Εκκλησία της Ελλάδος
23 Φεβρουαρίου, 2022

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας συγκλόνισε τις ορθόδοξες ψυχές σε όλο τον κόσμο»

Διαδώστε:

Παρουσίαση του Τόμου "Αγία Σοφία. Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο" από την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022. (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ)

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσουλμανικό τέμενος το 2020 συγκλόνισε τις ορθόδοξες ψυχές σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο».

Στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος  σημείωσε ότι «είναι βέβαιο ότι ο τίτλος του πονήματος ωθεί την σκέψη όλων στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, στη Μεγάλη Εκκλησία. Ασφαλώς η μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος το 2020 συγκλόνισε τις ορθόδοξες ψυχές σε όλο τον κόσμο. Καθώς δεν ήταν δυστυχώς η μόνη περίπτωση μετατροπής Ναού και μάλιστα Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας σε τζαμί μέσα στην τουρκική επικράτεια, νοιώσαμε όλοι το πρόβλημα να κλιμακώνεται ενοχλητικά. Η έκδοση του παρόντος Τόμου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την ανησυχία και ενώνουμε όλοι τη διαμαρτυρία μας στο σημείο αυτό».

Ο Αρχιεπίσκοπος, επίσης, αναφέρθηκε στους προλόγους του τόμου τονίζοντας πως μας πληροφορούν και μας εισάγουν στο κλίμα μέσα στο οποίο γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και πραγματοποιήθηκε η ιδέα του πονήματος. Μας δίνουν εξάλλου τις πρώτες νύξεις για το εισαγωγικό κεφάλαιο που ακολουθεί, το σχετικό με το Λόγο και τη Σοφία του Θεού και τη σχετική Θεολογία της Εκκλησίας μας.

«Τα στοιχεία για τριάντα επτά Ναούς, από την Σκωτία μέχρι την Κίνα, γλυκαίνουν πράγματι την ψυχή κάθε αναγνώστη, διεγείρουν δε το πνεύμα του ειδικού ερευνητή. Εξαίρετα κείμενα που υπογράφονται από έγκριτους ειδικούς επιστήμονες, καθώς και υπέροχες έγχρωμες φωτογραφίες, κατατοπίζουν και ενημερώνουν. Η παλαιότητα κάποιων και η σχετική παλαιότητα κάποιων άλλων Ναών, καθώς ο νεότερος Ναός που παρουσιάζεται είναι των αρχών του 20ου αιώνα, δημιουργούν την αίσθηση του βάρους της Ιστορίας. Το γεγονός ότι κάποιοι από τους Ναούς είναι πιθανόν να μην ήταν αφιερωμένοι εξ αρχής στην Αγία του Θεού Σοφία, αλλά να αφιερώθηκαν στη συνέχεια, καταδεικνύει την πνευματική επιρροή που ασκεί στους πιστούς όλων των αιώνων η τιμή της Σοφίας του Θεού» συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος και επεσήμανε ότι «δημιουργείται ωστόσο και η αίσθηση της ευθύνης. Κάτι πρέπει να κάνουμε, όχι μόνο για το θέμα της Αγιασοφιάς στην Πόλη, αλλά γενικότερα ως ορθόδοξοι για τα μνημεία μας, τους λατρευτικούς αυτούς χώρους που φιλοξένησαν για αιώνες δάκρυα και στεναγμούς και λογισμούς και σκέψεις, στέγασαν όλη αυτή την εκδίπλωση του ανθρώπινου λόγου κάτω από την ευλογία του Δημιουργού Λόγου και της Σοφίας του Θεού. Ας είμαστε τουλάχιστον έτοιμοι να συνδράμουμε κάθε προσπάθεια και κυρίως τις συντονισμένες προσπάθειες του ελληνικού κράτους προς την κατεύθυνση αυτή».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη όλους τους συντελεστές και ευχήθηκε «ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να ευλογήσει πλουσίως την πορεία του παρόντος Τόμου».

Η παρουσίαση άρχισε με τον χαιρετισμό του Πρόεδρου της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., μέλους της Ρωσικής Κρατικής Δούμα κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ. Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, η εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος. Κατόπιν, για τον Τόμο μίλησε η επιστημονική υπεύθυνη της έκδοσης, Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου, ενώ η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο., μέλους της Βουλής των Ελλήνων, δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου. Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 9 γλώσσες (Αγγλικά, Αραβικά, Βουλγαρικά,  Ιταλικά, Ουκρανικά, Ρουμανικά, Ρωσικά, Σερβικά) και μεταφράζεται σε άλλες 4 (Αρμενικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Φινλανδικά), ενώ αναμένεται να μεταφραστεί και σε άλλες, προκειμένου να διανεμηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και την ανάδειξη του πνευματικού, ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος που περικλείουν οι περικαλλείς ναοί της Σοφίας του Θεού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τόμος «Αγία Σοφία» – Ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης

 

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Διαδώστε: