Εκκλησία της Ελλάδος
04 Απριλίου, 2019

Αμετακίνητοι στις κόκκινες γραμμές: Το αγκάθι για το ιδίωμα της λεγόμενης “Μακεδονικής γλώσσας” και η παρέμβαση της ΔΙΣ για την βλασφημία

Διαδώστε:

Κατά την χθεσινή της συνεδρίαση η ΔΙΣ αποφάσισε να παρέμβει και για το θέμα της αναθεώρησης του ποινικού κώδικα σχετικά με την κατάργηση των άρθρων που αφορούν στην κακόβουλη βλασφημία, την καθύβριση θρησκευμάτων και την περιύβριση νεκρού ενώ απέστειλε έγγραφο στην Α.Θ.Π τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκφράζοντας την ανησυχία της για αίτημα των «αυτοαποκαλούμενων Μακεδονοφώνων κατοίκων της Ελλάδος για την τέλεση της Θείας Λειτουργία στο ιδίωμα της λεγόμενης Μακεδονικής γλώσσας.

Αυτά τα δυο κυρίως στοιχεία είναι τα πιο σημαντικά σημεία της χθεσινής συνεδρίας της ΔΙΣ. Το γεγονός της σοβαρής συζήτησης των ιεραρχών γι’ αυτά τα δυο φλέγοντα θέματα σίγουρα θα ταρακουνήσει και την κυβέρνηση η οποία πριν προλάβει να διαχειριστεί την αποτυχία των συνομιλιών με την εκκλησία έχει τώρα επίσημη αντίδραση από την ίδια την εκκλησία και πάλι για την προτεινόμενη κατάργηση άρθρων που αφορούν θέματα θρησκείας.

Γενικά ο διάλογος θέλουν να φαίνεται ότι προχωρά ενώ οι εκπρόσωποι της εκκλησίας είναι ολοφάνερο πια ότι βάζουν επί τόπου τα όρια .

Την ίδια ώρα στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο συζητήθηκε η αναφορά της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής Διαλόγου μετά της Ελληνικής Πολιτείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και την πορεία διαλόγου για τη συγγραφή νέων βιβλίων.

Μετά από μια μακρά περίοδο συζητήσεων με την κυβέρνηση το ότι η ΔΙΣ επιμένει στις γραμμές της σημάνει ότι συνεχίζουν να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων ενώ σύμφωνα με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και τος πληροφορίες από το ρεπορτάζ η κυβέρνηση θα αφήσει το θέμα να λυθεί τελικά μετά τις εκλογές ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται να τη συμφέρει να επιδιώξει.

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

Διαδώστε: