Εκκλησία της Ελλάδος
20 Φεβρουαρίου, 2023

Αρχιεπίσκοπος και Πρωθυπουργός στην εκδήλωση: «4 χρόνια έργο για την Παιδεία – Αλλαγή στην πράξη» (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:

Ï Áñ÷éåðéóêïðïò Éåñùíõìïò ðáñåõñåèç óçìåñá óôï Ìåãáñï Ìïõóéêçò óå åêäçëùóç ðïõ äéïñãáíùóå ôï Õðïõñãåéï Ðáéäåéáò ìå èåìá 4 ÷ñïíéá åñãï ãéá ôçí Ðáéäåéá ðáñïõóéá ôïõ Ðñùèõðïõñãïõ Êõñéáêïõ Ìçôóïôáêç ôùí ìåëùí ôïõ Õðïõñãéêïõ Óõìâïõëéïõ óôåëå÷ùí ôùí Õðïõñãåéùí ôçò Ôïðéêçò Áõôïäéïéêçóçò êáé ðñåóâåùí óôçí Åëëáäá ÖÙÔÏ /×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÇ ÁÈÇÍÙÍ

Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «4 χρόνια έργο για την Παιδεία – Αλλαγή στην πράξη».

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Α.Α. Αρχιμ. Ιάκωβος Ανδριόπουλος και ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης, ενώ παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, οι Μητροπολίτες Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, υπουργοί, βουλευτές, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

 

Η Υπουργός, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα μας τα τελευταία 4 χρόνια, παρουσίασε την εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθήθηκε σε πέντε συν μία θεματικές δέσμες, σύμφωνα με το πρόγραμμα Παιδείας που είχε εξαγγελθεί προεκλογικά. Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκε, στις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, κατανεμημένες ως εξής: 1. Αποκατάσταση της εκπαίδευσης ως ενός πραγματικά δωρεάν αγαθού για όλους, 2. Εκσυγχρονισμός εκπαιδευτικού περιεχομένου – Αναβάθμιση εκπαιδευτικών επιλογών, 3. Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση, 4. Αναβάθμιση ποιότητας, αποτελεσματικότητας και λειτουργικότητας δομών εκπαίδευσης, 5. Βελτίωση εκπαιδευτικών υποδομών και εξοπλισμού, +1:μία οριζόντια δέσμη πολιτικών, απλοποίηση διαδικασιών – μείωση γραφειοκρατίας και συγκεντρωτισμού, διαφάνεια. «Στόχος μας, αρχικός και διαχρονικός, να παρέχουμε στα παιδιά μας καλύτερα και περισσότερα εφόδια για να μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε ένα ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο. Να γίνουν δημιουργικοί και συμμετοχικοί πολίτες. Να διεκδικήσουν τα όνειρά τους, να κατακτήσουν τις κορυφές που επιθυμούν. Να είναι ευτυχισμένα. Κάναμε πολλά, μπορούμε περισσότερα. Η βασική μας επιδίωξη είναι μία: πώς η επόμενη γενιά θα είναι πολύ καλύτερη από τη δική μας», κατέληξε στην ομιλία της η Υπουργός.

«Στην εκπαίδευση συντελείται μια σιωπηλή επανάσταση. Μεγάλες αλλαγές επιτέλους υλοποιούνται και μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε ότι αυτά που είπαμε το 2019 τα κάνουμε πράξη», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Τολμώ να πω ότι δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι, πράγματι, στην εκπαίδευση τα τελευταία τέσσερα χρόνια συντελείται μία σιωπηλή επανάσταση” δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, επισημαίνοντας ότι “μεγάλες αλλαγές, για τις οποίες μιλούσαμε εδώ και δεκαετίες, επιτέλους υλοποιούνται. Σίγουρα μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε: ναι, στον κεντρικό πυρήνα του προγράμματός μας για την εκπαίδευση, όπως ακριβώς τα παρουσιάσαμε πριν από τις εκλογές του 2019, τα είπαμε και τα κάνουμε πράξη. Ήμασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Δεν το λέω αυτό ούτε με κομπορρημοσύνη, ούτε με οποιαδήποτε δόση αλαζονείας, αλλά για να τονίσω και πάλι ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικής χτίζονται, πρωτίστως, μέσα από την αξιοπιστία των λόγων και των έργων. Ήρθαμε στα πράγματα με μία πολύ ξεκάθαρη θεώρηση για το πώς έπρεπε να κάνουμε βαθιές τομές στην εκπαίδευση, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στο πανεπιστήμιο. Πράγματι, πολλές από αυτές τις τομές έχουν ήδη γίνει πράξη”.

Το λόγο έλαβαν οι Υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος, αναφερόμενοι στους τομείς αρμοδιότητάς τους, ενώ αναγνώστηκε μήνυμα από την Ευρωπαία Επίτροπο για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Mariya Gabriel, στο οποίο συγχαίρει τη Νίκη Κεραμέως που κατέστησε την παιδεία στη χώρα μας πιο σύγχρονη, πιο ποιοτική και συμπεριληπτική, καθώς και για την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία της για την Ουκρανία. Στη συνέχεια, μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα από την Stefania Giannini, αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της UNESCO, αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, η οποία εξήρε την «αξιοσημείωτη δουλειά που έχει γίνει στο Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας τα τελευταία 4 χρόνια», επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα πλέον αποτελεί πρότυπο και πρωταθλητή» για τις χώρες που σχεδιάζουν εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και μία συζήτηση με εκπαιδευτικούς, γονείς, σπουδαστές, οι οποίοι κατέθεσαν τις προσωπικές τους ιστορίες αναφορικά με τις καινοτομίες που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση με 6 ωφελούμενους από τις εκπαιδευτικές πολιτικές, οι οποίοι παρουσίασαν από τη δική τους οπτική τις αλλαγές που επέφεραν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στη ζωή τους.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Διαδώστε: