Πατρίδα μου, καράβι μου. Μια υποδειγματική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο.
Στο φιλόξενο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου γονείς και εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, ιστορικοί και παιδιά τίμησαν τη μνήμη των αγωνιστών της ελευθερίας την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι εκδόσεις ΑΘΩΣ και το Πολεμικό Μουσείο υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογενείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Συγκλόνισε με την ερμηνεία ιστορικών παραδοσιακών τραγουδιών και ύμνων η Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Υμνωδού τ. Μ.τ.Χ.Ε. Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Χατζηχρόνογλου.
Την ελπίδα για το μέλλον ενσάρκωσε η εξαίρετη παρουσία των παιδιών του Ομίλου Χορωδίας του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) υπό τη διεύθυνση της κ. Ελένης Αναστασιάδου.
Το πρόγραμμα έκλεισε το χορευτικό τμήμα του Χριστιανικού Ιδρύματος Νεότητας «Ο Παντοκράτωρ» υπό την διεύθυνση των διδασκαλισών Χρύσας και Μαρίας Λαγκουβάρδου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο υποστράτηγος Ιωάννης Καμνής, Β’ Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Πολεμικού Μουσείου παρουσιάζοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το Μουσείο στην εκπαίδευση των παιδιών. Ο κ. Καμνής ανέδειξε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η επιστημονική ιστορική έρευνα δεν έχει τελειώσει το δρόμο της και ότι καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια νέες πληροφορίες.
Στη συνέχεια ο αιδεσιμολογιώτατος πρεσβύτερος π. Δημήτριος Συμεών Παλιούρας, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογενείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπογράμμισε την σημασία μιας έκδοσης όπως το βιβλίο της Κωνσταντίνας Ζηκούλη «Ελλάδα μας ηρώων μητέρα», το οποίο με τρόπο προσφέρει υγιή πρότυπα στα παιδιά μας.
Την σκυτάλη του λόγου πήρε ο ιστορικός και συγγραφέας Κωνσταντίνος Χολέβας, ο οποίος παρουσίασε εκτενώς τις αρετές του βιβλίου ενώ τόνισε ότι είναι ευθύνη όλων μας να διδάξουμε στα παιδιά μας την ιστορία αποφεύγοντας τις παγίδες του εθνοφυλετισμού, αλλά και του εθνομηδενισμού.
Η πρεσβυτέρα Βαρβάρα Μεταλληνού μίλησε εκτενώς για τον ρόλο και την ευθύνη των εκπαιδευτικών στην δεδομένη ιστορική στιγμή.
Με τη συγγραφέα του βιβλίου Κωνσταντίνα Ζηκούλη συνομίλησε εκ μέρους των εκδόσεων Άθως η επιμελήτρια Δήμητρα Σταύρου.
«Το βιβλίο το εμπνεύστηκα σε μια εκδρομή στο Λιμποβίσι», εξομολογήθηκε η συγγραφέας. «Ατενίζοντας τα βουνά, είπα πως ψυχή που πρωταντίκρυσε το φως στο Λιμποβίσι δεν μπορεί να ζήσει στη σκλαβιά».
Τιμήθηκε επίσης η μνήμη του μακαριστού ιστορικού και δασκάλου Σαράντου Καργάκου. Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Σταματίνα Βλασταράκου Μεταξά μίλησε για την παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του για να την συνεχίσουν εκπαιδευτικοί και γονείς.
Ο υπεύθυνος του Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου Ιωάννης Κοροδήμος μίλησε για τον σημαντικότατο ρόλο του Αρχειακού υλικού που διαφυλάσσει το Μουσείο και προλόγισε την προβολή δύο αποσπασμάτων με υλικό από το αρχείο.
Αποσπάσματα από το βιβλίο Ελλάδα μας, ηρώων μητέρα απέδωσε με ιδιαίτερη ευαισθησία η ηθοποιός Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη. Ιδιαίτερους επαίνους απέσπασε η επιβλητική εικονογράφηση του Σπύρου Ζαχαρόπουλου.
Μετά την εκδήλωση, το χορευτικό συγκρότημα συνέχισε τον χορό στο φουαγιέ του Μουσείου, όπου γονείς και παιδιά πιάστηκαν χέρι χέρι με τους χορευτές με ελπίδα για το μέλλον.