Εκοιμήθη σήμερα σε ηλικία 65 ετών ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ, οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Υπήρξε ένας από τους βασικούς συνεργάτες επί σειρά ετών του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τόσο στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας όσο και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Η Εξόδιος Ακολουθία, κατά την οποία θα προστεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, θα ψαλλεί την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022 και ώρα 12.00μ. στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ».
Θλίψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών βαρυθύμως και μετά πολλή θλίψη ανήγγειλε την εκδημία του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Αδαμαντίου Αυγουστίδη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και Διευθυντού του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
“Ο μακαριστός γεννήθηκε στoν Κορυδαλλό Αττικής στις 15 Μαΐου 1957. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. Διάκονος χειροτονήθηκε την 13η Ιανουαρίου 1985 και Πρεσβύτερος την 2α Αυγούστου 1988 υπό του τότε Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας και νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄, του οποίου διετέλεσε άμεσος συνεργάτης. Υπηρέτησε ως Διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.) του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Ιατρός στο Τμήμα Υγιεινής της Νομαρχίας Βοιωτίας και στο Νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», υπήρξε δε ο εμπνευστής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών”, σημειώνει.
Θεολογική Σχολή Αθηνών: “Άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη Σχολή”
“Ο π. Αδαμάντιος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη Σχολή μας και στο χώρο της Εκκλησίας” αναφέρει η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής Αθηνών για την εκδημία του μακαριστού π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ.
“Η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) θρηνεί για την απώλεια του σεβαστού Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Αδαμαντίου Αυγουστίδη, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας. Ο π. Αδαμάντιος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη Σχολή μας και στο χώρο της Εκκλησίας. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκδημήσαντα”, αναφέρει η αναλυτικά η ανακοίνωση.
Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: “Για έναν καλό μου φίλο”
“Ο αγαπητός μου φίλος Αδαμάντιος υπήρξε μοναδικός στην δυνατότητα να συνδέει τον επιστημονικό λόγο με την πράξη της Εκκλησίας”, σημειώνει ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ σε κείμενό του με τίτλο “Για έναν καλό μου φίλο” με αφορμή την κοίμηση του π. Αδαμαντίου.
“Ικανός επιστήμονας, άριστος ψυχίατρος και ιατρός, αλλά ταυτόχρονα και δυνατός και χαρισματικός θεολόγος, ο οποίος συνδύαζε ουσιαστικά τον θεολογικό λόγο με την πλευρά της ψυχιατρικής επιστήμης, υπό το πρίσμα πάντοτε της ποιμαντικής ζωής της Εκκλησίας. Είχε το χάρισμα να βλέπει τα σημεία όπου η εκκλησιαστική ιστορία επαναλαμβανόταν, να εντοπίζει την συνοδική έκφραση, τις εκκλησιαστικές δομές και να αγωνίζεται γι’ αυτήν με θάρρος και παρρησία”, αναφέρει και προσθέτει: “Είχε μοναδική ευκολία να παρουσιάζει μεγάλες θεολογικές έριδες σε σχέση με τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Να συνομιλεί με τον ακαδημαϊκό κόσμο, με τον «κόσμο» εκτός Εκκλησίας. Μπορούσε να απαντά χωρίς ενδοιασμούς στα δύσκολα ποιμαντικά ζητήματα και κυρίως να μεταφέρει σε κάθε άνθρωπο την διάσταση της προσευχής, την σχέση με το Άγιο Ποτήριο, με τον ίδιο τον Χριστό”.
Το βιογραφικό του
Ο μακαριστός π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης υπήρξε πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) (1981) και της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. (1986). Το 1990 απέκτησε τον τίτλο της Ψυχιατρικής Ειδικότητας και το 2005 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Από το 2010 κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με γνωστικό αντικείμενο: «Ποιμαντική Θεολογία και Ψυχολογία».
Το 1985 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη και νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’ και διορίστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. Το 1987 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και υπηρέτησε στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Θηβών και έπειτα στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Λιβαδειάς. Το 2012 διορίστηκε εφημέριος στον Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης Θησείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και είναι αποσπασμένος στο Ι. Παρεκκλήσιο Αγ. Ανδρέου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις ποιμαντικής και εκκλησιαστικής ευθύνης. Στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας διετέλεσε Υπεύθυνος του Γραφείου Ποιμαντικής της Νεότητος και της Οικογένειας (1986 – 1988), Υπεύθυνος του Γραφείου Συμπαραστάσεως της Οικογένειας (1989 – 1990), είχε την Επιστημονική ευθύνη της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού του Κέντρου Διακονίας και Επικοινωνίας και ήταν Επιστημονικός επόπτης δύο (2) Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων (Γηροκομεία-Μονάδες Χρονίως πασχόντων) (1992 – 2003).
Το 2010 ορίστηκε Γενικός Διευθυντής του επιμορφωτικού και ερευνητικού Εκκλησιαστικού Ιδρύματος «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και από το 2014 κατέχει τη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Διετέλεσε Πρόεδρος του European Council for Pastoral Care and Counselling, Μέλος του Δ.Σ. του European Network of Healthcare Chaplaincy ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι Μέλος πολλών Συνοδικών Επιτροπών, Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής κ.α.
Στο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο συγκαταλέγεται πλήθος δημοσιεύσεων σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, εκπαιδευτικά συγγράμματα και σε συλλογικούς τόμους.
Έχει γράψει τα βιβλία:
– Συντροφεύοντας τον άνθρωπο που νοσεί, Θέματα Ποιμαντικής της Υγείας, Αρμός, Αθήνα, 2015
– Παραμυθητική Θεολογία, Δομή, Αθήνα, 2008
– Γόνιμες Συγκρούσεις, Ψυχολογική και Θεολογική προσέγγιση του Χάσματος των Γενεών, Έννοια, Αθήνα, 2008
– Εκκλησία και Ψυχική Υγεία, Σύγχρονες Προκλήσεις, Έννοια, Αθήνα, 2008
– Ποιμένας και Θεραπευτής, Ζητήματα ποιμαντικής ψυχολογίας και ποιμαντικής πρακτικής, Ακρίτας, Αθήνα, 1999
– Εν ασθενείαις καύχησις, θέματα εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας, Αρμός, Αθήνα, 1998
– Η Ανθρώπινη Επιθετικότητα, Ποιμαντική και Ψυχολογική προσέγγιση στην Κλίμακα Ιωάννου του Σιναΐτου, Ακρίτας, Αθήνα, 1998
Συμμετείχε ως εισηγητής – ομιλητής σε ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα με έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και έχει εκφωνήσει πλήθος ομιλιών σε Ι. Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων κατόπιν προσκλήσεων των οικείων Ιεραρχών.