09/10/2019 09/10/2019 Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, στη δεύτερη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.  Μετά την προσευχή, ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διαπιστώθηκε απαρτία. Κατόπιν επικυρώθηκαν...
09 Οκτωβρίου, 2019 - 14:05
Τελευταία ενημέρωση: 09/10/2019 - 15:57

Η επίσημη ανακοίνωση της Ιεραρχίας – Μέρα δεύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Η επίσημη ανακοίνωση της Ιεραρχίας – Μέρα δεύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, στη δεύτερη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή, ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διαπιστώθηκε απαρτία. Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.
Ακολούθως, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ανέγνωσε την Εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, με θέμα: «Το φαινόμενον της υπογεννητικότητος ως μείζον Εθνικόν πρόβλημα».
Μετά τον Πρόλογό του, κατά τον οποίο χαρακτήρισε το πρόβλημα της «υπογεννητικότητος» μεγάλο υπαρκτό κίνδυνο και «ωρολογιακή βόμβα», η οποία βρίσκεται στα θεμέλια της χώρας μας, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε στατιστικές αναφορές του φαινομένου σε Ελλάδα και Ευρώπη, αναφέρθηκε στα αίτια και τις συνέπειες αυτού και διατύπωσε αναλυτικά τις κοινωνικές, γεωπολιτικές και θεολογικές προεκτάσεις του θέματος καθώς και τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσον αφορά στην προσέγγιση, θέση και αντιμετώπισή του.
Σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας της Ελλάδος στο μείζον αυτό διαχρονικό εθνικό ζήτημα, ο Σεβασμιώτατος κ. Γαβριήλ τόνισε ιδιαίτερα ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει να διαδραματίσει έναν σπουδαιότατο και συνάμα καθοριστικό ρόλο, συστρατευόμενη και σε αυτή την δύσκολη μάχη με ενεργή συμμετοχή, με ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες και ουσιαστικές προτάσεις. Αναφερόμενος στις αξιέπαινες πρωτοβουλίες που η Εκκλησία είχε λάβει στο παρελθόν για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, επεσήμανε ιδιαίτερα το πρόγραμμα οικονομικής πριμοδότησης της γέννησης τρίτου τέκνου στην περιοχή της Θράκης, για το οποίο, από το 1999 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, έχει δαπανήσει το ποσό των 14.700.937,32€.
Επίσης αναφέρθηκε στην συστηματική ανάπτυξη της Ποιμαντικής της οικογενείας, στην δημιουργία σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις Εκκλησιαστικών Παιδικών Σταθμών, Σχολών Γονέων, Κέντρων Συμπαραστάσεως Οικογενείας, στην σημαντική συμβολή της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος. Κατέληξε δε στο συμπέρασμα, ότι «το φαινόμενο της υπογεννητικότητος αποτελεί για την Εκκλησία μας όχι απλά μόνο μία τεράστια πρόκληση για να ξαναβρεί τον χαμένο δίαυλο επικοινωνίας και διαλόγου με την ελληνική κοινωνία, αλλά και μία εξαιρετικά μεγάλη ευκαιρία για να ακουσθεί ο ευαγγελικός λόγος Της σε μία γενιά, που, όπως φαίνεται, έχει χάσει τον σωτηριολογικό της προσανατολισμό, την διάθεση για πνευματική ευτυχία και ολοκλήρωση».
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Εισηγητής, αφού χαρακτήρισε πνευματικό το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, οι ρίζες του οποίου συνδέονται με την έλλειψη πνευματικότητας ή και πνευματικής ασθένειας, κατέθεσε είκοσι δύο προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Κλείνοντας την Εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος κ. Γαβριήλ ανέφερε συμπερασματικά ότι «το φαινόμενο της υπογεννητικότητος αποτελεί πράγματι ένα μείζον εθνικό πρόβλημα και μία τεράστια εθνική απειλή. Αποτελεί όμως και για την Εκκλησία μία εξίσου τεράστια πρόκληση που απαιτεί άμεσες και αποφασιστικές κινήσεις και δράσεις. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια άλλου χαμένου χρόνου. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για εγωισμούς και μισαλλοδοξίες…. Να βάλουμε πάνω από όλα το εθνικό όφελος, το καλό του τόπου μας για ένα ασφαλές και αξιοπρεπές μέλλον για τα παιδιά μας».
Μετά την εμπεριστατωμένη Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και τις τοποθετήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, κατεγράφησαν η σημασία του προβλήματος, οι στατιστικές αναφορές και οι αδιάψευστοι αριθμοί επί του θέματος και του ισοζυγίου γεννήσεων και θανάτων στην πατρίδα μας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αίτια του εθνικού και θεολογικού αυτού φαινομένου και κυρίως στην υποτίμηση της μητρότητας και των ανεπιθύμητων παιδιών, στην έλλειψη πνευματικής καθοδήγησης των ανθρώπων, στην εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού ως προς την τεκνογονία, καθώς και στην απουσία μακροχρόνιας και σταθερής στρατηγικής.
Επίσης, οι συνέπειες του φαινομένου και οι προκλήσεις του μεταναστευτικού αποτέλεσαν ερεθίσματα συζητήσεως, υπό το πρίσμα του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση για τον ρόλο της Εκκλησίας και οι κατατεθείσες προτάσεις συμπληρώθηκαν ή βελτιώθηκαν από την επακολουθήσασα συζήτηση.
Μετά το διάλειμμα ανέγνωσε την Εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος με θέμα: «Η “γενοκτονία” των συγχρόνων Ελλήνων και τα δημιουργηθέντα εξ αυτής: εργασιακόν πρόβλημα (ανεργία των νέων), αδυναμία δημιουργίας νέων οικογενειών, άμβλυνσις των ηθών, μονογονεϊκές οικογένειες, ομόφυλα ζευγάρια».
Ο Σεβασμιώτατος, αφού χαρακτήρισε το όλο θέμα με τις επί μέρους παραμέτρους του τεράστιο και ακανθώδες, αναφέρθηκε αρχικά στον ορισμό της λέξης «γενοκτονία» και στην Γενοκτονία των Ποντίων.
Ακολούθως ανέπτυξε αναλυτικά τις σύγχρονες μορφές γενοκτονίας, οι οποίες, όπως τόνισε, αφορούν όλους μας, με πρώτους τους πνευματικούς, εκκλησιαστικούς και θρησκευτικούς ηγέτες.
Αρχικά αναφέρθηκε στην Μετανάστευση των νέων, χαρακτηρίζοντας την ως «ανοικτή πληγή διαρκούς Γενοκτονίας». Τόνισε ότι στην επαρχία, όπου είναι εντονότερο το φαινόμενο αυτό, τα σχολεία υπολειτουργούν ή και δεν λειτουργούν καθόλου, αλλά και τα αστικά κέντρα κατ’αναλογίαν δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση, αφού διαρκώς συγχωνεύονται σχολεία. Χαρακτήρισε λάθος την θεώρηση από την Πολιτεία ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί, αν αναπτυχθεί ο Τουρισμός, αλλά θα λυθεί με κίνητρα που θα δοθούν στους νέους για να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και στα χωριά μας, όπως την ανάπτυξη πρωτογενών μορφών παραγωγής και εργασίας, επιστροφή στην γη, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία.
Μία άλλη μορφή γενοκτονίας, τόνισε, πραγματοποιείται στους ελληνικούς δρόμους, στους οποίους τα τελευταία πενήντα χρόνια έχουμε 120.000 νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα, 350.000 αναπήρους και δύο εκατομμύρια τραυματίες. Γι’αυτό και πρότεινε, η ίδια η Εκκλησία να δώσει μαθήματα ηθικής και οδικής συμπεριφοράς, στα Κατηχητικά, στις Κατασκηνώσεις, στους κύκλους και τα κηρύγματα.
Κατόπιν ο Εισηγητής αναφέρθηκε στις αμβλώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ηθελημένη Γενοκτονία. Η Εκκλησία, επεσήμανε, έχοντας ως στόχο την προστασία του παιδιού, για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, καθιέρωσε επίσημα «Ημέρα κατά των Εκτρώσεων», ονομάζοντας τον εορτασμό «Ημέρα του αγέννητου παιδιού».
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος έκανε ευρεία αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο και χαρακτήρισε «το σημαντικότερο για την διάσωση και επιβίωση του Νέου Ελληνισμού» και «γενοκτονία κατά συρροήν». Αφού σημείωσε τις συνέπειες από την μείωση του πληθυσμού της χώρας μας και τα αίτια της υπογεννητικότητας, κατέθεσε εννέα προτάσεις, που θα μπορούσε η Εκκλησία να απευθύνει προς όλους τους αρμοδίους προς λύση του προβλήματος.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα σύγχρονα εργασιακά προβλήματα, και κυρίως στην ανεργία των νέων, καθώς και στις μονογονεϊκές οικογένειες και στα ομόφυλα ζευγάρια, και κατέληξε ότι πρέπει κλήρος και λαός να προσπαθήσουμε να μην χάσουμε την πνευματική κληρονομιά μας, να πιστεύουμε στην αλήθεια της Εκκλησίας, να προσδοκούμε την Βασιλεία του Θεού, να έχουμε ηρωικό φρόνημα και πνεύμα θυσίας. «Η Εκκλησία είναι η μεγάλη μας πνευματική οικογένεια. Μέσα σ’αυτήν την οικογένεια είμεθα όλοι κοινωνία αδελφών. Ας αναλάβουμε ο καθένας την ευθύνη του και κυρίως εμείς οι Επίσκοποι για να επουλώσουμε τα τραύματά της και να σταματήσουμε την φθίνουσα πορεία των πιστών της».
Επηκολούθησε ευρύτατος διάλογος επί της Εισηγήσεως, κατά τον οποίο έλαβαν τον λόγο πολλοί Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς.
Τέλος αποφασίσθηκε οι προτάσεις των δύο Εισηγητών να μελετηθούν από τις προς τούτο αρμόδιες Συνοδικές Επιτροπές και τελικά από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου ε.έ.

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Φερδής, Θεολόγος-Δημοσιογράφος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων