Αύριο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η νέα σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 163ης Συνοδικής Περιόδου, προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.
Η σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, για την περίοδο από 1.9.2019 έως 31.8.2020, είναι η ακόλουθη:
Πρόεδρος: Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:
Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος
Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος
Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος
Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος
Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος
Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος
Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος
Παροναξίας κ. Καλλίνικος
Φωκίδος κ. Θεόκτιστος
Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος
Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος
Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος.
Αρχιγραμματεύς: Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης
Τα άμεσα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η Ιεραρχία
Σημαντικό κρίνεται το προσεχές διάστημα για την Εκκλησία της Ελλάδος, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την συνεδρίαση της τελευταίας Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 162ης περιόδου που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενόψει και της Ιεραρχίας του επόμενου Οκτωβρίου.
Στο φλέγον θέμα που απασχόλησε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, οι Ιεράρχες έδωσαν το πράσινο φως (ψήφος εμπιστοσύνης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με πολιτικούς όρους) στον Αρχιεπίσκοπο να χειριστεί το θέμα της αναγνώρισης της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας εν λευκώ, αναγνωρίζοντας παράλληλα το δικαίωμα της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη στην παραχώρηση του Αυτοκεφάλου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει διαμηνύσει ότι θα θέσει το θέμα στην Ιεραρχία το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας στην επόμενη Ιεραρχία του Οκτωβρίου, επιθυμώντας να λάβει από εκεί το πράσινο φως που θα οδηγήσει στην αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος.
Σήμερα πάντως, αρχίζουν στη Χάλκη οι τριήμερες εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Άλλο ένα ζήτημα είναι αυτό με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Μπορεί να τροποποιήθηκαν ορισμένα άρθρα τις προηγούμενες ημέρες, αλλά μέσα σε αυτά δεν ήταν οι διατάξεις για τις οποίες οι Εκκλησία είχε αντιδράσει. Ίσως το ζήτημα αυτό απασχολήσει εκ νέου την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Συνεχίζονται οι επαφές με την Πολιτεία
Σε καλό κλίμα συνεχίστηκαν οι επαφές εκπροσώπων της Εκκλησίας με φορείς της Πολιτείας την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε την Τρίτη 27 Αυγούστου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αν και οι δυο πλευρές δεν προέβησαν σε κάποιες δηλώσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συζήτηση αναφορικά με τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας.
Ο Πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της νέας αρχής στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας.
«Η σχέση που οικοδομούμε στηρίζεται στην ειλικρίνεια και το σεβασμό των διακριτών ρόλων» υπογράμμισε στην ανάρτηση του.
Την Πέμπτη 29 Αυγούστου ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.
«Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την εκκλησία και θα λύσουμε πολλά θέματα. Ξεκινάει ένα πλαίσιο πολύ στενής συνεργασίας» τόνισε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο υπουργός, με τον Μακαριώτατο να προσθέτει ότι η συνεργασία θα είναι «για το καλό του λαού».
Στη συζήτηση τέθηκε επίσης και το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ παρέστησαν, επίσης, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης και ο Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης. Μάλιστα ο τελευταίος επιβεβαίωσε το καλό κλίμα που υπάρχει στις συζητήσεις μεταξύ Εκκλησίας – Πολιτείας σε πρόσφατη συνέντευξη του τονίζοντας πως: “Η κυβέρνηση έχει πολύ καλή διάθεση απέναντί μας, έχουν γίνει οι πρώτες επαφές και είναι αναγκαίο να «θεραπεύσουμε» παλιές ασθένειες και να συνεργαστούμε μαζί της. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε”.