Εκκλησία της Ελλάδος
27 Απριλίου, 2020

Συγκαλείται την Πέμπτη η ΔΙΣ

Διαδώστε:

Την σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την προσεχή Πέμπτη ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος σήμερα το πρωί, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα στον Αντ1.

Ο εκπρόσωπος επικοινωνίας της Ιεράς Συνόδου σε θέματα που αφορούν την πανδημία, αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 22 Απριλίου, με την οποία ζητά την σταδιακή επαναλειτουργία των ναών με την παρουσία πιστών, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα ορίσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ζήτησε από τον εκπρόσωπο Τύπου να ενημερώσει τους δημοσιογράφους, μεταξύ των άλλων, για τα εξής βασικά σημεία:

Πρώτον, πράγματι ο Μακαριώτατος απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 22 Απριλίου ε.έ., πριν τα πρόσφατα γεγονότα.

Η επιστολή απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό και κοινοποιείται σε έξι (6) ακόμη παραλήπτες, τρείς υπουργούς και τρεις ακόμη αρμοδίους παράγοντες της Πολιτείας.

Η επιστολή απεστάλει με συνοδική εντολή και εξουσιοδότηση.

Δεύτερον, ο Μακαριώτατος αναμένει την απάντηση του Πρωθυπουργού, που είναι ο κύριος παραλήπτης, και στην συνέχεια θα συγκαλέσει την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για αποφασίσει σχετικώς. Ήδη έχουν γίνει προσκλήσεις προς τα μέλη της Συνόδου για την ερχόμενη Πέμπτη 30 Απριλίου.

Τρίτον, το περιεχόμενο της επιστολής δεν διέρρευσε από την Αρχιεπισκοπή, αλλά προφανώς από κάποιους από τους παραλήπτες.

Ως προς το περιεχόμενο της επιστολής ο Σεβασμιώτατος είπε ότι δεν είναι «σκληρό», όπως έχει γραφεί, αλλά ρεαλιστικό.

Κατ’ αρχάς συγχαίρει τον Πρωθυπουργό και του εύχεται εορτίως.

Έπειτα καταγράφει τι έκανε η Εκκλησία τόσο καιρό, από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, για να συμβάλει στην τιτάνια προσπάθεια της χώρας κατά της πανδημίας, παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές δυσκολίες και πιέσεις.

Τέλος κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στην προοπτική να ανοίξουν οι Ναοί εν όψει της βαθμιαίας επιστροφής στην κανονικότητα και θέτει ορισμένες προτάσεις, και προτείνει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το άνοιγμα των Ναών.

Πρώτον, οι Ναοί και οι Μονές να διασφαλίσουν την προσέλευση των πιστών με αναλογία.

Δεύτερον, όταν υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση, να παραμένουν στο προαύλιο με τις αναγκαίες αποστάσεις και με χρήση μεγαφώνων.

Τρίτον, οι Ιεροί Ναοί να διασφαλίσουν τα φαινόμενα συνωστισμού.

Τέταρτον, να υπάρχουν τα αναγκαία αντισηπτικά.

Πέμπτον, οι χώροι να αερίζονται καλά.

Όλα αυτά στην βάση της αποφυγής του συνωστισμού.

Η σύγκριση των δύο περιστατικών (την λιτάνευσης της εικόνας της Παναγίας της Τρυπητής και της περιοδείας της τραγουδίστριας κ. Πρωτοψάλτη) είναι σημαντική και προφανώς θα επιληφθεί η Ιερά Σύνοδος. Κάνοντας δε λογοπαίγνιο είπε ότι έχει και η Εκκλησία πολλούς Πρωτοψάλτες που περιμένουν να ψάλλουν.

Οι Χριστιανοί υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες, ιδίως την Μεγάλη Εβδομάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ιερέων υπήκουσε και τήρησε όλα τα μέτρα. Όταν λοιπόν βλέπουμε να γίνεται μια συζήτηση σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα και γίνονται διάφορα σενάρια για διάφορες δραστηριότητες και δεν γίνεται καμμιά αναφορά στο θέμα της Εκκλησίας, αυτό δημιούργησε μια πολύ μεγάλη ανησυχία και σύγχυση.

Ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε ότι είχε επισημάνει αυτό το θέμα στις προηγούμενες εμφανίσεις-παρεμβάσεις του, και στην ίδια εκπομπή, ήδη την Μεγάλη Εβδομάδα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται υπερβάσεις και από τις δυο πλευρές και δεν μπορεί να σκέφονται μόνον για τα «κομμωτήρια», για παράδειγμα, και να μη σκέφτονται και να μη μιλάνε για την αποκλιμάκωση ως προς την Εκκλησία, να ανοίξουν οι Ναοί με τους όρους που θα θέσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Ο Σεβασμιώτατος επανέλαβε ότι η Εκκλησία έκανε μεγάλες θυσίες, και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη, και κατέληξε με τον λόγο του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου «το βία υποταττόμενον στασιάζει καιρού λαβόμενον».

Διαδώστε: