Το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία μετά και τις τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και το ζήτημα της αποτέφρωσης νεκρών ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν της Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η ΔΙΣ εξέτασε την επιστολή της Πανελληνίας Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ), και ενημερώθηκε περί της προσφάτου αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών . Τονίζει δε, ότι σύμφωνα και με παλαιότερη απόφασή της αναμένει τις ενέργειες του αρμοδίου υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Επίσης, αποφάσισε τη σύνταξη και αποστολή φυλλαδίου προς τον λαό, προς ενημέρωση όλων περί της καύσης και αποτέφρωσης νεκρών.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η Διαρκής ιερά Σύνοδος προχώρησε στις εξής ανακατατάξεις θέσεων Γραμματέων και στελεχών:
Ο αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως Ύδρας, Σάββας Ζέρβας, αναλαμβάνει Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου
Ο αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως Λαρίσης Χερουβείμ Μουστάκας αναλαμβάνει Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας
Ο αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αθηναγόρας Σουπουρτζής, αναλαμβάνει Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Τέχνης
Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Οικονομικών, ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυννεφάκης κληρικός της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας
Ο αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Νεκτάριος Καρσιώτης, αναλαμβάνει Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου
Επικυρωτής ο αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Μάξιμος Μητράρας.
Αν και η ημερήσια διάταξη δεν περιελάμβανε σημαντικά θέματα (από πλευράς επικαιρότητας και ζητημάτων που απασχολούν την εκκλησία) αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς το κλίμα που επικρατεί αναφορικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της Ουκρανίας και τις σχέσεις με την Ρωσική Εκκλησία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο, υλοποίησε την απόφασης της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου να σταματήσει να μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Επίσης, το περασμένο Σάββατο το Τμήμα Προσκυνηματικών Περιηγήσεων του Πατριαρχείου Μόσχας έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, τις οποίες οι Ρώσοι προσκυνητές δεν έχουν ευλογία να επισκεφθούν.
Στη λίστα, με τον τίτλο «ανεπιθύμητες μητροπόλεις» (!) που απαγορεύεται να περιλαμβάνουν στα πακέτα τους τα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία ή να τις επισκέπτονται προσκυνητές μεμονωμένα συγκαταλέγονται οι:
1) Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
2) Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά
3) Ιερά Μητρόπολη Βεροίας
4) Ιερά Μητρόπολη Άρτης
5) Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών
6) Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος
Το Πατριαρχείο Μόσχας επέλεξε τις συγκεκριμένες εκκλησιαστικές επαρχίες με το εξής σκεπτικό: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναγνώρισε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, ενώ οι Επίσκοποι των άλλων πέντε Μητροπόλεων συλλειτούργησαν με ιερωμένους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ εξήγησε ότι στις επαρχίες αυτές οι προσκυνητές θα μπορούν να επισκέπτονται το βήμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο, καθώς αυτό αποτελεί τμήμα του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.
Αυτό που μένει να διαφανεί πλέον είναι αν η λίστα αυτή θα βρει και απήχηση στους πιστούς, με δεδομένο ότι οι θρησκευτικοί προορισμοί της χώρας μας αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τους Ρώσους προσκυνητές και πως θα εφαρμοστεί στην πράξη.
Κατόπιν αυτού, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το Δ’ Πανελλήνιο Συνέδριο για θέματα θρησκευτικού Τουρισμού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα 8-10 Νοεμβρίου με γενικό θέμα « Ήπειρος – Προσέγγιση στα θρησκευτικά μνημεία και τον πολιτισμό της. Νέοι δρόμοι στους μοναδικούς προσκυνηματικούς προορισμούς της»
Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης