Εκκλησία της Ελλάδος
05 Απριλίου, 2019

Ηθικές ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρωβουλή

Διαδώστε:

Πραγματοποιήθηκε, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, συνάντηση διαλόγου, υπό την προεδρία της Αντιπροέδρου του κας Mairead McGUINNESS, ευρωβουλευτών, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπροσώπων Εκκλησιών, Θρησκευτικών και Ανθρωπιστικών Οργανώσεων, με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη: Ηθικοί προβληματισμοί».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Εκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο διάλογος πραγματοποιήθηκε εν όψει της παρουσίασης, εντός του μήνα, του τελικού κειμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ευρωπαϊκό Κώδικα Ηθικής Δεοντολογίας αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στον διάλογο αυτό συμμετείχε και παρενέβη, εκ μέρους του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ και συγκεκριμένα του Διευθυντή του, Πανιεροτάτου Μητροπολίτου Αχαΐας κου Αθανασίου, ο Σύμβουλος του Γραφείου Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Γεώργιος Λέκκας.

Κύριοι ομιλητές στη συνάντηση αυτή ήταν οι κύριοι και οι κυρίες: Carlos MOEDAS (Ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα, την Επιστήμη και τις Καινοτομίες), Barbara PRAINSACK (Μέλος της Ομάδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ηθική στις Επιστήμες και τις Νέες τεχνολογίες, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης), Thomas METZINGER (Μέλος της επιτροπής ειδικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, Καθηγητής στο Γιοχάνες Γουτεμβέργιος Πανεπιστήμιο του Μάιντς), Paul TIGHE (Γραμματέας του Παπικού Συμβουλίου για την Κουλτούρα στην Αγία Έδρα, Ρώμη), Peter DABROCK (Αρχιραββίνος στην Μεγάλη Βρεταννία), Mike FLOOD (εκπρόσωπος της Humanists International), Mady DELVAUX (Ευρωβουλευτής, Μέλος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις Νομικές Υποθέσεις και Επιτετραμμένη του Ευρωκοινοβουλίου για τους Civil Law Rules on Robotics), Julija VIDOVIC (Καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Στεφάνου, Παρίσι, ως εκπρόσωπος της Συνδιάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών – ΚΕΚ), Dominique LAMBERT (εκπρόσωπος της Συνδιάσκεψης των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων Ευρώπης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναμούρ), Suaad ONNISELKA (επικεφαλής καθηγήτρια στο Vesalan Comprehensive School Φιλανδίας, εκπρόσωπος μουσουλμανικών κοινοτήτων), Veronique DE KEYSER (εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας) και Ashley FOX (Ευρωβουλευτής, Μέλος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη Βιομηχανία, Έρευνα και Ενέργεια και Επιτετραμμένος του Ευρωκοινοβουλίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Ρομποτική).

Η συζήτηση είχε δύο σειρές κύριων ομιλητών, των οποίων το συντονισμό είχε στο πρώτο μέρος ο τσέχος ευρωβουλευτής κος Pavel SVOBOLA και στο δεύτερο μέρος η ελληνίδα ευρωβουλευτής κα Εύα Καϊλή.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κος MOEDAS υποστήριξε την ανάγκη για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» για τον έλεγχο του διαδικτύου, έθεσε ως ευρωπαϊκό στόχο τη διαφάνεια των αλγορίθμων, μίλησε για τη λειτουργία της Ηθικής ως πυξίδας κι όχι ως εμπόδιο στην έρευνα και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και υποσχέθηκε, για την Ευρώπη, την τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι για να τον αντικαταστήσει.

Ο επίσκοπος TIGHE αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποσαφηνισθεί ο όρος «ανθρώπινη αξιοπρέπεια», μίλησε για την επιστήμη ως καταρχήν ευλογία για τον άνθρωπο και ζήτησε η τεχνητή νοημοσύνη στην ΕΕ να μην αποβεί προς όφελος των λίγων.

Ο αρχιραββίνος MIRVIS υπογράμμισε την ιερότητα των ανθρώπου, δημιουργημένου «κατ’εικόνα» του Θεού, είπε ότι η μηχανή δεν μπορεί να έχει ούτε καρδιά, ούτε συναισθήματα, ούτε ψυχή, ζήτησε να μην εγκαταλείψουμε την ηθική νοημοσύνη μας στις μηχανές, όπως επίσης ζήτησε τον μόνιμο έλεγχό τους, διότι, όπως είπε, έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε τον κόσμο μας, πριν είναι αργά, ως τμήμα της ευθύνη μας έναντι της Δημιουργίας.

Ο κ. FLOOD έθεσε το ζήτημα ότι ο καπιταλισμός τελικά μπορεί να αποβεί επικίνδυνος για το ανθρώπινο είδος και ζήτησε να τεθούν κανόνες μέχρι του που ακριβώς θέλουμε να πάμε μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Η κα DELVEAUX επισήμανε την ανάγκη να προσέξουμε να μην αυξηθούν οι κοινωνικές ανισότητες με τη χρήση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης όταν αυτές ελέγχονται από λίγους.

Ο καθηγητής METZINGER υπογράμμισε το ρόλο της Βιομηχανίας στον τομέα αυτό που αρνείται να αποδεχθεί, όπως είπε, «κόκκινες γραμμές» και ζήτησε, ως αντίβαρο, να αγκαλιάσουν πανεπιστήμια και φοιτητές σε όλο τον κόσμο την έρευνα και τη διδασκαλία στην Ηθική.

Η κα VIDOVIC εισηγήθηκε διεπιστημονική συνεργασία και αξιοποίηση ολοκλήρου της ηθικής γνώσεως για την εκπόνηση ηθικών οδηγών όπως αυτός που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κος LAMBERT μίλησε για το ανθρώπινο πρόσωπο που πρέπει να αντιδιαστέλλεται από τις μηχανές, ζήτησε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να εποπτεύονται πάντοτε από ανθρώπους με «σάρκα και οστά», να μην θέσουμε σε κίνδυνο την πανανθρώπινη αδελφοσύνη εξαιτίας της χρήσης τέτοιων συστημάτων, να προστατεύουμε το περιβάλλον και να ενδιαφερθούμε για όλους όσους χάνουν ή χάσουν την εργασία τους λόγω ακριβώς αυτών των εφαρμογών.

Η κα De KEYSER επικεντρώθηκε στην ανάγκη να συζητηθεί ευρέως στην ΕΕ τι βαθμό ρίσκου είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε με τη χρήση αυτών των συστημάτων, ενώο κος FOX επέμεινε στη χρήση άνευ όρων των συστημάτων αυτών με το σκεπτικό ότι αν βάλλουμε περιορισμούς θα φύγουν από την Ευρώπη οι επενδύσεις.

Ο π. Γεώργιος Λέκκας, με δύο παρεμβάσεις του κατά τον διάλογο αυτόν, ζήτησε αφενός μεν να συνδεθεί το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ με τη συζήτηση για τις ευρωπαϊκές κοινωνικές και ηθικές αξίες, προκειμένου να διαθέτουμε κριτήριο για το μέχρι πού θέλουμε να πάμε με τις μηχανές και αφετέρου την ποινικοποίηση προσπαθειών συσσωμάτωσης ανθρώπινων και μηχανικών στοιχείων με σκοπό την προστασία όχι μόνο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά και αυτού ακόμα του ανθρωπίνου είδους.

Η συζήτηση αυτή προβλήθηκε απευθείας, αλλά και μαγνητοσκοπήθηκε, από την τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαδώστε: