Λίγες ώρες απομένουν πριν από την σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας τη Ελλάδας.
Οι προκλήσεις για την Εκκλησία και για την Ορθοδοξία εν γένει είναι πολλές και καίριες, καθώς η Ιεραρχία συγκαλείται εκτάκτως σε μια εποχή, που επιχειρούνται πολλές αλλαγές τόσος στις σχέσεις πολιτείας-εκκλησίας, όσο και στην ίδια την θρησκευτική και εθνική ταυτότητα των Ελλήνων.
Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της Εκκλησίας της Ελλάδας, τα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι προωθούμενες αλλαγές στις σχέσεις με την πολιτεία, και κυρίως αυτές απο φορούν στο ουδετερόθρησκο του έθνους, την εκκλησιαστική περιουσία και το μισθολογικό καθεστώς του Κλήρου. Επίσης, οι Ιεράρχες καλούνται να εκλέξουν τους τρεις νέους Μητροπολίτες για τις κενές Μητροπόλεις Γλυφάδας, Περιστερίου και Σισανίου και Σιατίστης.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα η αρχική απόφαση της Ιεραρχίας του περασμένου Φθινοπώρου ήταν ότι το μισθολογικό δεν συζητείται καν και παραμένει κόκκινη γραμμή. Ακόμα και η φραστική αλλαγή που έγινε από πλευράς κυβέρνησης, δεν φαίνεται να έπεισε τους Κληρικούς οι οποίοι προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις. Και βέβαια βρίσκονται επί ποδός αναμένονταν τις αποφάσεις της Ιεραρχίας.
Επί ποδός βρίσκεται και η Εκκλησία της Κρήτης, αλλά και οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και των Δωδεκανήσων, οι οποίες ουσιαστικά υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά η συμφωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία της Ελλάδος, τους αφορά άμεσα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου τηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.
Δεν είναι τυχαία, ούτε από χρονικής άποψης ούτε επί του περιεχομένου η συνέντευξη την οποία παραχώρησε ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου στην εφημερίδα Αυγή, μόλις δύο 24ωρα πριν από την σύγκληση της Ιεραρχίας.
«Αναμένουμε τις θέσεις της Ιεραρχίας και θεωρούμε ότι θα εκτιμηθούν τα οφέλη που προκύπτουν συνολικά από τη συμφωνία και ειδικά στο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, το οποίο σήμερα είναι εξαιρετικά προβληματικό» είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και πρόσθεσε ότι, «έχει σημασία να σημειωθεί ότι δεν έχουν υπάρξει επιχειρήματα από πλευράς της Εκκλησίας ως προς το μισθολογικό, αλλά υπάρχει η πρώτη απόφαση της Ιεραρχίας ότι δεν το συζητά».
Αναφερόμενος στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου τόνισε ότι τα θέματα που το αφορούν είναι διαφορετικά “και αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις”.
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, με δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισε ότι η “φιλοξενία αυτή καταδεικνύει τη συμπόρευση της Ελληνικής Πολιτείας με την Εκκλησία μας, μία συμπόρευση χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς»
Ο Μακαριώτατος δίνοντας ένα σαφές μήνυμα για την συμπόρευση Εκκλησίας πολιτείας, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενότητας υπογραμμίζοντας ότι «η Εκκλησία θα διακηρύσσει πάντοτε ανόθευτη την πίστη της, θα ζει την ευλογία της λατρείας στο πρόσωπο του Θεανθρώπου και θα προβάλλει το λόγο της ενότητας, μιάς ενότητας που θέλησε ο Χριστός για τους μαθητές του όλων των αιώνων».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ως ανεκτίμητη πηγή συμβολισμών και διδαγμάτων ως προς τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, και ιδίως ως προς τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στην ιστορική πορεία του Λαού μας και του Έθνους μας. Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο του γεύματος που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας, με την ευκαιρία του εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας.