06/10/2022 07/10/2022 Χαρμόσυνα ήχησαν οι καμπάνες στις Ιερές Μητροπόλεις Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως και Αιτωλίας και Ακαρνανίας καθώς σήμερα εξελέγησαν οι νέοι Μητροπολίτες. Ιερά Σύνοδος – Ρεπορτάζ: Στέλλα Μοτίτσιου/ Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης  Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ευσταθίου,  Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος ο οποίος έλαβε 63 ψήφους επί συνόλου 77 ψηφισάντων. Διαβάστε...
06 Οκτωβρίου, 2022 - 13:58
Τελευταία ενημέρωση: 07/10/2022 - 7:21

Ιεραρχία 2022: Με την εκλογή δύο νέων Μητροπολιτών η τρίτη ημέρα των τακτικών εργασιών – Οι χειροτονίες και τα προφίλ

Διαδώστε:
Ιεραρχία 2022: Με την εκλογή δύο νέων Μητροπολιτών η τρίτη ημέρα των τακτικών εργασιών – Οι χειροτονίες και τα προφίλ

Χαρμόσυνα ήχησαν οι καμπάνες στις Ιερές Μητροπόλεις Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως και Αιτωλίας και Ακαρνανίας καθώς σήμερα εξελέγησαν οι νέοι Μητροπολίτες.

Ιερά Σύνοδος – Ρεπορτάζ: Στέλλα Μοτίτσιου/ Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης 

Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ευσταθίου,  Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος ο οποίος έλαβε 63 ψήφους επί συνόλου 77 ψηφισάντων.

Διαβάστε επίσης: Ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ευσταθίου νέος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

Λίγο μετά την αναγγελία της εκλογής η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος ανέφερε: “Η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος και ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ευφραίνεται για την επάξια προαγωγή του νέου και καλώς παρεσκευασμένου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου στην τάξη των Αρχιερέων και εύχεται όπως και από της νέας αυτής θέσεώς του διακονήσει την Εκκλησία επιτυχώς και ευαρέστως τω Κυρίω”.

Ακολούθησε η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη θέση του οποίου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης ο οποίος έλαβε 60 ψήφους επί συνόλου 77 ψηφισάντων.

Διαβάστε επίσης: Ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Την ευαρέσκεια της για την εκλογή του Πρωτοσυγκέλλου της εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, ενώ η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας με ανακοίνωσή της εξέφρασε τα εγκάρδια συγχαρητήριά για την εκλογή του Θεοφιλεστάτου εψηφισμένου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, ο οποίος κατάγεται από τον Όρμο Μαραθοκάμπου της Σάμου. Κατ’ εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσεβίου, χτύπησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Όρμου Μαραθοκάμπου.

Χαρμόσυνα ήχησαν όμως οι καμπάνες και στους Ιερούς Ναούς στο Αγρίνιο:

Οι χειροτονίες

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών.

Οι χειροτονίες των Εψηφισμένων Μητροπολιτών θα τελεσθούν ως εξής:

– Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου ε.έ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου.

– Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου ε.έ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Αυξημένα Αστυνομικά μέτρα  – Διαμαρτυρία ανεμβολίαστων υγειονομικών

Αυξημένα ήταν τα μέτρα ασφαλείας έξω από το Συνοδικό Μέγαρο στο οποίο διεξάγονται για τρίτη ημέρα οι τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Την ομάδα περιφρούρησης της Αστυνομίας που βρισκόταν από το πρωί ήρθε να ενισχύσει λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι διμοιρία της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) καθώς έξω από τις εγκαταστάσεις της Συνόδου συγκεντρώθηκε μικρή ομάδα υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας επειδή δεν εμβολιάζονται.

Ωστόσο, δεν φάνηκε να επικρατεί ένταση με την ομάδα να περιορίζεται μόνο σε συνθήματα. Εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής συναντήθηκε μαζί τους άκουσε τα αιτήματα και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στον Μακαριώτατο. Οι συγκεντρωμένοι ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο να πάρει επίσημα θέση στον Πρωθυπουργό για το ζήτημά τους. Αγανακτισμένοι είπαν ότι ένα χρόνο είναι άνεργοι και ζουν από βοήθεια συνανθρώπων τους.

Λίγο μετά την αποχώρηση των συγκεντρωμένων ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, με δήλωσή τους προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι ενήμερος για το ζήτημα και την προσεχή Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα θέσει το θέμα και κατόπιν θα σταλεί σχετικό έγγραφο προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη. Τέλος τόνισε ότι επιθυμία του ήταν να συνομιλήσει και ο ίδιος μαζί τους, αλλά δυστυχώς είχαν αποχωρήσει.

Οι ψηφοφορίες

Νωρίτερα, μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη απαρτία. Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Εν συνεχεία άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι᾽ εκλογής έλαβε 67 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 10 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι᾽ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως δι᾽ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρχιμανδρίτης κ. Νικηφόρος Ευσταθίου, ψήφους 66

2) Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Κανάκης, ψήφους 39

3) Αρχιμανδρίτης κ. Μελέτιος Στάθης, ψήφους 7

Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ο Αρχιμανδρίτης κ. Νικηφόρος Ευσταθίου με 63 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Κανάκης έλαβε 9 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν και 5 λευκές ψήφοι.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι᾽ εκλογής έλαβε 70 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 7 ψήφους.

Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι᾽ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ψήφους 65

2) Αρχιμανδρίτης κ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ψήφους 32

3) Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, ψήφους 4

Επίσης ευρέθησαν και 2 λευκές ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, με 60 ψήφους επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Επιφάνιος Καραγεώργος έλαβε 12 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 5 λευκές ψήφοι.

Τα προφίλ των νέων Μητροπολιτών

Α. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως 

Ο Αρχιμ. Νικηφόρος (κατά κόσμον Αθανάσιος) Ευσταθίου γεννήθηκε το έτος 1967 στις Ροβιές Ευβοίας, όπου και έλαβε την εγκύκλιο μόρφωση. Επεράτωσε τις Γυμνασιακές και Λυκειακές σπουδές του στη Χαλκίδα.

Το έτος 1985 εισήχθη, κατόπιν πανελλαδικών εξετάσεων, στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., λαβών το πτυχίο με βαθμό «λίαν καλώς».

Κατά τα έτη 1990-1991 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, απολυθείς με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού.

Την 5η Νοεμβρίου του έτους 1995 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος υπό του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου (και νυν Μητροπολίτου Κορίνθου) κ. Διονυσίου.

Συμμαρτυρήσαντος του πνευματικού του πατρός, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου (και νυν Μητροπολίτου Χαλκίδος) κ. Χρυσοστόμου (του Β΄), την 13η του μηνός Νοεμβρίου και την 6η του μηνός Δεκεμβρίου του ιδίου έτους (1995) χειροτονήθηκε, αντιστοίχως, Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο Α΄ (Βέργη), λαβών συγχρόνως και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Το έτος 1996 χειροθετήθηκε Πνευματικός- Εξομολόγος.

Κατά τα έτη 1996-1997 υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας και Αρχιερατικός Επίτροπος Μεσσαπίων.

Το έτος 1998 διορίσθηκε Προϊστάμενος του παλαιοχριστιανικού Ιερού Ναού της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου και της Ερανικής Επιτροπής, αναπτύσσοντας σημαντικό ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο, φροντίζοντας, παράλληλα και σε συνεργασία με την ΙΒ’ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, για την κτιριακή αποκατάσταση του Ι. Ναού, καθώς και για την ανακαίνιση των Παρεκκλησίων και του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας.

Το έτος 2002 διορίσθηκε μέλος του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Ι. Μητροπόλεως.

Κατά τα έτη 2003-2005 διετέλεσε διευθυντής του Εκκλησιαστικού Οικοτροφείου Αρρένων «Η Αγία Παρασκευή».

Από του έτους 2005 υπηρέτησε ως Διευθυντής του Γραφείου Γάμων και Διαζυγίων της Ιεράς Μητροπόλεως, το έτος 2006 διορίσθηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, διαδεχθείς τον προαχθέντα σε Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αρχιμ. Παύλο Ιωάννου, από του έτους 2007 διετέλεσε μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος της ποιμαντικής μέριμνας του Στρατού και από του έτους 2008 ως Αρχιερατικός Επίτροπος Χαλκίδος, διατηρώντας τις θέσεις αυτές έως και της αποσπάσεώς του το έτος 2010, λόγω μεταπτυχιακών σπουδών, στην Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κατά το διάστημα της παραμονής του στην Ιταλία, εξυπηρέτησε ως Εφημέριος τις λειτουργικές, ποιμαντικές και πνευματικές ανάγκες των Ενοριών Βάρης (Bari) και Φοβαίας (Foggia). Παράλληλα, παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Istituto di Teologia Ecumenico-Patristica “San Nicola” Bari της Θεολογικής Σχολής Απουλίας (Facolta Teologica Pugliese) και έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του με βαθμό «Άριστα» (“Summa cum laude”).

Επιστρέφοντας το έτος 2014 στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, διορίσθηκε στη θέση του Διευθυντού του ιστορικού Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου αυτής και εφημέριος του εν αυτώ Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, εργασθείς για την ανακαίνιση και την συντήρηση των κτηριακών του εγκαταστάσεων, για την ανανέωση του δυναμικού των τροφίμων, την παροχή των μέσων για την άνετη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους, καθώς και για την συμμετοχή τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Μετέχει του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος (Ε.Π.Α.Χ.), ως αντιπρόεδρος αυτού.

Από του έτους 2019 και μέχρι σήμερα υπηρετεί την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και από τη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου.

Β. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας 

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης γεννήθηκε το 1975 στον Πειραιά, ανατράφηκε και πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στον τόπο της καταγωγής του, τη Σάμο.

Έλαβε το Πτυχίο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997. Το ίδιο έτος εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου Πειραιώς κυρού Καλλινίκου.

Τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης έλαβε τον Ιούνιο του 2002 υπό του Γέροντός του, Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τον οποίο ακολούθησε άμα τη ενθρονίσει του στο Βόλο. Εκεί χρημάτισε Αρχιδιάκονος και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτου (1998 – 2003), Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος (2003-2006) και έπειτα Πρωτοσύγκελλος (2006 μέχρι σήμερα).

Από των διοικητικών αυτών θέσεων, συντόνισε το όλο ιεραποστολικό, κοινωνικό και ποιμαντικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Διετέλεσε Προεδρεύων του Μητροπολιτικού Συμβουλίου. Ανέλαβε την διοργάνωση των μηνιαίων Ιερατικών Συνάξεων, πολλών Επιμορφωτικών Ιερατικών Σεμιναρίων, καθώς και πολυάριθμων Συνεδρίων και ποικίλων Εκδηλώσεων της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Διετέλεσε Διευθυντής του περιοδικού «Πληροφόρηση» (2002-2012) και Υπεύθυνος του Βιβλιοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως και του Βρεφονηπιακού της Σταθμού. Διηύθυνε το νεανικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, διετέλεσε επί πενταετία Αρχηγός των κατασκηνώσεων αρρένων, ίδρυσε την Παιδική και Νεανική Χορωδία της Μητροπόλεως, και είχε την ευθύνη της έκδοσης πρότυπων Κατηχητικών Βοηθημάτων για όλες τις βαθμίδες των Κατηχητικών Σχολείων.

Παραλλήλως, διακόνησε ως Προϊστάμενος του μεγαλοπρεπούς Ενοριακού Ιερού Ναού Αναλήψεως Χριστού Βόλου, όπου εργάστηκε, πλην της ποιμαντικής και φιλανθρωπικής διακονίας, και για την αποπεράτωση και εξωραϊσμό του Ιερού αυτού Ναού. Μερίμνησε, επίσης, για την ανακαίνιση των Ιερών Παρεκκλησίων Αγίου Νεκταρίου Βόλου και Αγίου Ανδρέα Φυτόκου καθώς και για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου του Νέου Κοιμητηρίου Βόλου.

Χάρη στις ενέργειες και τις προσπάθειές του, ανακαινίστηκε ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρινίτσης, καθώς και τα ιστορικά Παρεκκλήσια της εν λόγω Ενορίας. Εμπνευστής, δημιουργός και Διευθυντής του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, στη Μακρινίτσα Πηλίου, του πρωτότυπου χώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών «Ο Μικρός Παράδεισος» και «Η Γωνιά του Θεού» στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, καθώς και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σουρλιγκείου Γηροκομείου Καναλίων και συνέβαλε καθοριστικά στην εκ βάθρων ανακαίνιση και εύρυθμη λειτουργία του.

Εξέδωσε δύο συλλογές ομιλιών και κηρυγμάτων με τον τίτλο «Από καρδίας: Εννέα λόγοι για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και Κηρύττοντας σε σημαντικούς σταθμούς του Εκκλησιαστικού έτους».

Ύστερα από πρόσκληση, μετέβη και ομίλησε σε Ιερές Μητροπόλεις, με την ευκαιρία λατρευτικών εκδηλώσεων ή Συνάξεων.

Διαβάστε επίσης:

Το τριπρόσωπο για την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Αυστηρά μέτρα έξω από το Συνοδικό Μέγαρο – Συγκεντρώθηκαν υγειονομικοί (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτη Γόρτυνος

Η Μητρόπολη Χαλκίδος για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Γόρτυνος

Το τριπρόσωπο για την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων