Εκκλησία της Ελλάδος
10 Σεπτεμβρίου, 2022

Οι Εθνοϊερομάρτυρες του ξεριζωμού – Οι Έλληνες που έφεραν «οσμήν ευωδίας πνευματικής» στην μητέρα πατρίδα

Διαδώστε:

Τον μήνα αυτό συμπληρώνονται 100 χρόνια από τις οδυνηρές εκείνες ημέρες του Σεπτεμβρίου του 1922 όταν οι πρόγονοί μας Έλληνες Μικρασιάτες, Θρακιώτες και Πόντιοι αναγκάστηκαν βίαια να ξεριζωθούν από τις πατρογονικές τους εστίες στην Μικρά Ασία και στη Θράκη και να έλθουν πρόσφυγες στην μητέρα Ελλάδα. Κατά δε τη διάρκεια των διωγμών και του ξεριζωμού χιλιάδες ήταν αυτοί που έχασαν τη ζωή τους είτε από τη βαρβαρότητα των κατακτητών, είτε από τις κακουχίες, είτε χάθηκαν στα τάγματα εργασίας στα βάθη της Μικράς Ασίας.

 

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει θεσπίσει κατά την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού να τιμάται η μνήμη των Εθνοϊερομαρτύρων Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου και των συν αυτώ αρχιερέων, καθώς και όλων όσων έχασαν παντοιοτρόπως την ζωή τους κατά την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Στην εγκύκλιο που αναμένεται να διαβαστεί αύριο Κυριακή στους ναούς όλης της χώρας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρει μέχρι στιγμής:

«Την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και μέσα στο στο σταυραναστάσιμο κλίμα αυτής, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ορίσει να τιμώνται οι Άγιοι μάρτυρες ιεράρχες και λοιποί κληρικοί, οι οποίοι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στη Μικρά Ασία και στον Πόντο κατά τη διάρκεια του διωγμού των Ελλήνων κατοίκων. Η απόδοση της οφειλόμενης τιμής στη μνήμη τους εφέτος συμπίπτει μάλιστα με τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Γίνεται, επομένως, για όλους μας η ημέρα αυτή η αφορμή περισυλλογής, στοχασμού και δημιουργικού προβληματισμού, καθώς καλούμαστε να διδαχτούμε από τη γενναία στάση των Αγίων εθνοϊερομαρτύρων, να αναδείξουμε τον Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης και να θαυμάσουμε τη θέληση για πρόοδο και αναδημιουργία, την οποία επέδειξαν οι πρόσφυγες του 1922 – 1924 με τον ερχομό του στην κυρίως Ελλάδα».

«Είναι πραγματικά πολυάριθμοι οι Έλληνες που ξεριζώθηκαν από τα αγιασμένα και πατρογονικά χώματα της καθ’ ημάς Ανατολής. Όμως ποτέ δεν απελπίστηκαν. Ήλπισαν και εργάστηκαν για μία νέα αρχή και ένα καλύτερο μέλλον με πίστη στον Θεό και τα κατάφεραν. Αντλούμε διδάγματα από τη Χριστιανική ευλάβεια, την εργατικότητα και τη διάθεση αναγεννήσεως τις οποίες επέδειξαν οι αδελφοί μας Ορθόδοξοι Έλληνες, οι οποίοι ήρθαν ως πρόσφυγες από όλα τα σημεία της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης. Τους τιμούμε διότι συνέβαλαν δημιουργικά στη διαμόρφωση της Νεοελληνικής κοινωνίας. Τους ευχαριστούμε διότι έφεραν μαζί τους λείψανα Αγίων όπως του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και θαυματουργές ιερές εικόνες όπως της Παναγίας Σουμελά μεταδίδοντάς “οσμήν ευωδίας πνευματικής” στην μητέρα πατρίδα.»

 

 

Η εγκύκλιος επισημαίνει επίσης:

«Θυμόμαστε τα γεγονότα χωρίς εκδικητικότητα χωρίς φανατισμό. Διδάσκουμε την ιστορία για να μην επαναληφθεί οποιαδήποτε γενοκτονία. Μιλούμε στα παιδιά μας για τις συνέπειες του διχασμού και της διχόνοιας, προσευχόμαστε και εργαζόμαστε για να υπάρχει εθνική ομοψυχία».

Σε αυτή την επέτειο επικαλούμαστε τις πρεσβείες των Αγίων της Μικρασίας από του Αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης του 2ου αιώνα μέχρι του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Υποκλινόμαστε ευλαβικά στην ιερή μνήμη των Πατέρων και των μητέρων μας που θανατώθηκαν ή εξαναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας του Ελληνισμού.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη Συνοδική Εγκύκλιο σε μορφή PDF

 

Διαδώστε: