Η Αθήνα τόπος συνάντησης Ορθοδόξων Εκκλησιών – Τα 100χρονα του Περιοδικού “Θεολογία”, το στοίχημα και το ταξίδι της “περιστεράς”
Σε πυρετώδεις ρυθμούς θα κινηθεί η εβδομάδα που έρχεται για την Εκκλησία της Ελλάδος καθώς οι δράσεις θα μοιραστούν μεταξύ Συνοδικού Μεγάρου, Μητροπολιτικού Ναού και Μεγάρου Μουσικής.
Του Νικολάου Ζαΐμη
Από την Δευτέρα 9 έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί η τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας για το 2023. Από το απόγευμα της Τετάρτης έως και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, η Αθήνα θα δεχθεί Προκαθημένους και Εκπροσώπους Αυτοκεφάλων Εκκλησιών οι οποίο θα έρθουν να τιμήσουν τα 100 χρόνια του Περιοδικού “Θεολογία”, σε ένα συνέδριο με πολλούς συμβολισμούς, επιστημονικό ενδιαφέρον και ένα μεγάλο στοίχημα που κερδήθηκε.
Το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές
Το ενδιαφέρον την πρώτης ημέρας της ερχόμενης εβδομάδας είναι στραμμένο στις εκλογές νέων Μητροπολιτών. Θεσσαλονίκη, Παραμυθία και Φλώρινα αναμένεται να μάθουν τους νέους τους Μητροπολίτες, με τα ονόματα, όπως όλα δείχνουν να έχουν κλειδώσει. Αναμένεται το αποτέλεσμα της κάλπης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία με την εκλογή νέων Βοηθών Επισκόπων.
Μικρά και Μεγάλα μηνύματα θα δοθούν τη δεύτερη ημέρα της Ιεραρχίας κατά την οποία αναμένεται να εκλεγούν και τρεις Τιτουλάριοι Επίσκοποι.
Τα 100χρονα του “Θεολογία” στην Αθήνα: Συνάντηση με τις προκλήσεις του σήμερα
Κατά την τρίτη ημέρα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Ιεραρχίας και η σκυτάλη θα περάσει στο μεγάλο συνέδριο που διοργανώνεται από την Εκκλησία της Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων συνεχούς παρουσίας του Περιοδικού “Θεολογία” στα εγχώρια και διεθνή θεολογικά δρώμενα που έχει αφήσει το αποτύπωμα του διαχρονικά. Στην πρώτη γραμμή των θεολογικών ζυμώσεων, από το 1923 φιλοξένησε και φιλοξενεί στα τεύχη του άρθρα μεγάλων προσωπικοτήτων, αλλά και φερέλπιδων νέων θεολόγων.
Το θέμα του συνεδρίου «Η Ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας», αν και αρχικά δυσκόλεψε ορισμένους να το κατανοήσουν, γίνεται αμέσως κατανοητό από μια ματιά που μπορεί να ρίξει κάποιος στο πρόγραμμα με τις ομιλίες (Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ). Οι προκλήσεις της τεχνολογίας θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου. Ψηφιακή εποχή, τεχνητή νοημοσύνη, τα ηθικά και άλλα διλήμματα που προκύπτουν από τη χρήση τους, αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται στον χώρο της θε λογίας μέσα από τις προκλήσεις του σήμερα, είναι μόνο λίγα από όσα θα συζητηθούν.
Το συνέδριο για τα 100χρονα της Θεολογίας δεν περιορίζεται, όμως, αμιγώς στα επιστημονικά ενδιαφέροντα και στις εισηγήσεις εκλεκτών ομιλητών, Ελλήνων και ξένων, αναγνωρισμένου κύρους, που θα βρεθούν στην Αθήνα και στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής όπου θα λάβουν χώρα οι συνεδρίες.
Η Ψηφιακή εποχή και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συνεδρίου
Το στοίχημα που κερδήθηκε
Ως ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο, όπως φαίνεται, κερδήθηκε, αποτελεί το γεγονός ότι στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, ανταποκρίθηκαν στις σχετικές προσκλήσεις όλες σχεδόν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Αναφέρουμε σχεδόν διότι, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου, στον κατάλογο με τις αντιπροσωπείες δεν βρίσκονται το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο από το 2019 έχει διακόψει τη μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου λόγω Ουκρανικού, καθώς και η Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας. Άλλωστε, οι προσκλήσεις απευθύνθηκαν στις Εκκλησίες που διαχρονικά είχαν συνεργασία ή στυνεργάζονται με το Περιοδικό. Είτε σε επίπεδο δημοσίευσης άρθρων από κληρικά και λαϊκά στελέχη είτε σε άλλο επίπεδο συνεργασίας.
Έτσι, λοιπών, στην Αθήνα, η οποία από τους αρχαίους χρόνους αποτελούσε τόπο συνάντησης, θα γίνει για λίγες ημέρες και τόπος συνάντησης Ορθοδόξων Εκκλησιών. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε όσους εργάστηκαν όλους αυτούς τους μήνες για να γίνει πραγματικότητα το μεγάλο αυτό γεγονός. Πρωτίστως, στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής συντόνισε την όλη προσπάθεια με τις χρήσιμες συμβουλές του. Αλλά και στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, ήτοι τον Αντιπρόεδρο αυτής, Μητροπολίτε Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, καθώς και τα μέλη, Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες: Κορίνθου κ. Διονύσιο, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Κίτρους, Πλαταμώνος και Κατερίνης κ. Γεώργιο, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, Περιστερίου κ. Γρηγόριο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, καθώς και τον Γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα, Διευθυντή Σύνταξης του Περιοδικού.
Ο κ. Κατσιάρας, μάλιστα, σε όλες τις Συνοδικές αποστολές που πραγματοποιήθηκαν, συνόδευσε τους Αρχιερείς μέλη της Επιτροπής επιδίδοντας προσωπικά σε Προκαθημένους και άλλους υψηλούς προσκεκλημένους τη σχετική πρόσκληση, η οποία βρήκε την σχετική ανταπόκριση.
Από την επίδοση της επίσημης πρόσκλησης στον Οικουμενικό Πατριάρχη
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, θα παραστούν στο Συνέδριο. Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, θα αφιχθεί στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου. Τις προηγούμενες ημέρες θα εκπροσωπηθεί από τον Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.
Οι υπόλοιπες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες οι οποίες προσκλήθηκαν θα εκπροσωπηθούν από αντιπροσώπους των Προκαθημένων τους. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπείες θα βρεθούν στην Αθήνα από: το Πατριαρχείο Αντιοχείας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Σερβίας, το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, το Πατριαρχείο Γεωργίας και την Εκκλησία της Πολωνίας.
Επιπλέον, θα παραστούν οι επικεφαλής των Αυτονόμων Ορθόδοξων Εκκλησιών: Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων και Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος
Την Ημιαυτόνομο Εκκλησία της Κρήτης θα εκπροσωπήσει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος μετά τουΜητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.
Μέλη Συνοδικής αντιπροσωπείας στον Πατριάρχη Αντιοχείας
Το ταξίδι της “περιστεράς” στο νέο αιώνα ζωής
Η ανταπόκριση δεν ξεπέρασε τις προσδοκίες, απλά επιβεβαίωσε τον ρόλο, τον χαρακτήρα και την ιστορική διαδρομή του Περιοδικού “Θεολογία”. Χρειάστηκαν περισσότερο από 100 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, όταν το 1923, ο πόθος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Παπαδόπουλου για την έκδοση ενός περιοδικού υψηλού κύρους για τα θεολογικά δρώμενα, έγινε πραγματικότητα. Ήταν ακριβώς η εποχή κατά την οποία η Ελλάδα έμπαινε σε νέα τροχιά μετά τη λαίλαπα της Μικρασιατικής καταστροφής. “Εν τη πεπηθήσει ακριβώς ταύτη εμφανίζεται η ΘΕΟΛΟΓΙΑ, ωσεί περιστερά από της Κιβωτού της Εκκλησίας, θαρρούντως απολυομένη μετά τον κατακλυσμό”, θα γράψει στο προλογικό σημείωμα του πρώτου τεύχους ο πρώτος Διευθυντής του Περιοδικού και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Γρηγόριος Παπαμιχαήλ.
Εκατό χρόνια μετά, με αφετηρία τον τόπο όπου γεννήθηκε το Περιοδικό Θεολογία, την Αθήνα, η ποεριστερά που άνοιξε τα φτερά της εκατό χρόνια πριν, θα συνεχίσει το ταξίδι της με προορισμό τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται στην εποχή των προκλήσεων του σήμερα, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο της Ορθοδόξου Θεολογίας.
Ο πρώτος Τόμος του Περιοδικού Θεολογία που εκδόθηκε το 1923
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.