Ιερατική Σύναξις πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 28 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου (Έδεσσα – Ψηλός Βράχος) της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:
«Ο ιερεύς ως πνευματικός πατέρας και ηγέτης Ευχαριστιακής κοινότητος».
Παρουσιάζοντας ο Θεοφιλέστατος τις δύο πτυχές της ιερατικής ιδιότητος, του πνευματικού πατρός δηλαδή και του ηγέτη της ευχαριστιακής κοινότητος, σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορες παρεξηγήσεις. Ο ιερεύς συχνά λειτουργεί ως υπάλληλος ή θεωρείται υπηρέτης ενός θρησκευτικού τελετουργικού. Θεωρείται επίσης ότι υποχρεούται να καλύπτει τα κενά του κράτους όσον αφορά στα κοινωνικά και προνοιακά ζητήματα και ότι σε τέτοια καθήκοντα μόνον θα πρέπει να περιορίζεται. Παράλληλα η ενορία αντιμετωπίζεται ως ένα απλό νομικό πρόσωπο ή ως κοινωνική υπηρεσία.
Ο ιερεύς όμως είναι πνευματικός πατέρας. Η πνευματική πατρότητα δεν αποτελεί οφίκιο ή επιβράβευση, αλλά εντολή. Κάθε ιερεύς καλείται να είναι πνευματικός πατέρας, χωρίς να ξεχνά ότι ενώπιον του Χριστού και οι πατέρες είναι ποιμενόμενα λογικά πρόβατα κατά τον ιερό Χρυσόστομο. Ζητούμενο είναι να συνδυάζει την ιερατική με την χαρισματική πατρότητα. Ένας τέτοιος πατέρας γεννά, αφού ο ίδιος πρώτα γεννηθεί άνωθεν. Αλλά και ο πνευματικός τοκετός δεν είναι ανώδυνος. Προϋποθέτει κόπους, διδαχή και δάκρυα. Δεν συνάδει με εξουσιαστική διάθεση, με ψυχολογική επιβολή, με έλεγχο των ενοριτών λόγω προσωπικής ανασφάλειας, αλλά προάγει την πνευματική ενηλικίωση. Πνευματικός σημαίνει Άγιο Πνεύμα και αξιοποίηση χαρισμάτων υπέρ των άλλων.
Επιπλέον, ως ηγέτης της ευχαριστιακής συνάξεως ο ιερεύς δεν έχει τα χαρακτηριστικά κοσμικών ηγετών. Δύναμίς του είναι ο Σταυρός και το κενωτικό ήθος της Εκκλησίας. Βασικοί πυλώνες για την διασφάλιση του κοινοτικού ήθους της ενορίας είναι η ενότητα με τον Επίσκοπο, με τους συνεφημερίους και τα στελέχη της ενορίας, με το ποίμνιο, καθώς και η ενότητα των ενοριτών μεταξύ τους. Ως ηγέτης πρέπει να αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο πνευματικού αγώνα, να χαρακτηρίζεται από διάκριση, σύνεση, ταπείνωση, αγάπη και ευθύνη. Πρέπει επίσης να διακρίνεται για το πνεύμα ελευθερίας και να μην κλείνεται σε έναν δικό του μικρόκοσμο, αλλά συνδέεται με την πραγματική κοινωνία στην οποία ζει και την οποία καλείται να φωτίσει.
Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, ενώ ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Θεοφιλέστατο για την παρουσία του στην Ι. Μητρόπολη και την αρτιότητα της εισηγήσεώς του.