Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας δεν θα μπορούσε να εξαιρέσει τη φροντίδα και τη μέριμνα απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αρκετές Ιερές Μητροπόλεις μάλιστα έχουν δημιουργήσει ιδρύματα, αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουμε το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ΚΔΑΠ, ΜΕΑ στην Κέρκυρα. Η μονάδα αυτή άρχισε να λειτουργεί από το 1985, με την επωνυμία κέντρο Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, και με σκοπό την απασχόληση, εκπαίδευση σε παιδιά με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα επικοινωνίας.
Είναι ο πρώτος και μοναδικός φορέας στην Κέρκυρα που ασχολείται συστηματικά με την κατηγορία αυτή των παιδιών (ασκήσιμα). Αργότερα μετονομάστηκε σε ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας βάση του υπ΄ αριθ. ΦΕΚ 1615 Τ Β’ 16-12-2001.
Διαθέτοντας ένα πλούσιο εκπαιδευτικό και εποπτικό υλικό, σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές, η όλη εκπαίδευση παρέχεται σε ένα χώρο άνετο και άριστα διαμορφωμένο, πάνω από όλα όμως ευχάριστο και ζεστό και προσαρμοσμένο στις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών μας.
Η όλη εκπαίδευση επιτυγχάνεται μέσα από εξατομικευμένα και ομαδικά προγράμματα.
Για το σχεδιασμό δε ενός αναλυτικού προγράμματος από το 1995, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, η αναγνωρισμένη υποστηρικτική μέθοδος λογοθεραπείας ΜΑΚΑΤΟΝ, η οποία εφαρμόζεται με θεαματικά αποτελέσματα σε 28 χώρες στον κόσμο.
θοδος λογοθεραπείας ΜΑΚΑΤΟΝ, η οποία εφαρμόζεται με θεαματικά αποτελέσματα σε 28 χώρες στον κόσμο.
Η Ιερά Μητρόπολης πρωτοπόρησε και σε αυτό τον τομέα, διδάσκοντας την μέθοδο αυτή σε εκπαιδευτές όλων των μονάδων στην Κέρκυρα.Η μονάδα απασχολεί 20 παιδιά και η όλη εκπαίδευση τους παρέχεται δωρεάν.
Η μεταφορά δε των παιδιών γίνεται με πουλμάκι που διαθέτει η ίδια η Μητρόπολη, δεδομένου ότι τα παιδιά που φοιτούν σε αυτό, δεν είναι μόνο της πόλεως αλλά και της υπαίθρου.
Συγκινητικές δράσεις
Στο ιστορικό και εμβληματικό Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης στις 2 Ιανουαρίου, προ της τελετής για την ευλογία της Βασιλειόπιττας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ προσέφερε επίσημα στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης κατόπιν σχετικού παρακλητικού αιτήματος του Δημάρχου κ. Νικ. Λειβαδάρα, σύστημα Αναρρίχησης Σκαλοπατιών για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβασή τους σε μέρη «απαγορευμένα» σ’ αυτά, λόγω των κινητικών τους προβλημάτων, όπως απέδειξε σύντομη επίδειξη των δυνατοτήτων του με Συριανό εθελοντή.
Στην ευχετήρια προσλαλιά του, αφού ευχήθηκε στο Δήμαρχο κ. Νικ. Λειβαδάρα και τη νέα Δημοτική Αρχή καλή επιτυχία στο έργο της, υπογράμμισε ότι ο πολιτισμός μιας κοινωνίας μετριέται και αποδεικνύεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις πλέον ευπαθείς της ομάδες, τα παιδιά, τους γέροντες και τους έχοντες ειδικές ανάγκες, καταγράφοντας την προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως στα παιδιά, με τον Παιδικό Σταθμό, στους γέροντες, με τον Οίκο Ευγηρίας, και τώρα προς τα ΑΜΕΑ, με την προσφορά του αναβατορίου.
Την ίδια ημέρα τελέσθηκε στη Χαλκίδα και συγκεκριμένα στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου η εορτή του Αγίου Μάρκου του Κωφού, με Θεία Λειτουργία την οποία προσέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Όπως κάθε χρόνο, προσεκλήθησαν και οι κωφοί αδελφοί μας για να συμμετάσχουν στην Θεία Λειτουργία αφού ο υπεύθυνος για τη διακονία τους Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως και Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, έκανε θεολογική διερμηνεία της Θείας Λειτουργίας στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, εδώ και δεκαοκτώ χρόνια, με την πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου και την άμεση φροντίδα και ευθύνη του π. Ιωάννου Καραμούζη, ο οποίος είναι διδάκτωρ Θεολογίας με διατριβή σχετική με την ποιμαντική διακονία των κωφαλάλων, έχει αναπτύξει ποιμαντική δράση στον τομέα της κατήχησης των κωφών αδελφών μας, ενώ παράλληλα έχει ενεργοποιήσει πολλούς ακούοντες, μέσα από την λειτουργία Σχολής εκμάθησης Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, ώστε να έλθουν σε επαφή με την κουλτούρα και τη ζωή των κωφών αδελφών μας.
Ένα διαφορετικό κατηχητικό πρόγραμμα για άτομα με αναπηρία
Σε συνεργασία με το κέντρο κοινωνικής φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση «ΕΣΤΙΑ», η Νεανική Εστία του Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού με υπεύθυνο τον πρωτ. Γεώργιο Χριστοδούλου (μετεκπαιδευθέντα στην ειδική αγωγή και την ψυχολογία παιδιών και εφήβων) και την πρεσβυτέρα του Αγαθή(Med ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης), δημιούργησαν και εγκαινίασαν πρόσφατα ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα κατηχητικής προσέγγισης διάρκειας μίας διδακτικής ώρας. Αυτό περιελάμβανε ξενάγηση και γνωριμία με τον ιερό ναό, προβολή διδακτικής ταινίας μικρού μήκους, τραγούδι, κέρασμα, ανοιχτή συζήτηση και ξενάγηση στο νεανικό κέντρο.
Σκοπός του προγράμματος που θα επαναληφθεί σύντομα, είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της αντιληπτικής ικανότητας, της γνωριμίας με τον ιερό ναό, τα μυστήρια και την πνευματική ζωή. Ένας κύριος στόχος επίσης, είναι να αισθάνονται οικεία και όμορφα στον χώρο της Εκκλησίας αισθανόμενοι τη στοργική της αγκαλιά. Τα αγγελάκια αναχωρώντας από τον Ιερό Ναό, εξωτερίκευσαν τη συγκίνησή τους μοιράζοντας αγκαλιές και αγάπη προς τους υπευθύνους. Να σημειωθεί ότι σε τέτοια προγράμματα δεν αρκεί μόνο η καλή θέληση. Χρειάζεται μελέτη, προσεκτική οργάνωση και γνώση πάνω σε θέματα συνανθρώπων μας με αναπηρία.
Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Μαρία Κόκκορη» και «Ψαραύτειο»
Το Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή με σύνδρομο Down της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Μαρία Κόκκορη», ιδρύθηκε ως ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τη μέριμνα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου. Μετά την από 20-10-2005 απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δημοσιεύθηκε το αντίστοιχο Φ.Ε.Κ. ιδρύσεως του. (Φ.Ε.Κ. 1590/16-11-2005 τεύχος β΄).
Τον Μάρτιο του 2017 τροποποιεί και κωδικοποιεί τον κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος υπό την επωνυμία, «ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN «ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ» ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» εποπτευόμενο υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το κοινωφελές έργο της οποίας συνεχίζει να επικουρεί, υπό την επωνυμία: «ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN «ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ» ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» και τον διακριτικό τίτλο «ΙΔΡΥΜΑ «ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ» ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» ή «ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ» (και αγγλιστί «Foundation Maria Kokkori»).
Τη λειτουργία του ξεκίνησε την 1η Μαρτίου του 2007. Το εν λόγω ίδρυμα, φέρει το όνομα της δωρήτριας, Μαρίας Κόκκορη. Από 2 Ιουλίου του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2015 λειτουργούσε ως δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) υπό την αιγίδα της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» αποτελώντας ένα σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το οποίο παρείχε και παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής υποστήριξης σε άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down. Από την 29η Ιουλίου 2016 το Ίδρυμα «Μαρία Κόκκορη» λειτουργεί επίσης δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με την επωνυμία «ΤΟ ΨΑΡΑΥΤΕΙΟ» στην περιοχή του Αμαρουσίου (Φ.Ε.Κ. 3683/Τ. Β’/ 15-11-2016). Οι Σ.Υ.Δ. «Το Ψαραύτειο» φιλοξενούν οκτώ άτομα με νοητική υστέρηση σε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο.
Σήμερα, οι τέσσερις Σ.Υ.Δ. λειτουργούν υπό την εποπτεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄, Προέδρου του Δ.Σ., και τη μέριμνα του Ιδρύματος “Μαρία Κόκκορη” ως στέγες μακράς διαμονής – υποστηριζόμενης διαβίωσης (κλειστή μονάδα) 24ωρης φιλοξενίας, στις οποίες εισάγονται επαρκώς λειτουργικά άτομα. Οι Σ.Υ.Δ. «Μ. Κόκκορη» δύνανται να φιλοξενήσουν και άτομα μεγάλης ηλικίας, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας. Για το Κέντρο Ημέρας και τις ψυχοπαιδαγωγικές ομάδες γίνονται δεκτά αυτοεξυπηρετούμενα άτομα 12 έως 30 ετών, αντίστοιχα κατόπιν αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας του χώρου. Ο αριθμός των ενοίκων στις Σ.Υ.Δ. και των εκπαιδευομένων στο Κέντρο Ημέρας καθορίζεται με βάση τις άδειες λειτουργίας της κάθε μονάδας, οι οποίες εκδόθηκαν από την αρμόδια εποπτεύουσα αρχή της Περιφέρειας Αττικής (Π3β/Φ.ΓΕΝ/Γ.Π.οικ.3394ΦΕΚ Β 74/29.01.2007-10676/04.11.2011).
Το Ίδρυμα έχει λάβει την ειδική πιστοποίηση ως φορέας παροχής Υπηρεσιών Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με το Φ.Ε.Κ. 1224/τ.Β΄/27-04-2016.