Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr
Τον δρόμο για τη Βουλή πήρε η επίλυση του χρονίου ζητήματος σχετικά με τις οργανικές θέσεις κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης, κάτι για το οποίο είχαν συζητήσει Εκκλησία και κυβέρνηση πριν λίγους μήνες. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός μαζί με την Υπουργό Παιδείας είχαν περάσει το κατώφλι του Συνοδικού Μεγάρου τον περασμένο Δεκέμβριο όπου είχε τεθεί επί τάπητος το ζήτημα.
Έτσι, μετά από περίπου επτά μήνες από τότε, την προσεχή Πέμπτη, 7 Ιουλίου, εισάγεται προς επεξεργασία και συζήτηση, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», το οποίο περιλαμβάνει και άρθρα σχετικά με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για το ζήτημα των οργανικών θέσεων το οποίο θα λύσει ένα θέμα το οποίο παραμένει ανοικτό από το 1945.
Συγκεκριμένα, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος συνιστώνται δύο χιλιάδες τριακόσιες έντεκα 2.311) μόνιμες οργανικές θέσεις Εφημερίων, οι οποίες καταλαμβάνονται από Εφημέριους οι οποίοι ήδη μισθοδοτούνται από το Δημόσιο και η απόφαση διορισμού τους έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης συνιστώνται εννιακόσιες πενήντα πέντε (955) μόνιμες οργανικές θέσεις Εφημερίων, οι οποίες καταλαμβάνονται από Εφημερίους οι οποίοι ήδη μισθοδοτούνται από το Δημόσιο και η απόφαση διορισμού τους έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στο άρθρο 349 προβλέπεται η μετατροπή θέσεων διακόνων και ιεροκηρύκων – μεταφορές θέσεων διακόνων και ιεροκηρύκων – μετατροπή κλάδου θέσεων εκκλησιαστικών υπαλλήλων.
Επίσης, τα άρθρα 317 έως 346 αφορούν τη ρύθμιση ζητημάτων επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Δωδεκάνησο.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή πατώντας ΕΔΩ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα άρθρα του νομοσχεδίου δεν αναφέρεται κάποια διάταξη η οποία να προβλέπει τη διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Νέοι Επίσκοποι χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός
Με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στην Εκκλησία να χειροτονεί νέους επισκόπους χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέχρι σήμερα οι επίσκοποι που μπορούσαν να χειροτονηθούν ήταν οι προβλεπόμενοι από τον Κατασταστικό Χάρτη και τις σχετικές αποφάσεις. Αυτοί ήταν οι βοηθοί επίσκοποι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και οι κάτοχοι ειδικών θέσεων στις υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου όπως ο εκάστοτε γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ.α.
Πλέον η Ιερά Σύνοδος θα μπορεί να εκλέγει όσους επισκόπους κρίνει πως χρειάζονται για τις ανάγκες της, όμως εφόσον η θέση για την οποία θα εκλεγούν δεν είναι από τις προβλεπόμενες, τότε δεν θα γίνεται καμία αλλαγή στην μισθοδοτική τους κατάσταση.
Η μόνη διαφορά που προβλέπει ο υπό ψήφιση νόμος είναι στις περιπτώσεις σύστασης νέων Μητροπόλεων. Τότε θα συστήνεται κανονικά η θέση νέου Μητροπολίτη και μόνο, αφού θεωρείται πως στην περιοχή που θα αποσπαστεί ώστε να δημιουργηθεί η νέα Μητρόπολη θα υπάρχουν εκ των πραγμάτων δομές και προσωπικό.
Με το νοσμοσχέδιο από την στιγμή λοιπόν που ασκηθεί δίωξη εις βάρος κληρικού για κακουργηματική πράξη ή και για άλλες σοβαρές πράξεις όπως κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, ενδοοικογενειακή βία και άλλα, ο μισθός του θα μειώνεται αυτόματα στο 50% μέχρι η υπόθεση του να τελεσιδικήσει. Στην περίπτωση που κριθεί ένοχος η μισθοδοσία διακόπτεται πλήρως και η οργανική θέση κενώνεται ενώ στην περίπτωση που αθωωθεί του επιστρέφονται έντοκα όλα τα χρήματα που θα του έχουν παρακρατηθεί.