Καλλιμάρμαρο: Γέφυρα μνήμης στους νέους η εκδήλωση της Εκκλησίας για τη Μικρασιατική Καταστροφή (ΦΩΤΟ/BINTEO)
“Μικρασία: όσο σε θυμάμαι, ζεις“ είναι ο τίτλος της μεγάλης επετειακής εκδήλωσης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 στις 7.30 το απόγευμα.
Ρεπορτάζ: Στέλλα Μοτίτσιου
Κάμερα: Αντώνης Βαραμπούτης
Για την εκδήλωση παραχώρησαν σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 στην Αίθουσα Τύπου του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Συνέντευξη Τύπου οι διοργανωτές και oi συντελεστές της εκδήλωσης, απευθύνοντας πρόσκληση σε όλους, να δώσουν το παρών, εκεί όπου ο χορός και το τραγούδι θα γίνουν γέφυρα μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων και σημείο συνάντησης νέων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα.
Σε αυτά τα παιδιά και τους νέους, η Εκκλησία της Ελλάδος θέλησε να δώσει την ευκαιρία να χαρούν, αλλά και να θυμηθούν, να συναντηθούν μεταξύ τους, να συναντηθούν όμως και με την ιστορία, αυτή τη φορά όχι διαβάζοντας, αλλά χορεύοντας και τραγουδώντας.
Η μεγάλη επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιείται με τη Συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Η εκδήλωση
Στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικαρασιατική Καταστροφή, θα συμμετάσχουν 1922 παιδιά και νέοι από 55 χορωδίες και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από όλες σχεδόν τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν ο Δημήτρης Μπάσης, η Αρετή Κετιμέ, Σοφία Μάνου, και Κωνσταντίνος Βελιώτης ενώ αφηγητής της εκδήλωσης θα είναι ο ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης.
Στην εκδήλωση θα ακουστούν τραγούδια των Απόστολου Καλδάρα, Χρήστου Παπαδόπουλου, Σταμάτη Σπανουδάκη και Παντελή Θαλασσινού σε πρωτότυπη ενορχήστρωση, ειδικά προσαρμοσμένη, για πρώτη φορά στην νεανική χορωδία και την ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, που διευθύνει ο Γιώργος Αραβίδης.
Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τα ωραιότερα παραδοσιακά μικρασιατικά τραγούδια, που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε, με την σύμπραξη της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής της Εκκλησίας της Ελλάδος που διευθύνει ο Γιώργος Δεμελής.
Για πρώτη φορά θα ακουστούν στην εκδήλωση από τη Βυζαντινή Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Δεμελή τα δύο Απολυτίκια που είναι αφιερωμένα στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και τους Μάρτυρες της Μικρασιατικής καταστροφής.
Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος: “Σπουδαία εκδήλωση μνήμης”
Ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου και Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος κ. Μακάριος, ευχαρίστησε όλους για την συμβολή τους στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.
Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, για τον οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά, χωρίς δισταγμό βοήθησε στο να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες. Τόνισε επίσης ότι “στις 8 Οκτωβρίου ο κόσμος και κυρίως οι νέοι θα “ζυμωθουν” με την ιστορία, την παράδοση, τη λύπη, τη χαρά”.
Ο ιεράρχης εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε, όπως είπε, “να συμμετάσχει και να προσφωνήσει μια τόσο σπουδαία εκδήλωση”.
Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος: “Λαοί που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον δεν πρέπει να ξεχνούν”
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος με την ευκαιρία της εκδήλωσης μνήμης στη Μικρασιατική Καταστροφή τόνισε πως “οφείλουμε σεβασμό στους πρόσφυγες που ήρθαν, ρίζωσαν, πρόκοψαν και μετέφεραν πολιτισμό”.
“Η εκδήλωση αποτελεί ευκαιρία αναστοχασμού. Ευκαιρία να θυμηθούμε τους κορυφαίους ιερομάρτυρες Αγίους της Μικράς Ασίας και να αντλήσουμε δύναμη ώστε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της σύγχρονης εποχής. Να μην ξεχάσουμε τις ρίζες μας γιατί οι λαοί που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον δεν πρέπει να ξεχνούν“, είπε μεταξύ άλλων.
Γιώργος Πατούλης: “Η Περιφέρεια Αττικής ήταν και θα είναι κοντά στην Εκκλησία της Ελλάδος”
Ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής στάθηκε αρωγός φέτος σε πολλές εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή σε όλο το λεκανοπέδιο. Η Αττική όπως είπε αγκάλιασε τους πρόσφυγες που έφτασαν ξεριζωμένοι. Και εκείνοι με τη σειρά τους δημιούργησαν πόλεις, βοήθησαν στην ανάπτυξη και εξέλιξη της χώρας και συντέλεσαν στη διαμόρφωση του πολιτισμού. “Δεν πρέπει να ξεχνούμε τόσο τη θυσία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης όσο και τα θλιβερά γεγονότα του 1922 που 100 χρόνια μετά παραμένουν ατιμώρητα“, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης.
Γιώργος Αραβίδης: “Αγαπημένα τραγούδια ενορχηστρώθηκαν για την ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ “
Ο Γιώργος Αραβίδης, διευθυντής ορχήστρας της ΕΡΤ έκανε λόγο για μοναδικά ακούσματα. Στην εκδήλωση, όπως είπε, θα ακουστούν τραγούδια των Απόστολου Καλδάρα, Χρήστου Παπαδόπουλου, Σταμάτη Σπανουδάκη και Παντελή Θαλασσινού που ενορχηστρώθηκαν αποκλειστικά για την ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Χαρακτήρισε δύσκολο τον συντονισμό των πολυπληθών χορωδιών, ωστόσο, όπως είπε ήταν μια πρόκληση. Το δε αποτέλεσμα τους δικαιώνει.
Γιώργος Δεμελής: “Μεγάλη τιμή και όνειρο ζωής”
Φανερά συγκινημένος ο διευθυντής της νεοσύστατης Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής της Εκκλησίας της Ελλάδος Γιώργος Δεμελής αναφέρθηκε στα παραδοσιακά μικρασιατικά τραγούδια, που θα ακουστούν από τους αγαπημένους καλλιτέχνες. Δήλωσε μάλιστα πως αισθάνεται μεγάλη τιμή για την συμμετοχή του σε αυτή την εκδήλωση. Με την ιδιότητα του ψάλτη, πρόσθεσε στο πρόγραμμα και τα δύο Απολυτίκια που είναι αφιερωμένα στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και τους Μάρτυρες της Μικρασιατικής καταστροφής τα οποία θα ακουστούν για πρώτη φορά υπό τη διεύθυνσή του στην εκδήλωση από τη Βυζαντινή Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Αρετή Κετιμέ: “‘Οι άνθρωποι που χάθηκαν τότε, ζουν μέσα από τη μουσική”
Η Αρετή Κετιμέ που θα βρεθεί στη σκηνή του Καλλιμάρμαρου Σταδίου για να ερμηνεύσει αγαπημένες μελωδίες, εξομολογήθηκε πως συμμετέχει με μεγάλη χαρά στην εκδήλωση. “Η μουσική”, είπε χαρακτηριστικά, “θα δικαιώσει τις θυσίες τόσων ανθρώπων. Οι άνθρωποι που χάθηκαν τότε, ζουν σήμερα μέσα από τη μουσική”.
Σοφία Μάνου: “Έχουμε υπέροχα τραγούδια στις αποσκευές μας”
Αγαπημένα τραγούδια θα ερμηνεύσει και η Σοφία Μάνου, η οποία ως Μικρασιάτισσα στη καταγωγή και από τους δύο γονείς, της δήλωσε συγκινημένη. Αποκάλυψε πως έχουν στις αποσκευές τους για τη μοναδική συναυλία έχουν υπέροχα τραγούδια.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ΔΩΡΕΑΝ, με δελτία εισόδου από την ticketservices.gr.
Διαβάστε επίσης:
Α΄ Επιστημονικό Συνέδριο Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.