Εκκλησία της Ελλάδος
22 Μαρτίου, 2019

Έκτακτη Ιεραρχία: Η επόμενη ημέρα, οι “κόκκινες γραμμές” και η εκκλησιαστική περιουσία

Διαδώστε:

ÅÊÔÁÊÔÇ ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÉÅÑÁÑ×ÉÁÓ ÔÇÓ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ ÔÇÓ ÅËËÁÄÏÓ(2019)//×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Η τριήμερη έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος δημιουργεί επί της ουσίας νέα δεδομένα στις σχέσεις με την κυβέρνηση, διατηρώντας την “κόκκινη γραμμή” της μισθοδοσίας και αναβαθμίζοντας παράλληλα το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Πηγές από το υπουργείο Παιδείας εκφράζουν στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ την δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη αυτή. Τονίζουν μάλιστα ότι αυτό μου μένει να διαφανεί το επόμενο διάστημα είναι αν η κυβέρνηση θα αποφασίσει να προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση και ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ή αν θα συνεχίσει τον διάλογο.
Η αντίδραση του υπουργού Παιδείας μετά την επίσημη ανακοίνωση της Ιεραρχίας δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ωστόσο δεν αφήνει να διαφανούν ξεκάθαρα οι επόμενες κινήσεις.
Η ηγεσία του υπουργείο μίλησε για «δυσάρεστη εξέλιξη” επαναλαμβάνοντας ότι ο διάλογο δεν μπορεί να γίνεται με κόκκινες γραμμές. Υπενθυμίζει μάλιστα, ότι το αρχικό πλαίσιο συμφωνίας, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμο κινείται στην λογική του “όλα ή τίποτα” (take it or leave ot).

Δυσαρεστημένος με τις εξελίξεις φέρεται και ο Αρχιεπίσκοπος.
Αν και στις αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ τονίζει “ας λέει ότι θέλει ο Υπουργός κι εμείς λέμε τα δικά μας. Έχει ο Θεός”, στην εισήγησή του δεν έκρυψε τη απογοήτευσή του.

Επέρριψε ευθύνες μάλιστα, στην Ιεραρχία για τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσεις και έκανε λόγο για “ασφυκτικούς περιορισμούς στο διάλογο”.

Η Ιεραρχία επιβεβαίωσε ομόφωνα την άρνησή της να δεχθεί την πρόταση της πολιτείας για αλλαγές στη μισθοδοσία του κλήρου και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου.

Σε άλλη βάση το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας

Η Ιεραρχία αποφάσισε επίσης να εντάξει στο διάλογο με την πολιτεία και το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, σε βάση τελείως διαφορετική από αυτή που είχε τεθεί στο προσχέδιο της συμφωνίας της 6ης Νοεμβρίου, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Ειδικότερα, στην επίσημη ανακοίνωση της Ιεραρχίας στην οποία καθορίζει τα θέματα διαλόγου με την κυβέρνηση αναφέρει μεταξύ άλλων “την αποζημίωση για την απαλλοτριωθείσα εκκλησιαστική περιουσία έως το 1939, τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά τις συμβάσεις της 18.9.1952”
Κυβερνητική παράγοντες τονίζουν ότι η θέση αυτή αλλάζει τη βάση του αρχικού πλαισίου συμφωνίας, η οποία αναφορικά με την συμφωνία του 1939 προέβλεπε τα εξής: “Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία».
Ωστόσο, πλέον μιλά για αποζημίωση για την απαλλοτριωθείσα εκκλησιαστική περιουσία έως το 1939.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Διαδώστε: