Εκκλησία της Ελλάδος
08 Ιουλίου, 2022

Σε κλίμα ενότητας και ικανοποίησης οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας στη Βουλή (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Σε πνεύμα ενότητας και ικανοποίησης για την επίλυση χρόνιων εκκλησιαστικών ζητημάτων που εκκρεμούσαν για περισσότερο από εβδομήντα χρόνια πραγματοποιήθηκαν οι τοποθετήσεις των φορέων της εκκλησίας που κλήθηκαν σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών  Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου «Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ, ενίσχυση της ποιότητας της λειτουργίας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία» το οποίο περιλαμβάνει και άρθρα με τα οποία ρυθμίζονται εκκλησιαστικά ζητήματα.

Στη Επιτροπή τοποθετήθηκαν με τη σειρά οι Αντιπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος και Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριωφερσάλων κ. Τιμόθεος ενώ, εκ μέρους της Εκκλησίας της Κρήτης ο νομικός της σύμβουλος κ. Δημήτριος Μηλιαθανάκης.

Από τους εκπροσώπους των κληρικών τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, π. Γεώργιος Σελλής, ενώ για τη Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης, ο π. Ζαχαρίας Αδαμάκης, Πρόεδρος της Ένωσης.

Στις τοποθετήσεις κατά την πρωτολογία των εκπροσώπων έγινε ιδιαίτερη αναφορά από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κρήτης καθώς και από τους εκπροσώπους των κληρικών για το άρθρο 347 το οποίο επιλύει το ζήτημα των οργανικών θέσεων των κληρικών ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό συμβαίνει χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά το αντίθετο που επιχειρούν να προβάλουν ορισμένες φωνές. Επίσης, τονίστηκε η συνεργασία η οποία υπήρξε όλο αυτό το διάστημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των κληρικών με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.  Τέλος εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους τόσο προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και προς την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως για το ενδιαφέρον που έδειξαν στο να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα.

Ικανοποίηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας ξεκίνησαν με την τοποθέτηση του Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου ο οποίος εκπροσώπησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να τοποθετηθεί για τη νομοθετική ρύθμιση του καθεστώτος των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ικανοποίηση εκ μέρους του Οικοθυμενικού Πατριαρχείου καθώς με τη ρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου επιλύεται ένα ζήτημα που διήρκησε για εβδομήντα χρόνια και πλέον.

Επίσης, σημείωσε ότι η όλη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεις αποτέλεσε καρπό συνεργασίας μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου με το Υπουργείο ζητήματος.

Θεσσαλιώτιδος: Συνταγματική πρόσκληση η παρουσία μας στη Βουλή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε στη συνέχεια η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, ο οποίος ανέπτυξε εκτενώς και με συγκεντρωτικά στοιχεία τις διατάξεις που προβλέπονται στο άρθρο 347 του νομοσχεδίου και αφορούν τη ρύθμιση των οργανικών θέσεων κληρικών.

Αρχικά ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος ανέφερε με νόημα ότι η παρουσία της Εκκλησίας στη Βουλή και η τοποθέτησή της για το νομοσχέδιο είναι συνταγματική πρόσκληση. Επίσης, ξεκαθάρισε λέγοντας ότι οι ρυθμίσεις δεν αφορούν συμβασιούχους ούτε για υπεράριθμους κληρικούς. “Δεν τίθεται θέμα διορισμού. Οι ιερείς καθίστανται μόνιμοι για την Εκκλησία με την χειροτονία τους”.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και την Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙ.ΝΑΛ κ. Χαρά Κεφαλίδου και τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κομμάτων.

Νομικός Σύμβουλος Εκκλησίας της Κρήτης: Ρυθμίσεις χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού

Εκ μέρους της Εκκλησίας της Κρήτης εκφράστηκε η ικανοποίηση τόσο για τις διατάξεις των άρθρων που αφορούν την επίλυση του θέματος με τις οργανικές θέσεις των κληρικών όσο και το γεγονός ότι κλήθηκε και η Εκκλησία της Κρήτης να καταθέσει τις απόψεις της στη Βουλή κάτι που, όπως ανέφερε ο νομικός της σύμβουλος κ. Δημήτριος Μηλιαθανάκης, δεν γινόταν κατά το παρελθόν.

Ο κ, Μηλιαθανάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι όλες οι ρυθμίσεις πραγματοποιούνται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά τα όσα αναληθώς εκφράζονται από ορισμένες φωνές.

Ικανοποίηση και από τον ΙΣΚΕ

Στην ομιλία του ο π. Γεώργιος Σελλής, Πρόεδρος του ΙΣΚΕ, εξέφρασε την αμέριστη ικανοποίηση για τη ρύθμιση των οργανικών θέσεων, ένα θέμα το οποίο μπορεί να ήταν τυπικό επί της ουσίας, ωστόσο χρόνιζε.

Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό κ. Κεραμέως την οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “πιέσαμε εκτός το δέων πολλές φορές” ζητώντας ωστόσο την κατανόησή της.

Τόνισε από την πλευρά του και ο ίδιος ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στο δημόσιο για την εξέλιξη. “Ευελπιστούμε στο θέμα της ψήφισης των άρθρων”, κατέληξε.

Οι δευτερολογίες

Μετά την ολοκλήρωση των πρωτολογιών ακολούθησαν ερωτήσεις προς τους φορείς από την πλευρά των Βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή ενώ τοποθετήθηκε και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Στις δευτερολογίες τους οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας απάντησαν στα ερωτήματα που τους υπέβαλαν βουλευτές. Απαντώντας στο ερώτημα της κ. Χαράς Κεφαλίδου από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. αν υπήρξε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για εκπόνηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που προβλέπεται από το νομοσχέδιο η απάντηση από όλες τις πλευρές ήταν ίδια, ότι εκκλησία και πολιτεία συνεργάστηκαν.

Απαντώντας σε ερώτημα του Βουλευτή Πιερίας κ. Ελευθέριου Μπαραλιάκου αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ικανοποιημένο με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για τις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Δωδεκάνησο, τόσο ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής στο Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα όσο και ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος τόνισαν ότι υπάρχει ικανοποίηση καθώς επιλύεται ένα σημαντικό ζήτημα και οι Μητροπόλεις αποκτούν νομική υπόσταση και προστατεύονται από τυχόν κινδύνου.

Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος στην τοποθέτησή του ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της δημιουργίας μιας ενορίας η οποία στα εδάφη αυτά πλέον θα απαιτεί έγκριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη σύσταση της. Έτσι, σε περιόδους δύσκολους καθώς παρατηρούνται φαινόμενα εισπήδησης σε εδάφη άλλων εκκλησιών με εθνοφυλετικά κριτήρια, αυτό πλέον δεν θα μπορεί να είναι εφικτό στη Δωδεκάνησο καθώς ο νομοθέτης βάζει τέλος σε τέτοιου είδους ενέργειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την Εκκλησία της Ρωσίας.

Από τη πλευρά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, τόνισε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ήδη σήμερα προέβη στη κατάθεση νομοτεχνικών βελτιώσεων στο νομοσχέδιο από το Γραφείο της Αρχιγραμματείας οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως άμισθους κληρικούς και την κάλυψη εφημεριακών θέσεων σε ορεινά χωριά διαφόρων Μητροπόλεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Βουλευτή κ. Νίκου Φίλη επέμεινε κυρίως στο αν θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς απόδοσης της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης με τον Πρόεδρο του ΙΣΚΕ να απαντά ότι από την πλευρά τον κληρικών δεν υπάρχει εμπόδιο στην τροποποίηση ή βελτίωση του υπάρχοντος καθεστώτος.

Η συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου. Στη συνέχεια θα λάβει τον δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής όπου αναμένεται  να ψηφιστεί μέχρι τις 18 Ιουλίου.

Διαδώστε: