ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – Νίκος Οικονόμου
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, κορυφώθηκαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς το 1943.
Ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στην επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων. Στη συνέχεια μετέβησαν στον τόπο μαρτυρίου όπου μετά το τρισάγιο που τελέστηκε, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Πικραμμένος.
Νωρίτερα τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολίτων Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Καρπενησίου κ. Γεωργίου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος προεξήρχε του συλλείτουργου.
«Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας, ότι τα Μαρτυρικά Καλάβρυτα θα θυμίζουν, για πάντα και προς κάθε κατεύθυνση, το απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το οποίο συντελέστηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943. «Έχουμε, επανειλημμένως, τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας, από τις οποίες ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουμε παραιτηθεί, είναι πάντα νομικώς ενεργές -πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι: «Και ο κοινός μας ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός, ως μέρος του εν γένει κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού που συντίθεται από τις διατάξεις, αλλά και από τις θεμελιώδεις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας, επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο δικαστικό forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου, εν προκειμένω, διεθνούς δικαίου». Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε ότι: «Η θέση αυτή είναι κυριολεκτικώς εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη. Πολλώ μάλλον όταν την θέση αυτή ενισχύει, πλέον, καταλυτικώς η πρόσφατη γνωμοδότηση (2019) της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag), η οποία αφενός αναγνωρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης ή παραγραφής των αξιώσεων αυτών και, αφετέρου, προτρέπει, «expressis verbis», την γερμανική πλευρά ν’ αποδεχθεί την προσφυγή Ελλάδας και Γερμανίας στο αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης