Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει ημερίδα για την ολοκλήρωση της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Ψηφιοποίηση Ιερών Κειμηλίων Ενοριακών Ναών», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19:30, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος).
Στην εκδήλωση, που θα τιμήσει με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.
Η Πράξη «Ψηφιοποίηση Ιερών Κειμηλίων Ενοριακών Ναών» ξεκίνησε την υλοποίησή της κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014 -2020 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» ενώ κατά την Προγραμματική περίοδο 2021-2027 μεταφέρθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Το αντικείμενο της Πράξης εστιάζει:
Α.Στην Ψηφιοποίηση και διάσωση των Ιερών Κειμηλίων της ΙΑΑ, και συγκεκριμένα:
⦁ Στην ψηφιοποίηση και ανάδειξη των ιερών κειμηλίων 157 Ενοριών και Ιερών Μονών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ειδικότερα σε:
I. 450.000 σελίδες βιβλίων και εντύπων, ιστορικών, παλαιτύπων με λειτουργική χρήση και άλλα διοικητικής και αρχειακής φύσεως
II. 27.000 κειμήλια και εν γένη εκκλησιαστικά αντικείμενα
III. 800 κειμήλια με περιμετρική λήψη 360° και
IV. 184 με τεχνική τρισδιάστατης απεικόνισης (3d).
⦁ Στην αξιοποίηση, ανάδειξη και διατήρηση του Ψηφιοποιημένου Υλικού μέσω της δημιουργίας:
I. «Ψηφιακού Αποθετηρίου της Ι.Α.Α»: Τα ψηφιοποιημένα κειμήλια των Ιερών Ναών, τηρώντας την νομοθεσία για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), έχουν καταχωρηθεί στο Ψηφιακό Αποθετήριο, για αξιοποίηση από τον προϊσταμένους τους, μέσω προσωπικού κωδικού και βρίσκονται διασφαλισμένα στο Ενιαίο Κυβερνητικό νέφος (Υπηρεσίες G-Cloud).
II. «Ψηφιακού μουσείου της Ι.Α.Α»(mouseio.ipe.gr) με κειμήλιατεκμηριωμένα και προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους και σε εξειδικευμένους μελετητές να δουν, να ερευνήσουν και να εντρυφήσουν στην κληρονομία των πατέρων μας.
III. Μιας σειράς ωριαίων ντοκιμαντέρ που εστιάζουν στη θρησκευτική και πολιτιστική εξέλιξη της Ι.Α.Α. την τελευταία Αρχιεπισκοπική Περίοδο των 15 ετών.
B.Στην Ανάπτυξη Τρισδιάστατων Παραγωγών για την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας και συγκεκριμένα:
⦁ ΣτηνΠαραγωγή 3D ταινίας 45 λεπτών με ιστορική περιήγηση στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, αναδεικνύοντας τον βίο του Οσίου Λουκά,την αρχιτεκτονική, τα ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες και πρωτίστως τη θεολογική σημασία της Ιεράς Μονής
⦁ Στην Eικονικήπεριήγηση (VirtualReality) με κάσκα που επιτρέπει στον επισκέπτη να περιηγηθεί στους χώρους της Μονής.
⦁ Στη Δημιουργία ιστοσελίδας (https://www.osiosloukasmonastery.gr/)- με ξεναγήσεις 360ο στα σημαντικότερα σημεία και οπτικοποίηση 3D μοναδικών κειμηλίων της Ιεράς Μονής.
Η τρισδιάστατη ταινία της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά, την οποίαήδη έχουν παρακολουθήσει αρκετά σχολεία και κατηχητικά, συνεχίζει να προβάλλεται δωρεάν στη Θόλο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού καισυμβάλλει στην προώθηση της Ορθόδοξης παράδοσης και της θρησκευτικής και πολιτιστικής εκπαίδευσης με σύγχρονα τεχνικά και με μεγάλη διάδραση στην εκπαιδευτική κοινότητα. Το έργο στοχεύει όχι απλώς στην αναπαράσταση μιας λαμπρής στιγμής της Ιεράς Μονής αλλά και στην τεκμηριωμένη αναπαράσταση της εξέλιξής του και του ιστορικού, κοινωνικού και πολιτισμικού πλαισίου του οποίου αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο, σαν μία στοχευμένη εκπαιδευτική και συνάμα πνευματική εμπειρία.
Κύρια οφέλη της Πράξης είναι:
⦁ Η προστασία, η διάσωση και η ιστορική τεκμηρίωση των ιερών κειμηλίων της Ι.Α.Α. με την αποφυγή καταστροφής και απώλειας τους
⦁ Η σαφής γνώση του όγκου, του είδους, της αξίας και της γεωγραφικής κατανομής των κειμηλίων και ο εντοπισμός αγνώστων κειμηλίων
⦁ Η ανάδειξη του εκκλησιαστικού πλούτου και του ρόλου της Εκκλησίας στην τοπική κοινωνία και η ανάδειξη της υλικής και άυλης Εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της ανθρωπογεωγραφίας των 15 δήμων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνώνεντός των ορίων του νομού Αττικής μέσα από την αποτίμηση του σιωπηλού έργου των ιερέων της Αθηναϊκής Εκκλησίας
⦁ Η ανατροφοδότηση με τον πλέον σύγχρονο τρόπο στις μαθησιακές ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας του Ι.Π.Ε., του μαθητικού πληθυσμού αλλά και του ευρύτερου κοινού.
⦁ Η Ενίσχυση του ακαδημαϊκού έργου και της θρησκευτικής παιδείας, μέσω της δημιουργίας υποδομών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές μελέτες στα εκκλησιαστικά κειμήλια.
⦁ Η Διάχυση της γνώσης και της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε μέσω του έργου της ψηφιοποίησης σε ερευνητές, ακαδημαϊκούς και το ευρύτερο κοινό.
Το έργο αυτό στοχεύει στη διάσωση και ανάδειξη της εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς, στη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότηταςκαι αποτελεί ένδειξη δημιουργικής συνέργειας Εκκλησίας και Πολιτείας.