Εκκλησία της Ελλάδος
16 Νοεμβρίου, 2022

Η διακονία και προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος σε περιόδους παρατεταμένων κρίσεων

Διαδώστε:

Στην αποστολή Εγκυκλίου με την οποία ζητά από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις στοιχεία προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο απολογισμός των δαπανών για την φιλανθρωπική διακονία της Εκκλησίας κατά το έτος 2022 εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Η Εκκλησία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της ελληνικής κοινωνίας , και όχι μόνο, καθώς η προσφορά της στον συνάνθρωπο είναι καταλυτική για τις τοπικές κοινωνίες. Υποτροφίες, καθημερινά συσσίτια σε ενορίες, ιατροφαρμακευτική στήριξη, γηροκομεία, κέντρα ψυχικής υγείας, κατασκηνώσεις, σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλα ιδρύματα προσφορά στον άνθρωπο συνθέτουν το έργο της.

Στήριξη

Το έργο δεν μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ενίσχυση και στήριξη των πιστών. Από χθες εισήλθαμε στην προπαρασκευαστική περίοδο για το Άγιο Δωδεκαήμερο και ήδη Ιερές Μητροπόλεις προετοιμάζουν τους εράνους αγάπης για την ενίσχυση του έργου. Ένα έργο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει ακόμα δυσκολότερο αρχικά η οικονομική κρίση, ακολούθησε η πανδημική κρίση και φέτος ήρθε να προστεθεί και η ενεργειακή κρίση. Μόνο η λέξη κρίση αρκεί για να αποδείξει το δύσκολο του εγχειρήματος το οποίο απαιτεί την στήριξη όλων μας.

“Στηρίζοντας την διακονία και την προσφορά της Εκκλησίας, δεν πράττουμε τίποτα περισσότερο από το να στηρίζουμε τον πλησίον μας”, ανέφερε στο ope.gr κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφερόμενος στο σπουδαίο έργο που επιτελείται.

Ενημέρωση του λαού

Η Εκκλησία της Ελλάδος προβαίνει στην καταγραφεί των στοιχειών καθώς όπως αποδείχθηκε από την επιτυχή καταγραφή του παρελθόντος έτους, επιτέλεσε φιλοπόνως, διά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των συνεργατών τους, σπουδαιότατο φιλανθρωπικό έργον στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις κατά τόπους Ιεράς Μητροπόλεις. Συμφώνως προς τις εντολές και το παράδειγμα του Κυρίου ημών, ο οποίος προσέφερεν εαυτόν υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας”, αναφέρει η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου.

“Χάριν της ευαγγελικής προς τον πάσχοντα αδελφόν αγάπης συντηρεί Φιλόπτωχα Ταμεία, Οικοτροφεία, Γηροκομεία, Ιδρύματα και Θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, Κατασκηνώσεις, Συσσίτια, Παιδικούς Σταθμούς, Σχολεία, Ιδρύματα δι’ άτομα με ειδικάς ανάγκας, ως και παντοειδή άλλα Ιδρύματα”, ενημερώνει και προσθέτει ότι “Διά το έργον τούτο παρίσταται χρεία υπευθύνου ενημερώσεως εις το πλαίσιον της καταρτίσεως του Συστήματος Λογαριασμών Υγείας (ΣΛΥ) διά το έτος αναφοράς 2022, ίνα ο φιλόχριστος λαός ενημερωθή περί του επιτελεσθέντος έργου εκάστου φορέως της Εκκλησίας κατά την διανυομένην περίοδον, είτε τούτο αποτυπούται χρηματικώς είτε εις είδος”.

Η απόφαση ελήφθη στην πρόσφατη τακτική συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μήνα Νοέμβριο και η αποστολή των στοιχείων πρέπει να γίνει έως και τις 23 Φεβρουαρίου 2023.

Αναλυτικότερα Αρχιεπισκοπή Αθηνών και Ιερές Μητροπόλεις καλούνται να αποστείλουν αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν τους εξής τομείς: 

1. Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο
2. Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία
3. Ορφανοτροφεία
4. Οικοτροφεία
5. Γηροκομεία – Στέγες Γερόντων
6. Ιδρύματα Χρονίως Πασχόντων
7. Ιδρύματα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
8. Κέντρα Ψυχικής Υγείας
9. Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι»
10. Νοσοκομεία – Ιατρεία
11. Άσυλα Ανιάτων
12. Κατασκηνώσεις
13. Κατασκηνώσεις Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
14. Συσσίτια – Τράπεζες Αγάπης (ημερησίως)
15. Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
16. Παιδικοί Σταθμοί
17. Σχολεία
18. Σχολές Διαφόρων Ειδικοτήτων
19. Φροντιστήρια Σχολικών Μαθημάτων
20. Υποτροφίες
21. Ξενώνες
22. Φοιτητικές Εστίες
23. Πνευματικά – Πολιτιστικά Κέντρα
24. Κοινωνικό Παντοπωλείο
25. Τράπεζες Ρούχων/Διάφορα είδη
26. Κοινωνικά Ιατρεία
27. Κοινωνικά Φαρμακεία
28. Τράπεζες αίματος
29. Λοιπά Ιδρύματα
30. Διανομή τροφίμων ετησίως (kg)
31. Σύνολο εθελοντών δομών φιλανθρωπίας

Οι αριθμοί της πανδημικής κρίσης

Το ποσό των 114.000.000 ευρώ πλησίασε το σύνολο των ετήσιων δαπανών για την φιλανθρωπική διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά το 2021, σύμφωνα με τον απολογισμό που δόθηκε στην δημοσιότητα από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο στις 8 Ιουνίου 2022.

Σύμφωνα με τον εν λόγω απολογισμό ανέρχονται:

Το 2020, μια χρονιά που την επισκίασε η πανδημία του κορωνοϊου και οι συνέπειες της, η Εκκλησία της Ελλάδος είχε δαπανήσει περισσότερα από 108 εκατομμύρια ευρώ για το φιλανθρωπικό της έργο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την διάρκεια του 2020, η Αρχιεπισκοπή και οι Μητροπόλεις δαπάνησαν συνολικά για φιλανθρωπία το ποσό των 108.711.006,09 ευρώ.

Επιπλέον, 479.026 συνάνθρωποι μας βρήκαν στήριξη στο φιλανθρωπικό δίκτυο που έχει αναπτύξει η Εκκλησία σε όλη την χώρα,  οι δομές που λειτουργούν ανέρχονται σε 4.244, ενώ οι εθελοντές ανέρχονται σε 19.078 άτομα. Επίσης, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία για την τελευταία πενταετία (2016-2020), κάθε χρόνο δαπανώνται για φιλανθρωπικό έργο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

114 εκατ. ευρώ για φιλανθρωπία από την Εκκλησία της Ελλάδος το 2021

Φιλανθρωπία εν μέσω πανδημίας: Η σπουδαία προσφορά της Εκκλησίας προς τον πάσχοντα άνθρωπο – Αποκαλυπτικά στοιχεία

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr

Διαδώστε: