Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 163ης Συνοδικής Περιόδου. Στην χθεσινή πρώτη ημέρα κυριάρχησαν θέματα ημερησίας διατάξεως και δεν εξεδόθη ανακοίνωση.
Πιθανότητα η ΔΙΣ θα εκδώσει μία ανακοίνωση στο τέλος των εργασιών της, οι οποίες σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα θα ολοκληρωθούν αύριο Τετάρτη. Δεν αποκλείεται ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά τελευταία να τελειώσουν και σήμερα.
Αν και η ημερήσια διάταξη δεν περιλαμβάνει σημαντικά θέματα (από πλευράς επικαιρότητας και ζητημάτων που απασχολούν την εκκλησία) αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς το κλίμα που επικρατεί αναφορικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της Ουκρανίας και τις σχέσεις με την Ρωσική Εκκλησία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο, υλοποίησε την απόφασης της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου να σταματήσει να μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Επίσης, το περασμένο Σάββατο το Τμήμα Προσκυνηματικών Περιηγήσεων του Πατριαρχείου Μόσχας έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, τις οποίες οι Ρώσοι προσκυνητές δεν έχουν ευλογία να επισκεφθούν.
Στη λίστα, με τον τίτλο «ανεπιθύμητες μητροπόλεις» (!) που απαγορεύεται να περιλαμβάνουν στα πακέτα τους τα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία ή να τις επισκέπτονται προσκυνητές μεμονωμένα συγκαταλέγονται οι:
1) Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
2) Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά
3) Ιερά Μητρόπολη Βεροίας
4) Ιερά Μητρόπολη Άρτης
5) Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών
6) Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος
Το Πατριαρχείο Μόσχας επέλεξε τις συγκεκριμένες εκκλησιαστικές επαρχίες με το εξής σκεπτικό: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναγνώρισε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, ενώ οι Επίσκοποι των άλλων πέντε Μητροπόλεων συλλειτούργησαν με ιερωμένους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ εξήγησε ότι στις επαρχίες αυτές οι προσκυνητές θα μπορούν να επισκέπτονται το βήμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο, καθώς αυτό αποτελεί τμήμα του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.
Αυτό που μένει να διαφανεί πλέον είναι αν η λίστα αυτή θα βρει και απήχηση στους πιστούς, με δεδομένο ότι οι θρησκευτικοί προορισμοί της χώρας μας αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τους Ρώσους προσκυνητές και πως θα εφαρμοστεί στην πράξη.
Κατόπιν αυτού, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το Δ’ Πανελλήνιο Συνέδριο για θέματα θρησκευτικού Τουρισμού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα 8-10 Νοεμβρίου με γενικό θέμα « Ήπειρος – Προσέγγιση στα θρησκευτικά μνημεία και τον πολιτισμό της. Νέοι δρόμοι στους μοναδικούς προσκυνηματικούς προορισμούς της»