Εκκλησία της Ελλάδος
18 Ιανουαρίου, 2022

Σεμινάριο Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών: «Πώς διδάσκουμε τις ανθρώπινες σχέσεις; Παιδαγωγικά εργαλεία»

Διαδώστε:

Η πέμπτη διαδικτυακή συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β΄.

Ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, ευχήθηκε στους συμμετέχοντες πλούσια πνευματική καρποφορία, υγεία και ευλογία Θεού για το νέο έτος, μεταφέροντας και τις ευχές του Μακαριωτάτου!

Στη συνέχεια, η Πρεσβυτέρα Κυριακή Τριανταφυλλίδου- Μπαθρέλλου, Εκπαιδευτικός – Θεολόγος, ανέπτυξε το θέμα: «Πώς διδάσκουμε τις ανθρώπινες σχέσεις; Παιδαγωγικά εργαλεία». Ξεκινώντας από την καίρια διατύπωση πως οφείλουμε ως Κατηχητές να οδηγήσουμε τα παιδιά να γίνουν υπεύθυνοι Χριστιανοί που θα αναζητούν την αλήθεια, μη παρασυρόμενα από ανορθόδοξες φωνές αλλά έχοντας ως κέντρο τον Χριστό, η ομιλήτρια παρουσίασε και ανέπτυξε σε παιδαγωγικό επίπεδο τις έννοιες μάθηση και ταξινομία στόχων. Προχώρησε ακολούθως στην ανάλυση των παιδαγωγικών προσεγγίσεων και των επιστημονικών θεωριών μάθησης, όπως είναι ο συμπεριφορισμός (Pavlov), η κοινωνική μάθηση του Bandura, οι 8 νοημοσύνες κατά τον Gardner, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις γνωστικές θεωρίες και τα είδη της μάθησης. Έμφαση δόθηκε στην ανακαλυπτική μάθηση του Bruner, μέσα από την οποία ο/η Κατηχητής/τρια καθοδηγεί τα παιδιά στην ανακάλυψη, μέσω ερωτήσεων και δράσεων.

Πέραν όμως από την πολύ ενδιαφέρουσα ανάπτυξη των παιδαγωγικών θεωριών, η Πρεσβυτέρα Κυριακή παρουσίασε και σε πρακτικό επίπεδο κάποιες διδακτικές προτάσεις αναφορικά με βίους Αγίων (Άγιος Αλέξανδρος Σμορέλ, Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες εν Σεβαστεία) και Ευαγγελικές περικοπές (Παραβολή καλού Σαμαρείτη, μεταστροφή του Ζακχαίου) αξιοποιώντας τις παιδαγωγικές τεχνικές – δραστηριότητες του “διαδρόμου της συνείδησης”, της “ανακριτικής καρέκλας” και των ερωτήσεων αλληλεπίδρασης.

Μέσα από όλα αυτά τα σύγχρονα παιδαγωγικά εργαλεία (που πολύ εύστοχα παρουσιάζονται στο βιβλίο “365 μέρες στον δρόμο του Θεού”), τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της αναρώτησης και της ανάπτυξης της ενσυναίσθησης οικοδομώντας έτσι τη μεταγνώση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έτσι χτίζονται σχέσεις ζωής! Ο Κατηχητής και ο Ιερέας Νεότητος καλείται να περιβάλλει με υπομονή και αγάπη κάθε παιδί και να το προσεγγίζει με σεβασμό, προσευχή και ταπείνωση. Η αγάπη είναι αυτή τελικά που μεταμορφώνει. Όλα είναι δώρα του Θεού προς αξιοποίηση!

Τελειώνοντας η συνάντηση, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν απαντήσεις από την Πρεσβυτέρα πάνω σε επιπλέον ερωτήματα που αφορούν στην κατηχητική τους διακονία.

Στην επόμενη διαδικτυακή συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, θα μιλήσει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής Ποιμαντικής και Ηθικής στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Μακαρισμοί του Κυρίου: οι έννοιες της καταλλαγής και της συγχωρητικότητας στις ανθρώπινες σχέσεις. Πνευματική και κοινωνική διάσταση».

Διαδώστε: