Ως σοβαρό εθνικό θέμα χαρακτήρισε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος σε χαιρετισμό που απέστειλε σε εκδήλωση, με πρωτοβουλία της Eurobank, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη.
Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr
Νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της απασχόλησης στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Έβρου που αποβλέπει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, υλοποιεί η Eurobank. Η διοίκηση της τράπεζας πραγματοποιεί περιοδεία στη Θράκη, υπογραμμίζοντας την αναπτυξιακή και επενδυτική δυναμική σε μια περιοχή με ισχυρά γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα.
Η πορεία υλοποίησης της νέας δράσης, οι προκλήσεις και οι προοπτικές εργασίας και διαβίωσης στη Θράκη, συζητήθηκαν χθες σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη με θέμα “Η Eurobank στην ΠΕ Έβρου – Δημογραφικό, Επενδύσεις και Τοπική Ανάπτυξη”.
Στην εκδήλωση, όπως αναφαίρεται στην ανακοίνωση, χαιρετισμό εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, μετέφερε ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Κωστής Δήμτσας, παρουσιάζοντας στη συνέχεια, τις δράσεις που αναπτύσσει η Αποστολή σε συνεργασία με την Eurobank.
Αρχιεπίσκοπος: Σοβαρό εθνικό θέμα το δημογραφικό
Στον χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ευχαρίστησε την Eurobank και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Φωκίωνα Καραβία, για την αξιέπαινη όπως είπε, ευαισθησία που επιδεικνύουν για το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε ως «σοβαρότατο εθνικό μας θέμα».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραβίας είχε τιμηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον Ιούλιο του 2020 με το μετάλλιο της Ά τάξεως του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για την στήριξή του στην Εκκλησία.
Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης
Αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία της Εκκλησίας με την Eurobank που, όπως ανέφερε, στόχο έχει τη στήριξη νέων οικογενειών σε ακριτικές περιοχές της χώρας και εξήρε την πρωτοβουλία της τράπεζας να δημιουργεί θέσεις εργασίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ανθρώπους να παραμένουν στον τόπο τους.
Τέλος, υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία μπορεί να επιτελεί το έργο της χάρη στη στήριξη των πιστών στις πρωτοβουλίες της, αλλά πέρα από τα άτομα, οργανισμοί, και μάλιστα εκείνοι που από τη φύση τους έχουν ευρεία κοινωνική λειτουργία, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών. Η περίπτωση της χορηγίας της Eurobank στην ‘Αποστολή’ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα».
Ο πληθυσμός της Θράκης σύμφωνα με την τελευταία απογραφή
Σύμφωνα με τα τελικά στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή που διενεργήθηκε το 2021 η μείωση πληθυσμού είναι εμφανής και στη Θράκη, με Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη να σημειώνουν αισθητή πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη απογραφή του 2011.
Αναλυτικότερα:
Ακολουθεί αναλυτικά ο πληθυσμός στις Περιφερειακές Ενότητες και στους Δήμους της Θράκης:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΒΡΟΥ: 134.776
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 64.109
ΔΗΜΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ 19.782
ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 32.540
ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 3.040
ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ 15.305
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΠΗΣ: 101.767
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 54.833
ΔΗΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ 16.868
ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ 14.000
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ – ΣΑΠΩΝ 16.066
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ: 107.548
ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ 55.031
ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ 21.411
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΗΣ 18.313
ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ 12.793
Έμπρακτη στήριξη εδώ και 23 χρόνια από την Εκκλησία
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος μεριμνά για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες εδώ και 23 χρόνια περίπου. Όπως είχε γράψει το ope.ge από το 1999 έως και σήμερα έχουν επιδοτηθεί 4.500 και έχουν δαπανηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος περισσότερα από 22.900.000 € για τους τρίτεκνους της Θράκης.
Συγκεκριμένα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ήδη από τον Δεκέμβριο του 2000 είχε αποφασίσει όπως κατ’ έτος και κατά την εορτή των Χριστουγέννων περιάγηται δίσκος στους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη του Προγράμματος για την επιδότηση των Χριστιανικών Οικογενειών της Θράκης προς απόκτηση τρίτου τέκνου. Η εφαρμογή του μέτρου είχε αποφασισθεί κατά την Συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του έτους 1999.
Το 2012, εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε λάβει την απόφαση να μη «βγαίνει δίσκος» την ημέρα των Χριστουγέννων στις εκκλησίες, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Έκτοτε, το πρόγραμμα υλοποιούνταν με την προαιρετική συνεισφορά κάθε μητρόπολης, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων της. Με εγκύκλιο που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες, έγινε γνωστό ότι η περιφορά δίσκου θα επανέλθει τα φετινά Χριστούγεννα, για την περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση του προγράμματος.
Ωστόσο, το 2019 με απόφασή της η Ιερά Σύνοδος επανάφερε την δισκοφορία για την στήριξη τρίτου τέκνου στις ακριτικές περιοχές της Θράκης. Να αναφερθεί ότι η στήριξη από τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις της Θράκης είναι διαρκής προς τον λαό της. Κατά τακτικά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται διανομές τροφίμων και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε εμπερίστατους συνανθρώπους μας.
Διαβάστε επίσης: