Εκκλησία της Ελλάδος
03 Μαρτίου, 2022

Σεμινάριο: «Διδάσκοντας για την έγγαμη σχέση άνδρα και γυναίκας στην Ορθόδοξη Εκκλησία»

Διαδώστε:

Πραγματοποιήθηκε η όγδοη διαδικτυακή συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β΄.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, παρουσίασε το θέμα: «Διδάσκοντας για την έγγαμη σχέση άνδρα και γυναίκας στην Ορθόδοξη Εκκλησία». Ο π. Αντώνιος ξεκίνησε με τον ορισμό της έννοιας «Κατήχηση» ως έναν διάλογο με τον κόσμο, που δηλώνει τη μύηση στη διδασκαλία της Εκκλησίας μας και τον τρόπο να αντιληφθούν οι Κατηχούμενοι πώς μπορούν να ερμηνεύσουν την πραγματικότητά τους.

 

 

Στη συνέχεια ο ομιλητής βασίστηκε σε τρεις βασικούς άξονες, προκειμένου να αναπτύξει λεπτομερώς το κεντρικό θέμα:
1) Τι είναι γάμος;
2) Ορίζοντες του γάμου και
3) Η σχέση άνδρα και γυναίκας.

Ο π. Αντώνιος επέλεξε την πολυτροπική μέθοδο διδασκαλίας μέσα από την αξιοποίηση εποπτικών μέσων, εικόνας και ήχου, αλλά και βιβλικών χωρίων (Παραβολή Τελικής Κρίσης, Προς Εφεσ. 5, 20-35, «καταλείψει ἄνθρωπος τὸν πατέρα αὐτοῦ καὶ τὴν μητέρα»),  προκειμένου να γίνει πιο βιωματική η παρουσίασή του.

Επίσης, αναπτύχθηκαν επιμέρους θέματα όπως είναι: η σχέση με τη γνώση του εαυτού, η έννοια του έρωτα, οι αντιλήψεις που υπάρχουν για τον ρόλο του άντρα και της γυναίκας, η θέση της γυναίκας στην Εκκλησία και την Κοινωνία, η έννοια της οικογένειας, τα προβλήματα των ανθρωπίνων σχέσεων, οι αντιλήψεις για το ανθρώπινο σώμα και τον εαυτό. Παρατήρησε πως συζητώντας με τα παιδιά για το ιερό Μυστήριο του Γάμου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε για τον εαυτό και τις προσδοκίες του και να ανιχνεύσουμε μαζί τους την ιερότητα του Μυστηρίου του Γάμου, ως μυστηρίου Αγάπης. Η επιδίωξή μας πρέπει να είναι να μάθουν τα παιδιά να προσεγγίζουν τα θέματα αυτά με θεολογικά κριτήρια.

 

 

Μετά την εισήγηση του π. Αντωνίου ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος με τους συμμετέχοντες Κατηχητές, όπου φάνηκε πόσο επίκαιρο και φλέγον είναι το θέμα του γάμου και των σχέσεων, στους νέους ανθρώπους. Πάνω στη συζήτηση, ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., πόσο σημαντικό είναι να μην δειλιάζουμε να μιλάμε στα παιδιά σήμερα για παλαιότερα θέματα «ταμπού», ώστε να αναδειχθεί η σπουδαιότητα του γάμου μέσα από την Ορθόδοξη διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Επίσης, επεσήμανε τη σπουδαιότητα να έχει κατορθώσει να αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά, ώστε και τα ίδια να έχουν το θάρρος να ρωτάνε τον Κατηχητή, αλλά και οι απαντήσεις που θα λαμβάνουν από τον ίδιο να έχουν Χριστοκεντρική-Εκκλησιαστική προσέγγιση. Θεολογούμε και δεν ηθικολογούμε, όπως χαρακτηριστικά είπε. Και ο π. Αντώνιος πρόσθεσε πως, δεδομένου του γεγονότος να υπάρχουν στην Κατηχητική συντροφιά πληγωμένα παιδιά και παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, θα ήταν καλό να μιλάμε απαλά και διακριτικά για αυτά τα θέματα.

 

 

Σχετικά με το ερώτημα της σχέσης των παιδιών με τον Πνευματικό ως προς τη συμβουλευτική, ο π. Αντώνιος τόνισε πως είναι πολύ σημαντική, για να έχουν τα παιδιά ένα επιπλέον στήριγμα στη ζωή τους!

Στην επόμενη διαδικτυακή συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, θα μιλήσει ο κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσ/κης, με θέμα: «Σύγχρονες τεχνολογίες και Ορθόδοξη ανθρωπολογία».

 

 

Kεντρική Φωτογραφία Αρχείου

Διαδώστε: