Εκκλησία της Ελλάδος
13 Οκτωβρίου, 2020

Ο υπ. Ανάπτυξης στο ope.gr: “Στα επόμενα χρόνια θα ολοκληρωθούν σπουδαία έργα για τον ελληνικό λαό και τους πιστούς” -Συνεργασία με ΔΕΠΑΝ

Διαδώστε:

Επιμέλεια: Ναταλία Δανδόλου

Τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας. Τον υπουργό συνόδευε ο πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ) Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος.

Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ Εκκλησίας και ΔΕΠΑΝ από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΠΑΝ κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο.

Μιλώντας στην κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης είπε: ” Έχουμε βάλει σκοπό ζωής στο υπουργείο Ανάπτυξης να βοηθήσουμε την Εκκλησία όσο μπορούμε. Στα επόμενα χρόνια θα ολοκληρωθούν σπουδαία έργα για ελληνικό λαό και τους πιστούς. Δεν θα αφήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία να πάει χαμένη ούτε για την Εκκλησία.

Ερωτηθείς τι είναι για αυτόν η Ορθοδοξία, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: “Η Εκκλησία και ο λαός είναι το ίδιο πράγμα. Όποιος αγαπάει την εκκλησία, αγαπάει τον λαό και το αντίστροφο”

Δημοσιογραφική κάλυψη: Δημήτρης Στρουμπάκος

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Μοντάζ: Κώστας Κουράκος 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΣ:

 

H ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΥ

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΚΥΟ, ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ

Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσορίζοντας τον υπουργό, τον πρόεδρο και τους συνεργάτες τους τόνισε ότι «η παρουσία σας εδώ αποτελεί την επιτυχή έκβαση ενός σπουδαίου εγχειρήματος. Σπουδαίο, διότι για πρώτη φορά καταφέραμε να δημιουργήσουμε από κοινού ένα έγγραφο που φέρει τις υπογραφές των εκπροσώπων και των τριών πλευρών – της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Ευχήθηκε, ακόμη, «η έναρξη αυτής της συνεργασίας να προσφέρει στην Εκκλησία, ένα χρήσιμο εργαλείο που ως τώρα της έλειπε. Πολύ συχνά υπάρχουν ιδέες και σκέψεις που θέλουμε να υλοποιήσουμε για να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την αποστολή μας με πλούσιους καρπούς σε ό,τι αφορά την κοινωνική προσφορά και το πνευματικό και μορφωτικό έργο της Εκκλησίας. Όμως, βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, καθώς σωρεία υποχρεώσεων τεχνικής φύσεως, είτε μας αποτρέπουν από την λήψη της αρχικής αποφάσεως, είτε μας εμποδίζουν να συνεχίσουμε τις φιλότιμες προσπάθειες για την υλοποίηση ενός κοινωφελούς Έργου. Ιδιαίτερα ο σχεδιασμός Έργων από τις Ιερές Μητροπόλεις της Περιφέρειας, παραμένει κατά κανόνα μετέωρος υπό το πρόσχημα της έλλειψης ωριμότητας».

 

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης σημείωσε ότι «σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης των μέσων που διαθέτει για τον στρατηγικό της σχεδιασμό, την εφαρμογή του λειτουργικού προγραμματισμού της και τη διαρκή αξιοποίηση των Έργων που ενυλώνουν την Αποστολή της. Η Αποστολή της Εκκλησίας πάντοτε απευθυνόταν στον κόσμο και αφορούσε τον κόσμο. Ήταν πάντοτε πολύπλευρη και πολυεπίπεδη διότι ο κόσμος ποτέ δεν ήταν απλός και τα προβλήματά του ήταν, είναι, και θα είναι σύνθετα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τα «σημεία των καιρών». Όλοι συμφωνούμε ότι η πολυπλοκότητα του κόσμου και των προβλημάτων του γνωρίζει την ιστορική της κορύφωση. Ως ώριμος οργανισμός με ιστορική πείρα 2000 ετών στην αντιμετώπιση των προκλήσεων κάθε εποχής η Εκκλησία ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις δίδοντας ισοβαρή έμφαση στην ποιότητα, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα σε ό,τι επιχειρεί».

 

 

Συμπλήρωσε, άλλωστε, ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος, συνεργαζόμενη μέσω της ΕΚΥΟ με το ΔΕΠΑΝ και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με δύο φορείς που διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία στην ωρίμανση και την επίτευξη χρηματοδότησης Έργων, θέτει γερά θεμέλια στους σχεδιασμούς της και δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης των Ιερών Μητροπόλεων στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς και των κοινωφελών Έργων και Δράσεων». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η παρουσία του «έχει τον χαρακτήρα της δέσμευσης για την παροχή κάθε βοηθείας από το υπ. Ανάπτυξης τεχνικής υποστήριξης ή βοήθειας ώστε να επιτύχουμε την γρήγορη ωρίμανση των διαφόρων έργων, ώστε να επιτευχθεί η απορρόφηση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίησή τους». Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε, εξάλλου, την ευγνωμοσύνη του για την διαχρονική παρουσία της Εκκλησίας και την σημαντική προσφορά της στην κοινωνία. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΕΠΑΝ χαρακτήρισε σημαντική την εν λόγω συνεργασία και τον σχεδιασμό των έργων σε μία περίοδο που η Εκκλησία αντιμετωπίζει δυσκολίες και επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά.

 

 

 

 

Δίκτυο Πόλεων Δ.Ε.Π.ΑΝ

Το Δίκτυο Πόλεων Δ.Ε.Π.ΑΝ. ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 ως “Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη”, Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με πρωτοβουλία είκοσι τριών οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα που ενίσχυσαν οικονομικά το Δίκτυο κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του.
Περιλαμβάνει μια σειρά από τοπικούς φορείς από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναπτύξουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υποδομές και να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των πολιτών, παρέχοντας καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες και ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη.
Η ΔΕΠΑΝ διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, αρχικά προερχόμενο από τα ιδρυτικά της Μέλη.
Η Ετήσια Γενική Συνέλευση, που αποτελείται από όλα τα οικονομικά ενήμερα Τακτικά Μέλη, είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης του δικτύου.
Τα Αρωγά Μέλη ενεργούν ως Εθνικοί Συντονιστές και έχουν ιδρυθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου την Ελλάδα.
Εργάζονται για τους σκοπούς και τους στόχους της ΔΕΠΑΝ σε εθνικό επίπεδο. Προτείνουν νέα Μέλη, παρέχουν πληροφορίες στην εθνική τους γλώσσα και συντονίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες από την ΔΕΠΑΝ προς τα μέλη των αντίστοιχων χωρών τους.

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Φερδής

Διαδώστε: