Εκκλησία της Ελλάδος
27 Αυγούστου, 2019

«Δε με φοβίζει η δουλειά, το καθισιό με φοβίζει»

Διαδώστε:

Στο όραμα και στους στόχους του για τα οικονομικά της Εκκλησίας αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» και τον Μάκη Αδαμόπουλο ο νέος Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, τονίζοντας με έμφαση πως «δε με φοβίζει η δουλειά, το καθισιό με φοβίζει».

Ο π. Νικόδημος διορίσθηκε, κατόπιν προτάσεως του Αρχιεπισκόπου, από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.

Σήμερα έδωσε την διαβεβαίωση του ενώπιον της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου .

Συγκεκριμένα, ο π. Νικόδημος ανέφερε πως «η συγκεκριμένη θέση σημαίνει περισσότερες ευθύνες, περισσότερη δουλειά, αλλα είναι κάτι το οποίο δεν είναι άγνωστο για μένα. Δε με φόβιζε ποτέ η δουλειά, η αναδουλειά με φόβιζε και το καθισιό».

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις της διαχείρισης και της οργάνωσης ο π. Νικόδημος επεσήμανε ότι «είναι πράγματα, τα οποία έχω κάνει ήδη ως Διευθυντής στο Ίδρυμα Κόκκορη, αλλά και στις άλλες διακονίες μου. Δε με τρομάζει ο όγκος της δουλειάς. Από την πρώτη στιγμή άρχισα τις συναντήσεις με τους Διευθυντές των υπηρεσιών να ενημερωθώ για τις καταστάσεις. Θέλω να οργανωθεί η ΕΚΥΟ, ώστε να λειτουργεί όσο γίνεται καλύτερα και γρηγορότερα, με τα πιο σύγχρονα μέτρα. Η τεχνολογία, άλλωστε, έχει προχωρήσει».

Ο π. Νικόδημος μοιράστηκε μαζί μας το όραμά του για αυτήν την υπηρεσία υπογραμμίζοντας πως «θα ήθελα να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα μπορούμε να προσφέρουμε χρήματα, χωρίς την παραμικρή σκέψη, για να διευκολύνονται φτωχότερες Μητροπόλεις και μονές», ενώ σημείωσε πως «στα άμεσα σχέδια μου είναι να γνωρίσω, να δω, να αφουγκραστώ τι συμβαίνει. Θέλω να έχω ιδία άποψη χωρίς να επηρεαστώ από πρόσωπα και πράγματα». Ανέφερε, ακόμη, ότι η χρονική περίοδος ανάληψης των καθηκόντων του είναι καλή, αφού μπορεί να αξιοποιήσει ολόκληρο τον Ιούλιο και παρόλο που ο Αύγουστος είναι ο μήνας αδειών για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται, ώστε από τον Σεπτέμβριο να τεθούν οι νέοι στόχοι.

Στην ερώτηση αν είναι μία δύσκολη περίοδος για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας ο π. Νικόδημος χαρακτήρισε κάθε περίοδο δύσκολη τονίζοντας πως «το θέμα είναι δύσκολο. Όλοι μιλάνε για μία τεράστια ακίνητη περιουσία, η οποία είναι πράγματι τεράστια, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό της είναι δεσμευμένο και μη αξιοποιήσιμο. Εμείς θα κοιτάξουμε να δούμε τι έχουμε».

Έκανε λόγο, εξάλλου, για σωστή διαχείριση των εξόδων επισημαίνοντας πως «υπάρχουν δύο σκέλη, η μικροοικονομία και η μακροοικονομία. Φροντίζεις πρώτα να νοικοκυρέψεις τα του οίκου σου, δηλαδή να μην κάνεις έξοδα, να μην κάνεις σπατάλες. Το πιο εύκολο πράγμα, άλλωστε, για να εξοικονομήσεις χρήματα, είναι να μειώσεις μισθούς. Δεν το έχω κάνει ποτέ στην ζωή μου. Ποτέ. Στο ίδρυμα Κόκκορη, μπορείτε να το διαπιστώσετε, έχουν αυξηθεί το προσωπικό -εργάζονται πλέον περισσότερα από σαράντα άτομα- αλλά και οι μισθοί τους».

Διευκρινίζει, επίσης, ότι «υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορείς να μειώσεις, δηλαδή σπατάλες. Θα δούμε πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και τι προσφορές μπορούμε να έχουμε. Στο ίδρυμα Κόκκορη μειώσαμε 67% τα έξοδά μας, επειδή καταφέραμε και είχαμε πολλές προσφορές. Ένας μητροπολίτης μου έλεγε κάποτε πως όταν πρόκειται για τρίτους να έχεις το χάρισμα της αδιαντροπιάς. Και το έχω τηρήσει. Όταν χρειάζεται σηκώνω το τηλέφωνο και λέω “χρειάζομαι αυτό”. Σήμερα, για παράδειγμα, σχεδόν όλες τις προμήθειες στο Κόκκορη τις έχουμε από δωρεές. Εξάλλου, όταν βλέπει ο άλλος ότι κάνεις έργο, τότε από μόνος του θέλει να προσφέρει. Ενώ στην αρχή ζητάς συνέχεια, μόλις διαπιστώσει ότι αυτό που δίνει πιάνει τόπο τότε προσφέρει μόνος του. Το ίδιο θέλω να γίνει και εδώ. Μπορεί να πρόκειται για μία κεντρική υπηρεσία, αλλά άμα για παράδειγμα μία ακριτική μητρόπολη έχει ανάγκη από πετρέλαιο, και μπορείς να το εξασφαλίσεις, δεν βγαζεις απο το ταμείο χρήματα, άρα έχεις μια μία έμμεση οικονομία. Θα συμμαζέψουμε τα του οίκου μας., θα τα βάλουμε όλα σε μία σειρά και μετά θα προχωρήσουμε στα μεγαλεπίβολα σχέδια που εκεί χρειάζεται πολύ δουλειά. Νομίζω με καλή θέληση, και σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να έχουμε μία πολύ καλή εξέλιξη».

O Αρχιμανδρίτης κ. Νικόδημος Φαρμάκης, γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1971 στη Μελβούρνη Αυστραλίας. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αιτωλοακαρνανία και στην Αθήνα. Είναι Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Ιστορίας & Φιλοσοφίας των Θρησκειών. Είναι ευρύτερα γνωστός για το σημαντικό ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο του, ως ιδρυτικό μέλος και σύμβουλος σημαντικών φορέων ανθρωπιστικής βοήθειας και συμπαράστασης σε ευπαθείς ομάδες με έντονη δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει τιμηθεί για το έργο του αυτό με σημαντικές διακρίσεις.

Διαδώστε: