκε στην Αλίαρτο. Έχει κρατήσει το βαθμολόγιο των μαθητών του και σε κάθε συνάντησή τους το διαβάζει.
Το 1970 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την εργασία του «Μεσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας». Το 1981 εξελέγη μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας. Παράλληλα με την αναστήλωση των εκκλησιών και των μοναστηριών ανεδείκνυε και τα αρχαία ελληνικά μνημεία. Το 1998 είχε διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.
Η αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας
Η αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής περιουσίας ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Έκανε το μεγάλο βήμα που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει παρά τις προθέσεις του ο Προκάτοχός του Χριστόδουλος. Άλλωστε όπως προαναφέραμε και στην Μητρόπολη Θηβών είχε αναστηλώσει εκκλησίες και μοναστήρια. To σχέδιο της «The Green Σχιστό» αφορά στην αξιοποίηση του εκκλησιαστικού Κτήματος στο Σχιστό Σκαραμαγκά, συνολικής έκτασης 3.000 στεμμάτων με τη δημιουργία μεταξύ άλλων περιβαλλοντικών πάρκων, την ανέγερση κατοικιών αλλά και έργο στον τομέα των logistics. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και άλλα προγράμματα για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.