Εκκλησία της Ελλάδος
02 Νοεμβρίου, 2023

Εγκύκλιος “καμπανάκι” της ΔΙΣ για το δημογραφικό – Καλεί την Πολιτεία να δώσει κίνητρα σε νέους γονείς και πολύτεκνες οικογένειες

Διαδώστε:

Κάλεσμα τόσο προς την Ελληνική Πολιτεία όσο και προς την Ελληνική Κοινωνία, γενικότερα, να προβληματιστούν για την δημογραφική κατάρρευση με την οποία είναι προ των πυλών αντιμέτωπη η πατρίδα μας, απευθύνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα από την Εγκύκλιο της για την Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας η οποία θα διαβαστεί σε όλους τους ναούς την προσεχή Κυριακή, 5 Νοεμβρίου. 

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Όπως αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ για το μήνα Νοέμβριο, η Εκκλησία της Ελλάδος συμμετέχει στον φετινό εορτασμό τον οποίο έχει καθορίσει η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, η οποία εκπροσωπεί τις 200.000 πολύτεκνες οικογένειες. 

Η απόφαση αυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν είναι τυχαία καθώς με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν πριν λίγο διάστημα στη δημοσιότητα για την πορεία του πληθυσμού στη χώρα μας για το 2022, παρατηρείται ολοένα και περισσότερο δημογραφική συρρίκνωση, με τις γεννήσεις να μειώνονται και τους θανάτους να αυξάνονται. Μπροστά στο φαινόμενο αυτό, αλλά και στη μείωση του πληθυσμού που σημειώθηκε κατά την απογραφή που διενεργήθηκε το 2021, η Εκκλησία απευθύνει μέσα από την ημέρα γιορτής των Πολυτέκνων, πρόσκληση για προβληματισμό.

“Η Πολιτεία οφείλει να ασχοληθεί με το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα”

“Ο εορτασμός της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογενείας προβάλλει ως σημαντική ευκαιρία προβληματισμού τόσο για την Ελληνική Πολιτεία, όσο και για την Ελληνική Κοινωνία γενικότερα, δεδομένου ότι, δυστυχώς, η Πατρίδα μας βρίσκεται στα πρόθυρα δημογραφικής καταρρεύσεως”, υπογραμμίζεται στην Εγκύκλιο.

Όπως σημειώνει η ΔΙΣ είναι τοις πάσι γνωστό ότι κάθε χρόνο οι θάνατοι υπερτερούν σταθερά των γεννήσεων και ο πληθυσμός της χώρας μας συνεχώς γηράσκει. “Πολλοί ειδήμονες, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί εις βάθος με την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό πρόβλημα έχουν καταθέσει διάφορες προτάσεις για την όσον το δυνατόν έγκαιρη και τελεσφόρο επίλυσή του, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Καθότι το δημογραφικό πρόβλημα έχει κοινωνικές οικονομικές, εθνικές και γεωπολιτικές συνέπειες, η αντιμετώπιση των οποίων είναι ιδιαιτέρως δυσχερής”, τονίζεται.

Η ΔΙΣ θεωρεί ότι η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να ασχοληθεί “όλως ιδιαιτέρως και επισταμένως με το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα και να δώσει κίνητρα και ευεργετικά μέτρα σε νέους γονείς και πολύτεκνες οικογένειες”, σημειώνεται στην Εγκύκλιο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν πρακτικές δυσκολίες και ποικίλα προσκόμματα.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Η άλλη διάσταση και το πείσμα των πολύτεκνων οικογενειών

Εκτός όμως από το κάλεσμα για προβληματισμό, η Εκκλησία δίνει και μια άλλη διάσταση στο θέμα προερχόμενη από την Παράδοσή της. Πρόκειται για το πάγιο κάλεσμα στον άνθρωπο, να υπερβεί την ατομικότητά του και να οδηγηθεί από την ύπαρξη στην συνύπαρξη· από την σχάση, την διαίρεση, στην σχέση, στην κοινωνία δηλαδή με τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

“Αυτή ακριβώς η χαρισματική δυνατότητα εμπνέει στον άνθρωπο την διάθεση και την τόλμη να μη ζει μόνον για τον εαυτό του. αλλά με την ακατανίκητη δύναμη και έλξη της αγάπης να καλλιεργεί το πνεύμα της ενότητας και να δημιουργεί οικογένεια, ως εχέγγυο αληθινής και σταθερής αγάπης. Έτσι, από την ευλογημένη κατά Θεόν συζυγία θα προκύψουν ως καρπός αγάπης, ως «νεόφυτα ελαιών», ως νέα ζωή και ελπίδα οι νέοι βλαστοί, τα παιδιά. Τα παιδιά, τα οποία, ομορφαίνουν τον κόσμο, νοηματοδοτούν την ζωή των γονέων τους και αξιώνουν τον άνθρωπο να γίνεται συνδημιουργός του Θεού”, αναφέρει.

Καταλήγοντας η ΔΙΣ συγχαίρει τις πολύτεκνες οικογένειες που σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών που προκύπτουν ζουν το χάρισμα της συνύπαρξης και με θυσιαστική αγάπη διακονούν το μυστήριο της ζωής και δέχονται με χαρά τα παιδιά ως δώρα του Θεού.

“Συγκινούμεθα όταν βλέπουμε τα πρόσωπα αυτών των πολυτέκνων οικογενειών να ακτινοβολαίν από χαρά. ειρήνη, αγάπη, καλωσύνη, αξιοπρέπεια, ευγένεια, ελπίδα. Και όλα αυτά παρά τον ισχυρό κλονισμό του θεσμού της οικογενείας, παρά τις κοινωνικές οικονομικές και λοιπές δυσκολίες που υφίσταται ο Ελληνικός λαός μας. Τοιουτοτρόπως, θεωρούμε ότι η αποστολή της ορθόδοξης πολύτεκνης οικογενείας στην εποχή μας είναι να δώσει την μαρτυρία ότι η ύπαρξη του ανθρώπου νοηματοδοτείται στον βαθμό που συνυπάρχει εν αγάπη με τον άλλο στον βαθμό συναισθήσεως ότι η οικογένεια, η γέννηση παιδιών, η σπουδή και ο αγώνας για την σωστή ανατροφή τους αποτελούν το πλέον αρραγές θεμέλιο για το μέλλον της κοινωνίας της Πατρίδας μας, της ζωής μας, της υποστάσεως μας”, αναφέρεται.

Ολόκληρη η Εγκύκλιος: 

Οι δράσεις της Εκκλησίας και η δράση της Πολιτείας

Η Εκκλησία με διάφορες δράσεις της συνδράμει στην ενίσχυση πολυτέκνων και τριτέκνων και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ευαίσθητες γεωγραφικά περιοχές της χώρας. Στον αγώνα αυτό συμμετέχουν και Ιερές Μονές του Αγίου Όρους οι οποίες με οικονομική ενίσχυση στηρίζουν παιδιά πολύτεκνων οικογενειών έτσι ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν, ελαφρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις οικογένειες από οικονομικά βάρη τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Σε μια κρίσιμη εποχή για την πατρίδα δημογραφικό και υπογεννητικότητα αποτελούν πλέον εθνικό στόχο στον οποίοι Εκκλησία και Πολιτεία μπορούν να θέσουν τις βάσεις και να συνεργαστούν όπως πράττουν και σε άλλους τομείς, πάντα μέσα από τους διακριτούς τους ρόλους. Άλλωστε, για πρώτη φορά το Ελληνικό κράτος έχει πλέον το αρμόδιο Υπουργείο το οποίο είναι αρμόδιο για τα ζητήματα που αφορούν την οικογένεια. Πρόκειται για το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τα κλειδιά του οποίου έχει η Σοφία Ζαχαράκη.

Μάλιστα, στα μέσα του περασμένου μήνα το νεοσύστατο Υπουργείο το οποίο με τις δράσεις του καθημερινά γίνεται όλο και περισσότερο γνωστό στους πολίτες, διοργάνωσε συνέδριο με τίτλο: «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση», στο οποίο μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το δημογραφικό ως εθνικό κίνδυνο. Ένας κίνδυνος ο οποίος απαιτεί ενωμένες όλες τις δυνάμεις της Ελληνικής κοινωνίας για να αντιμετωπιστεί σοβαρά και με υπευθυνότητα.

Διαδώστε: