Δεκατέσσερα χρόνια από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου
Δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου στην θέση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ήταν 7 Φεβρουαρίου του 2008 όταν η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τον από Θηβών και Λεβαδείας, 70χρόνο τότε, Ιερώνυμο Λιάπη στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία με 45 ψήφους, έναντι 27 του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.
Ο Μακαριώτατος όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπος με κρίσιμες καταστάσεις. Στόχος του παραμένει η μέριμνα για τον πάσχοντα άνθρωπο και η ενότητα στο Συνοδικό Πολίτευμα της Εκκλησίας. Οι παρεμβάσεις του όποτε χρειάστηκε χαρακτηρίστηκαν από ήπιο τόνο, αλλά με σαφή μηνύματα. Την περίοδο της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού την οποία διανύουμε, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος κλήθηκε να διαχειριστεί πρωτοφανή γεγονότα για την Εκκλησίας όπως το κλείσιμο των ναών, αλλά και την διατήρηση της ενότητας με αφορμή διαφορετικές φωνές που ακούστηκαν για την στάση της Εκκλησίας απέναντι στην πανδημία και τις συνέπειες της. Στα αξιοσημείωτα, επίσης, συγκαταλέγονται και οι χειροτονίες νέων Μητροπολιτών και Επισκόπων που έγινα επί των ημερών και έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον χάρτη της Ιεραρχίας.
Το έργο στη Βοιωτία
Ο Mακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος Β΄ (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης) γεννήθηκε στα Οινόφυτα Βοιωτίας το 1938. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (1ος σε πανελλαδική κλίμακα) στις βυζαντινές σπουδές. Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Gratz της Αυστρίας και στο Regensburg και το Μόναχο της Γερμανίας. Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα δίπλα στον Ορλάνδο και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνος. Εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή του καριέρα μετά την ένταξή του στον ιερό κλήρο.
Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας (1967-1978), ως Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και του Οσίου Λουκά (1977-1981), ως Γραμματεύς και κατόπιν Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1978-1981). Το 1981 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας και στις 7 φεβρουαρίου 2008 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Συμμετείχε στις Επιτροπές Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, Εκκλησιαστικής Περιουσίας, Σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, Υποτροφιών και εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπήρξε μέλος μεικτών επιτροπών Πολιτείας και Εκκλησίας για την μελέτη θεμάτων για την μοναστηριακή περιουσία (1986-1998) και την εκκλησιαστική εκπαίδευση (1986-1998) και Πρόεδρος της επιτροπής Διαλόγου Κοινωνίας-Εκκλησίας (2005-2007).
Με την ανύστακτη φροντίδα του και το ενδιαφέρον του αναπαλαιώθηκαν, επανδρώθηκαν και λειτουργούν έξι ανδρικές Ιερές Μονές (σύνολο Μοναχών 45) και δεκαεπτά γυναικείες (σύνολο Μοναχών 110). Ανάμεσα στις Μονές αυτές συγκαταλέγονται οι ιστορικές Μονές του Οσίου Λουκά, Σαγματά, Οσίου Σεραφείμ, Μακαριωτίσσης, Ευαγγελιστρίας, και Ιερουσαλήμ.
Η εκλογή
Η εκλογή έγινε στη δεύτερη ψηφοφορία, ενώ στην πρώτη ο Ιερώνυμος είχε συγκεντρώσει 33 ψήφους έναντι 26 για τον μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο. Ο μέχρι τότε Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας έλαβε στο β γύρο 45 ψήφους. Ο μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος έλαβε 27 ψήφους, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν και δύο λευκά. Η απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για να εκλεγεί Aρχιεπίσκοπος από τον πρώτο ή δεύτερο γύρο είχε επιτευχθεί, και έτσι δεν χρειάσθηκε τρίτος γύρος.
Τέσσερις μητροπολίτες διεκδίκησαν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Θηβών κ. Ιερώνυμο, Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο.
Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί έγινε γνωστό ότι η πρώτη ψηφοφορία απέβη άκαρπη με τον μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερώνυμο να προηγείται με 33 ψήφους έναντι 26 για τον μητροπολίτη Σπάρτης. Ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος έλαβε επτά ψήφους, όπως επίσης και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ενώ βρέθηκε μία λευκή ψήφος.
Από νωρίς το πρωί πλήθος πιστών είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών όπου διεξήχθη η ψηφοφορία. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα. Η κεντρική πόρτα άνοιξε και οι πρώτοι κληρικοί βγήκαν έξω, φωνάζοντας το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.