Πληθαίνουν οι προσφυγικές ροές- Ο ρόλος της Εκκλησίας της Ελλάδας και το πλαίσιο συνεργασίας με την κυβέρνηση
Τραγικές διαστάσεις έχει λάβει το μεταναστευτικό –προσφυγικό πρόβλημα στην χώρα μας . Δεκάδες άνθρωποι περνούν καθημερινά στα νησιά μας και την ενδοχώρα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς τους σε οργανωμένες δομές.
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού έχει ανοίξει ένα δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και των υπουργείων Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως προκειμένου να συνδράμει η Εκκλησία με τις δομές που έχει.
Προ δύο εβδομάδων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής πέρασε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.
Κατά τη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε την πρόσθεση να διαθέσει όλα τα ακίνητα που μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους φιλοξενίας.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ, αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης και ο διευθυντής του Κέντρου Συμπαράστασης Παλιννοστούντων και Μεταναστών, αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυνεφάκης
Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε ότι σύνδεσμοι με το υπουργείο, για μεν την ΕΚΥΟ θα είναι ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, γενικός διευθυντής της, για δε το Κέντρο ο διευθυντής του αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυνεφάκης, καθώς και τα τεχνικά κλιμάκιά τους.
Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει δεσμευτεί να βοηθήσει δίνοντας όλα τα ακίνητά της που μπορούν να διαμορφωθούν έτσι ώστε να φιλοξενήσουν κόσμο, με την προϋπόθεση την διαχείριση των προγραμμάτων, να την αναλάβει αποκλειστικά η δική της ΜΚΟ, το Κέντρο Συμπαράστασης Παλιννοστούντων και Μεταναστών, που ήδη στηρίζει νομικά και ψυχολογικά πρόσφυγες και μετανάστες και ειδικεύεται στην οικογενειακή επανένωση, έχοντας μάλιστα προωθήσει 4.000 ασυνόδευτα ανήλικα σε χώρες της Ε.Ε, από το 2012.
Υπουργεία και Εκκλησία βρίσκονται σε συνεχή επαφή και πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεργασία αυτή αποδίδει καρπούς.
Ο Μακαριώτατος εξάλλου έχει τονίσει ότι η Εκκλησία, ακολουθώντας την ευαγγελική προτροπή για βοήθεια του εμπερίστατου αδελφού, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή καταγωγής, είναι έτοιμη να συνδράμει αποφασιστικά και να βοηθήσει την ελληνική Πολιτεία.
Ο κεντρικός άξονας της συζήτησης και ο κύριος προβληματισμός εκ μέρους της Εκκλησίας ήταν η περιφρούρηση της τήρησης των υψηλών προδιαγραφών υλοποίησης των προγραμμάτων που εφαρμόζει η Εκκλησία, τα οποία και την έχουν καταστήσει ως τον πλέον αξιόπιστο φορέα υλοποίησης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, η Εκκλησία θεωρεί επιβεβλημένη τη συμμετοχή της σε όλα τα στάδια εκτέλεσης των προγραμμάτων που θα αναλάβει, π.χ. φιλοξενία – εκπαίδευση – απασχόληση – κοινωνική ένταξη. Δίνει μάλιστα προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και στις οικογένειες προσφύγων.
Ο Μητρ. Ιλίου μιλά για τους πρόσφυγες
Προσφάτως ο Πρόεδρος του Κέντρου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας παρευρέθηκε ως προσκεκλημένος ομιλητής στο 1ο Forum Ευρωπαϊκού Πολιτικού Διαλόγου για Πρόσφυγες και Μετανάστες που διεξήχθη στην Αθήνα στις 20-21 Οκτωβρίου 2019 υπό την αιγίδα του KAICIID.
Αρχικά στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος προχώρησε σε μία γενική αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα και την διαχείρισή του σε Ευρωπαϊκό αλλά και Εθνικό επίπεδο. Κατόπιν επισήμανε πως σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η δημιουργία μιας νέας πολιτικής της ΕΕ που να εστιάζει α) στη θέσπιση νόμιμων και ασφαλών μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη, β στην επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και στην αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, έτσι ώστε ο καταμερισμός των βαρών από την υποδοχή των προσφύγων να είναι πιο ακριβοδίκαιος μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και γ) τη θέσπιση συμφωνιών συνεργασίας με τρίτες χώρες με γνώμονα την ουσιαστική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων. Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στους ανηλίκους πρόσφυγες μία ευάλωτη κατηγορία που χρήζει της αμέριστης και άμεσης βοήθειας και προστασίας μας.
Ποιο είναι το «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων»
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2012 και αποτελεί καθολικό διάδοχο του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών, το οποίο είχε συσταθεί το 1978 ως υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με στόχο την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε Έλληνες παλιννοστούντες από γερμανόφωνες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ώστε αυτοί να ανταπεξέλθουν κυρίως σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης καθώς και σε προβλήματα που προέκυπταν κατά την επιστροφή και επανένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.
Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 άρχισε να διογκώνεται η εισροή αλλοδαπών μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα, η εν λόγω υπηρεσία ίδρυσε ένα ιδιαίτερο γραφείο, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων (Ecumenical Refugee Program/ERP) προκειμένου να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα υποθέσεις αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.