Τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα οικοδομήσουν το ποιμαντικό τους έργο αλλά και την στήριξη στους βασικούς εργάτες τους, τους ιερείς, έθεσαν οι νέοι Μητροπολίτες Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Δράμας κατά τις πρόσφατες ιερατικές συνάξεις στις επαρχίες τους οι οποίες ήταν και οι πρώτες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.
Του Νικολάου Ζαΐμη
Σε μία εποχή όπου τα εφημεριακά κενά και οι μη προσέλευση νέων ανθρώπων στην ιερωσύνη τείνει να γίνει πάγιο φαινόμενο, οι νέοι Μητροπολίτες λίγες μόνο εβδομάδες μετά την άφιξή τους στις νέες τους πατρίδες, πιάνοντας τον σφυγμό της εποχής, στέκονται κοντά στους κληρικούς δίνοντας την υπόσχεση ότι θα είναι συνοδοιπόροι στο έργο και την προσφορά τους στην οικοδόμηση του έργου της Εκκλησίας.
Γόρτυνος: Συνοδοιπορία στο ποιμαντικό έργο
Ο νέος Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος από το άκουσμα της εκλογής του αντιλήφθηκε τις ιδιαιτερότητες του τόπου και την αποστολή που του αναθέτει η Εκκλησία. Μία Μητρόπολη με πολλά κενά ιερέων η οποία πλέον αντιμετωπίζει και το σοβαρό πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού. Πάντως, όπως ο ίδιος δήλωσε και κατά την χειροτονία και κατά την ενθρόνισή του το μικρό ποίμνιο δεν τον φοβίζει, ίσα ίσα τον ενισχύει ακόμη περισσότερο με την πεποίθηση ότι το έργο θα είναι ισάξιο με το αντίστοιχο που επιτελείτε και σε μία πολυπληθέστερη Μητρόπολη.
Η πρώτη συνάντηση που είχε ο Μητροπολίτης με τους ιερείς του έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στεμνίτσας. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος έκανε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση για την σχέση των κληρικών και των λαϊκών με τον Ποιμενάρχη τους. Έβαλε με ιδιαίτερο τρόπο τα θεμέλια αλλά και το πλαίσιο της Πατερικής διδασκαλίας περί του θέματος.
Ειδικότερα στηρίχθηκε σε έργα του Αγίου Συμεών Θεσσαλονίκης, τις θέσεις του οποίου θαύμασαν όλοι οι κληρικοί της Γορτυνίας και της Μεγαλοπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος με τρόπο απλό εξήγησε δύσκολες θεολογικές έννοιες και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους την συνοδοιπορία στο ποιμαντικό έργο.
Πηγή φωτογραφίας: Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως
Αιτωλίας Δαμασκηνός: Πρωτοβουλίες στήριξης και άμεση σχέση με τους ιερείς
Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μπορεί να μην αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού όπως στην επαρχίας της Γορτυνίας, έχεις όμως και αυτός από την πλευρά του δύσκολο έργο να επιτελέσει καθώς η Εκκλησία του ανέθεσε την διαποίμανση μιας εκ των μεγαλύτερων επαρχιών της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Έχοντας μεγάλη εμπειρία από μεγάλη Μητρόπολη, καθώς επί σειρά ετών διακονούσε από τη θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, ο νέος Ποιμενάρχης της Αιτωλοακαρνανίας από τις πρώτες ενέργειες που έκανε μετά την άφιξη του στη Μητρόπολη ήταν η συνάντηση με τους ιερείς του. Μάλιστα με τους εννέα άμισθους ιερείς. Στη συνάντηση της 22ας Νοεμβρίου αφού ενημερώθηκε για το καθεστώς που επικρατούσε μέχρι σήμερα, εξήγγειλε την δημιουργία Ιδρύματος με την επωνυμία «Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Ενισχύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας». Το Ίδρυμα αυτό σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του προβλέπει:
- την παροχή αντιμισθίας σε ιερείς που δεν είναι δημόσιοι λειτουργοί
- την ασφάλιση των ιερέων σε φορείς ιδιωτικής ασφάλισης, ώστε να εξασφαλίζεται η ιδιωτική τους περίθαλψη και ενδεχομένως η σύνταξή τους
- την παροχή παντός είδους οικονομικής βοήθειας στους ιερείς που χρειάζονται αρωγή
- την συμπαράσταση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους, κ.α.
Πρωτοβουλίες και μέτρα τα οποία τονώνουν το αίσθημα ασφάλειας των κληρικών που ακόμα δεν έχουν υπαχθεί στο μισθολόγιο και δεν έχουν λάβει οργανική θέση.
Πηγή φωτογραφίας: Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Λίγες μέρες μετά από αυτή την επικοδομητική και ουσιώδη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου η πρώτη γενική ιερατική σύναξη στην οποία ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός είχε τη δυνατότητα να μιλήσει σε όλους τους ιερείς του για πρώτη φορά παρουσιάζοντας τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα οικοδομήσει την ποιμαντική του διακονία. Άμεση σχέση με τους συνεργάτες τους, που δεν είναι από τους ιερείς, Θεία Λατρεία και ποιμαντική φροντίδα σε όλους τους τομείς της τοπικής Εκκλησίας. Αυτά είναι τα τρία χαρακτηριστικά που θα διακρίνουν την ποιμαντορία του όπως ο ίδιος δήλωσε.
Πηγή φωτογραφίας: Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Δράμας Δωρόθεος: Πρώτη μέριμνα οι ιερείς και οι οικογένειές τους
Στην ακριτική Δράμα που και αυτή δοκιμάζεται από τις συνέπειες που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση και τα συνεπακόλουθά της ο νέος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος τόνισε ότι πρώτη του μέριμνα είναι οι κληρικοί και οι οικογένειές τους.
Όπως τόνισε στην πρώτη ιερατική σύναξη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, επιθυμεί να γνωρίσει τους ιερείς προσωπικά έναν έναν αλλά και τις οικογένειές τους. Να συμμετέχει στις χαρές και τις λύπες τους. Αλλά και εκείνοι να τον επισκέπτονται για προσωπική επικοινωνία. “Το Επισκοπείο δεν είναι Διοικητήριο αλλά το πατρικό τους σπίτι”, ανέφερε.
Παραλλήλισε τις σχέσεις Επισκόπου και ιερέων με την λειτουργία της οικογένειας. Οι οικογενειακές σχέσεις επιβάλλουν τον καθορισμό ορίων και τον αντίστοιχο σεβασμό και υπακοή, χωρίς κατάργηση της ελευθερίας των προσώπων.
Από τα λεγόμενά του ο νέος Ποιμενάρχης δείχνει τη διάθεσή και τις προθέσεις του. Συνεργασία και συμπόρευση ζητά από τους ιερείς του για την επίτευξη όλων των ποιμαντικών στόχων.
Πηγή φωτογραφίας: Ιερά Μητρόπολη Δράμας
Ο Μητροπολίτης Ηλείας
Τελευταίο αφήσαμε τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανάσιο, αν και πρώτος στα πρεσβεία χειροτονίας. Ο λόγος είναι βέβαια το γεγονός πως ο Σεβασμιώτατος βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον με τους ιερείς του καθώς προέρχεται και ο ίδιος από τα σπλάχνα της Ιεράς Μητροπόλεως.
Από το 2009 διακονούσε ως Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κ. Γερμανού. Είχε αναλάβει όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά σημαντικό βάρος της διοίκησης όλα αυτά τα χρόνια πράγμα που τον έφερνε καθημερινή επαφή με τους ιερείς τις ικανότητες των οποίων, αλλά και τις ανάγκες γνωρίζει καλά.
Από τις πρώτες μέρες όπως δείχνουν οι πρώτες επαφές των νέων Επισκόπων με τους ιερείς τους τέθηκε η βάση πάνω στην οποία θα πορευθούν από εδώ και στο εξής για το καλό της Εκκλησίας και του ποιμνίου τους. Συνεργασία, ενότητα και πατρική μέριμνα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το τρίπτυχο μίας επιτυχούς ποιμαντορίας. Άλλωστε, οι έννοιες αυτές οι οποίες θα κληθούν να εφαρμοστούν στην πράξη, είναι κάτι που το απαιτεί και η εποχή μας.
Κεντρική φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης