Με την χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος των χειροτονιών των πέντε νέων Μητροπολιτών που εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 8 Οκτωβρίου.
Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr
Στο πανηγυρικό Αρχιερατικό συλλείτουργο που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ενώ συλλειτούργησαν οι Σεβασμιωτάτοι Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου κ. Δωρόθεος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος.
Υπακοή στα κελεύσματα της Ιεραρχίας – Ο χειροτονητήριος λόγος
Στον χειροτονητήριο λόγο του ο εψηφισμένος Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος αναφέρθηκε στην αξία του Επισκοπικού αξιώματος και στην ευθύνη που τον καλεί πλέον η Εκκλησία με το ωμοφόριο. Στη συνέχεια στάθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος σήμερα καταθέτοντας λόγο αγωνίας και προβληματισμού σε μια χρονιά ορόσημο, καθώς φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. “Δεν θα επαναπαυθώ στην ένδοξη ιστορία στα πετράδια που ντύνομαι σήμερα”, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι θα πορευθεί στη σταυρική πορεία του σύγχρονου κόσμου.
“Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα προσπαθεί να πείσει τον σύγχρονο άνθρωπο ότι ο Χριστός δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην εποχή μας”, για το λόγο αυτό τόνισε ο λόγος του Επισκόπου οφείλει να είναι προφητικός με την παλαιοδιαθηκική και θεολογική σημασία του. “Λόγος αφύπνισης, πρόσκληση μετανοίας”, πρόσθεσε.
“Η Εκκλησία προσφέρει την απάντηση στην αλλοτρίωση της εποχής μας. Ο θεός μας δεν βιώνει την αγάπη, αλλά είναι αγάπη”, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.
Επεσήμανε, ακόμη ότι «Ο λόγος του Επισκόπου σήμερα θα πρέπει να υπενθυμίζει τις ανωτέρω αλήθειες της πίστεως, προκειμένου ο άνθρωπος να βιώσει μέσα στη ζωή της Εκκλησίας την άμεση αποκάλυψη του προσωπικού Θεού, πέρα από κάθε περιορισμό που επιβάλλει η βιολογική η η κοινωνική ατομικότητα. Και βέβαια αυτή η έξοδος και συνάντηση με τον «άλλο» πρέπει να γίνεται εν αγάπη και να επεκτείνεται σε όλη την κτιστή και άλογη φύση, την οποία πρέπει να σεβόμαστε και να διαφυλάττουμε ως πολύτιμο δώρο του Δημιουργού. Και αυτό το επισημαίνω διότι η αγάπη του Θεού και η εμπιστοσύνη της Εκκλησίας με στέλνει ως πνευματικό πατέρα της νησιωτικής Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, της ξακουστής και εν πολλοίς ταυτισμένης με την Ελλάδα Σαντορίνης, αλλά και των άλλων μαγευτικών νησιών μας, της Αμοργού, της Ίου και των λοιπών, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της πανσθενουργού σοφίας και απεικάσματα του αρρήτου κάλλους και της παντοδυναμίας του Κτίστου της κτίσεως».
Ο νέος Μητροπολίτης τόνισε ότι θα κάνει υπακοή στο κέλευσμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ενώ παράλληλα εξέφρασε ευχαριστίες στα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία του.
Τέλος, αναφέρθηκε και στον προκάτοχό του τον οποίο όπως σημείωσε: “Θα του προσφέρω τιμή ως υιός προς πατέρα”.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟ ΛΟΓΟ
Η αντιφώνηση του Μακαριωτάτου
Στην αντιφώνησή του o Μακαριώτατος αναφέρθηκε αρχικά στην πραότητα, την ηπιότητα και την ευγένεια του χαρακτήρα του. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όμορφα προτερήματα τα οποία έχει η Σαντορίνη αλλά και στις προκλήσεις τις οποίες έχει να αντιμετωπίσει εκεί.
“Το ποίμνιο βρίσκεται ανεξέλκτο σε κουλτούρες αλλότριες”, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, αλλά θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.
“Η αποστολή σου εκεί δεν είναι μια καλντέρα, διακοπές και περίπατος. Απεναντίας μπροστά σου ξανοίγεται ένας γολγοθάς. Η αποστολή και η ευθύνη είναι με επιμονή να παλέψεις να διασωθεί το ήθος του ορθοδόξου πολιτισμού”, ανέφερε και του ευχήθηκε να έχει επιτυχία στη δύσκολη αποστολή του. “Καλείσαι να θέσεις ως απόλυτη προτεραιότητά σου την υπακοή στο θέλημα του Θεανθρώπου τον οποίο εντός ολίγου θα σου ανατεθεί να εικονίζεις και να προβάλλεις την λατρευτική ζωή της Εκκλησίας ως την κύρια οδό Σωτηρίας του ποιμνίου σου και προς Δόξαν του Τριαδικού Θεού”, κατέληξε.
Ακολούθησε η χειροτονία στην οποία αναφώνησαν όλοι το Άξιος!
Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη Θήρας
Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος (κατά κόσμον Παναγιώτης) Ρουσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1970. Μετά την αποφοίτησή του από την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, εφοίτησε και έλαβε το πτυχίο του από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκάρη μοναχός την 1.11.1993 στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη υπό του τότε καθηγουμένου μακαριστού Αρχιμανδρίτου Χριστοφόρου Παπαδοπούλου. Σεπτή εντολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ χειροτονήθηκε Διάκονος την 2.11.1993 υπό του Μητροπολίτου Γρεβενών κυρού Σεργίου και Πρεσβύτερος την 17.6.1995 υπό του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Κερνίτσης κυρού Λεοντίου και αυθημερόν έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.
Ως Διάκονος υπηρέτησε στους Ιερούς Ναούς Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου, ενώ ως Πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους, αναπτύσσοντας πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και κατηχητικό έργο. Ως πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ως είρηται Ιερού Ναού εργάστηκε για την αποπεράτωση και αγιογράφησή του, καθώς και για την εκ βάθρων ανοικοδόμηση Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου.
Το έτος 1994 άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως μετακλητός υπάλληλος στην τότε οικονομική υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το 1999 μετετέθη στις Κεντρικές υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου όπου μέχρι της εκλογής του υπηρέτησε ως Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί.
Την 8η Οκτωβρίου 2021 εξελέγη υπό του Σεπτού Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων.