Ο ιερέας που… βάζει τρίποντα σε εργασιακό πρωτάθλημα
Το παιχνίδι μπάσκετ στο Εργασιακό Πρωτάθλημα Κρήτης αρχίζει σε λίγα λεπτά, νωρίτερα όμως έχει κάνει την εμφάνισή του ένας κληρικός. Οι θεατές σκέφτονται ότι μάλλον πρόκειται για κάποιον ιερέα που του αρέσει να βλέπει αγώνες καλαθοσφαίρισης. Eκείνος, αφού αφαιρεί τα ράσα με ευλάβεια, βάζει την αθλητική στολή του και ετοιμάζεται να παίξει στη βασική πεντάδα της ομάδας που ανήκει, στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών του νησιού.
Του Αντώνη Μακατούνη
Η έκπληξη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη και κατά τη διάρκεια του αγώνα, όταν ο π. Γεώργιος Κουγιουμουτζάκης (σ.σ.: εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής στον Χώνο Μυλοποτάμου, στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου) σκοράρει με ευκολία από τη γραμμή των 6,75 μ. (τρίποντο), αφού αγωνίζεται στη θέση του δυαριού (περιφερειακός παίκτης) και, όπως ο ίδιος σχολιάζει με χιούμορ για τη φανέλα που φοράει, δεν πήρε το νούμερο από τον Βασίλη Σπανούλη αλλά ο Σπανούλης από αυτόν!
Το παιχνίδι τελειώνει με την ομάδα του να νικά και με εκείνον να έχει πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας στα δίποντα και τρίποντα. «Αρχισα να παίζω πριν από 30 και πλέον χρόνια, το 1987, επηρεαζόμενος από την Εθνική ομάδα, από τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φασούλα και τον Χριστοδούλου, οι οποίοι επηρέασαν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τότε νέας γενιάς» αναφέρει.
Μεταγραφή
«Την πρώτη χρονιά έπαιξα στον ΟΦΗ. Επειτα πήρα μεταγραφή και έπαιξα στον Κρόνο, όπου έμεινα έως το 1993. Μετά σταμάτησα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων, αλλά ύστερα από κάποια χρόνια, το 2013, με μια παρέα ξεκινήσαμε το Εργασιακό Πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχω. Στην αρχή ήμουν ο μόνος κληρικός, τώρα όμως έχω συμπαίκτη ακόμα έναν κληρικό, τον π. Μιχάλη Κλωνάρη, με τον οποίο παίζουμε φέτος στην ίδια ομάδα. Παίζω δυάρι, αφού θεωρώ ότι έχω καλό σουτ» αναφέρει ο π. Γεώργιος στην «Ορθόδοξη Αλήθεια».
Στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη άμυνα, man to man (προσωπική άμυνα) ή ζώνη (άμυνα χώρου), απαντά: «Ανάλογα ποιoν έχεις αντίπαλο. Αν είναι γρήγορος και δεν μπορεί να τον μαρκάρει μόνο ένας παίκτης, τότε γυρίζεις σε ζώνη. Οταν, αντίθετα, δεν είναι πολύ γρήγορος, τότε παίζεις man to man. Εδώ, στην Κρήτη, οι ιερείς προσπαθούμε να μπούμε στο κομμάτι του αθλητισμού, το οποίο είναι διαφορετικό από αυτό που πρεσβεύουμε εμείς ως ιερείς. Νομίζω ότι και ο κόσμος που βρίσκεται στον αθλητισμό θέλει να βλέπει ιερείς που ασχολούνται με τον αθλητισμό, είτε με το μπάσκετ είτε με το ποδόσφαιρο κ.ά. Υπάρχουν κάποια κλισέ, που, κατά τη γνώμη μου, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Η Εκκλησία πρέπει να είναι πιο κοντά στον αθλητισμό, γιατί πιστεύω ότι στους πιστούς αρέσει αυτό. Αλλωστε, όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό γλιτώνουν κάποια πράγματα που δεν είναι καλά για την κοινωνία, όπως ναρκωτικά, κακές συναναστροφές κ.ά. Ως ομάδα, προσπαθούμε με ήπιο τρόπο και χωρίς εντάσεις να κερδίζουμε τους αγώνες. Επίσης, λαμβάνω μέρος στην προπονητική ομάδα του ΟΦΗ».
Καταλήγοντας, ο κληρικός αθλητής αναφέρεται στις πεζοπορίες και τις μεγάλες αποστάσεις που διανύει κάνοντας τζόκινγκ. Όπως λέει, όνειρό του είναι να ανεβεί στον Όλυμπο: «Έχω διανύσει 25 χιλιόμετρα, έχω εξερευνήσει μέρη της Κρήτης που δεν θα είχα γνωρίσει. Είναι κάτι το οποίο μου αρέσει. Έχω περάσει, επίσης, και πέντε φορές το Φαράγγι της Σαμαριάς. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να φτάσω στην κορυφή του Ολύμπου – χρειάζεται όμως ακόμα καλύτερη φυσική κατάσταση».
Πέρα από τις μπασκετικές επιδόσεις του, ο π. Γεώργιος Κουγιουμουτζάκης ασχολείται και με το κρητικό βόλι (σφαιροβολία), κάνοντας καλές βολές ως σφαιροβόλος, στην προσπάθειά του να αναβιώσει το άθλημα που άνθησε επί μινωικού πολιτισμού. Μάλιστα, διεξάγονται σχετικοί ετήσιοι αγώνες στην ενορία του. «Η σφαίρα είναι έξι κιλά και τη ρίχνεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Το αναβίωσε πρώτος ο Μιχάλης Φρουδάκης. Η βάση είναι πάνω σε μια μακρόσυρτη πέτρα, ενώ κατά την κίνηση το πέλμα αιωρείται και ρίχνεις χωρίς να παίρνεις φόρα. Είναι πιο δύσκολο από την κλασική σφαιροβολία. Εχει αρχίσει και πανελλήνιο πρωτάθλημα. Τα τελευταία χρόνια ακούγεται πολύ, ενώ το βάλαμε και στην ενορία από την αρχή, αφού κάνουμε μεγάλους αθλητικούς αγώνες το καλοκαίρι, κατά την εορτή της Αγίας Κυριακής. Μάλιστα, έρχονται αθλητές από όλη την Ελλάδα και είναι επίσημοι αγώνες του ΣΕΓΑΣ» επισημάνει ο π. Γεώργιος.
Εφ. “Ορθόδοξη Αλήθεια”
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.