Εκκλησία της Ελλάδος
06 Φεβρουαρίου, 2022

Συνεδριάζει αύριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος – Η ημερήσια διάταξη και τα «εκτός ατζέντας» σημαντικά θέματα

Διαδώστε:

Συνέρχεται από αύριο Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο των τακτικών εργασιών της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ημερήσια διάταξη η ΔΙΣ αναμένεται να ασχοληθεί με υπηρεσιακά θέματα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ιεράρχες συνεδριάζουν σε μια περίοδο που η Ορθοδοξία αντιμετωπίζει νέες σημαντικές προκλήσεις.Κι αυτό γιατί είναι διάχυτος ο προβληματισμός για την επίσημη θέση που θα εκφράσει η Εκκλησία της Ελλάδος στο ζήτημα της εισπήδησης της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική.

Η “εισπήδηση” στην Αφρικανική ήπειρο

Υπενθυμίζεται ότι ι το Πατριαρχικό Γράμμα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου με το οποίο ενημερώνει για την εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας στα γεωγραφικά όρια του Παλαίφατου Πατριαρχείου, βρίσκεται ήδη στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. ΒαρθολομαίουΟπως είχε αποκαλύψει ο Μητροπολίτης Καμερούν την Παρασκευή στη ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή του Pemptousia FM “Επικαιρότητα” με την δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη, αντιπροσωπεία του Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με επικεφαλής τον ίδιο θα μετέβαινε στο Φανάρι προκειμένου να προβεί στη σχετική ενημέρωση για το ζήτημα και να επιδώσει στον Παναγιώτατο το Γράμμα του Πατριάρχη κ.κ. Θεοδώρου.

Ετσι η αντιπροσωπεία, την οποία συμπλήρωναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, βρέθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το Γράμμα και τον ενημέρωσαν σχετικά με την ενέργεια του Πατριαρχείου ΜόσχαςΤο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ζητεί τη σύγκλιση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη της σύναξης των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Περί διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Μετά την κοίμηση του Μητροπολίτου Κοσμά διακινήθηκαν μερικά σενάρια που υπήρχαν και παλαιότερα για την διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Και μάλιστα, υπήρξαν και κάποια που υποστήριξαν ότι το θέμα θα απασχολούσε μία από τις επικείμενες συνεδριάσεις της ΔΙΣ.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του περασμένου μήνα, ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ξεκαθάρισε την κατάσταση, τονίζοντας ρητώς και κατηγορηματικώς ότι αρμόδια για την όποια απόφαση περί διχοτόμησης ή μη, της Μητρόπολης είναι η Ιεραρχία και όχι η ΔΙΣ.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το θέμα αυτό είναι δύσκολο από κάθε πλευρά και ο ίδιος δεν θέλει να ασχοληθεί με τέτοια σενάρια, γιατί είναι λεπτή η θέση του, ως Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και ως Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ενημέρωσε υπεύθυνα ότι αυτήν την περίοδο δεν συζητείται το θέμα αυτό επισήμως στα Συνοδικά Όργανα της Εκκλησίας, και εν πάση περιπτώσει αν τεθή επισήμως τέτοιο θέμα, θααντιμετωπισθή από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Πολιτεία και πρέπει να υπάρξει συναντίληψη.

«Ως Μητροπολίτης Ναυπακτίας η θέση μου είναι λεπτή. Δεν θα αναφερθώ δημοσίως στο θέμα και έδωσα εντολή κανείς από όσους εργάζονται στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας να μην εκφράζουν απόψεις. Το θέμα με ενδιαφέρει άμεσα αλλά επισήμως δεν γίνεται συζήτηση συνοδικά.

Αρμόδια όργανα είναι η Ιεραρχία της Εκκλησίας και όχι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. 81 Μητροπόλεις συν η Αρχιεπισκοπή πρέπει να αποφασίσουν μετά από εισήγηση. Και ακολούθως, ότι αποφασιστεί θα πρέπει να εφαρμοστεί από την πολιτεία με έκδοση προεδρικού διατάγματος. Το θέμα το γνωρίζω πολύ καλά και σας λέω ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Το Μεσολόγγι είναι Ιερά Πόλη. Δεν γίνεται να χάσει την έδρα. Το Αγρίνιο πόλη 100.000 είναι η μοναδική τέτοιας έκτασης που δεν είναι έδρα Μητρόπολης. Αλλά και η Ναύπακτος ως Μητρόπολη έχει μεγάλη ιστορικότητα. Είναι πολύ δύσκολο», ανέφερε, σύμφωνα με το agriniopress.gr.

Για το αν θα μπορούσε η πολιτεία να παρέμβει για αλλαγή ορίων, απάντησε: «Είναι δύσκολο και αυτό. Υπάρχει καλή συνεργασία με την πολιτεία. Αν η εκκλησία θελήσει κάτι η πολιτεία θα το υιοθετήσει. Αν ισχύσει το αντίθετο δεν βλέπω το λόγο να υιοθετηθεί».

Τι δήλωσε για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

«Η τακτική Ιερά Σύνοδος συνέρχεται κάθε Οκτώβριο. Επί Χριστοδούλου υπήρχαν σε τακτά διαστήματα συγκλήσεις εκτάκτων Ιερών Συνόδων. Επί Ιερωνύμου δεν γίνονται τόσο τακτικά. Ξέραμε από την τελευταία τακτική του Οκτωβρίου ότι θα συγκληθεί έκτακτη τον Φεβρουάριο αλλά λόγω έξαρσης κορωνοϊού φαίνεται ότι δεν θα γίνει. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να συγκληθεί μετά το Πάσχα αλλά όλα δείχνουν ότι πάμε για Οκτώβριο. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο αν αποφασιστεί μέχρι τότε αλλαγή ορίων της Μητρόπολης με κάποιο τρόπο οπότε και πρέπει να αποφασίσει η Ιεραρχία».

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης 

Διαδώστε: