Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημέρωσης των Κατηχητών-τριών στην συνεδριακή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Κεραμεικό, με θέμα: «Συζητώντας για τις εξαρτήσεις των Νέων στην Ελλάδα του σήμερα».
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο Μνημόνιο συνεργασίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και συντονίστηκε από τον Αρχιμ. π. Χρύσανθο Παπαποστόλου, Διευθυντή Διεύθυνσης Ψυχοκοινωνικής αγωγής και στήριξης του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α., την κ. Σταυρούλα Γάκη, Κοινωνιολόγο MSC – Επιστ. Στέλεχος Τμήματος Σχεδιασμού Πρόληψης & την Ομάδα Εργασίας Ι.Α.Α. – ΟΚΑΝΑ – Κ.Π.
Ο κ. Γιάννης Νέζης, Κοινωνιολόγος MSC και Επιστημονικός Σύμβουλος των Κέντρων Πρόληψης «Παλλάς Αθηνά» & «Αθηνά Πολύβουλος» ανέπτυξε το θέμα: «Εξαρτήσεις: Μύθοι και Πραγματικότητα». Ξεκινώντας με έναν γενικό ορισμό της έννοιας εξάρτηση, ο κ. Νέζης αναφέρθηκε στα είδη των εξαρτήσεων, τις προϋποθέσεις της χρήσης ουσιών (άτομο-ουσία-περιβάλλον), τη διαδρομή προς την εξάρτηση (χρήση-κατάχρηση-εξάρτηση), τα κριτήρια DSM-IV της εξάρτησης (σωματικής και ψυχικής) & κατάχρησης ουσιών, καθώς και τα σημεία έγκαιρης αναγνώρισης του χρήστη.
Στη συνέχεια, ο κ. Νέζης παρουσίασε τα στοιχεία που αιτιολογούν τη χρήση ουσιών (κοινωνικοί, ατομικοί και βιολογικοί παράγοντες), τις σύγχρονες διαστάσεις της χρήσης ουσιών βάσει ευρωπαϊκών στατιστικών και τόνισε ότι πυλώνες της μείωσης της ουσιοεξάρτησης είναι το δίπολο: μείωση προσφοράς – μείωση ζήτησης. Κλείνοντας την παρουσίασή του ο ομιλητής εστίασε στον ρόλο της πρόληψης και στους τύπους παρεμβάσεων πρόληψης (καθολικές – επικεντρωμένες – ενδεδειγμένες).
Έπειτα, έλαβε τον λόγο η κ. Νίκη Γεωργαλά, Κοινωνιολόγος στον ΟΚΑΝΑ, η οποία προέβη σε μία ιστορική αναδρομή των προγραμμάτων πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών και των 75+2 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
Ακολούθησε ένας ουσιαστικός διάλογος, με τον συντονισμό της κ. Γάκη, κατά τον οποίο δόθηκαν απαντήσεις σε απορίες με εύστοχα ερωτήματα αναφορικά με τα είδη των σύγχρονων εξαρτήσεων και τους αποτελεσματικότερους τρόπους πρόληψης. Δόθηκε έμφαση στη διαπίστωση ότι όλες οι εξαρτήσεις (διαδίκτυο, τσιγάρο, αλκοόλ, τζόγος κ.ά.) έχουν το ίδιο ψυχολογικό υπόβαθρο και συνάμα ότι πρέπει το κοινωνικό περιβάλλον να βγει έξω από τα στερεότυπά του και να αφουγκραστεί καλύτερα τις φωνές της νεολαίας, με απώτερο σκοπό να γίνουμε εμείς οι καλύτεροι πομποί και οι νέοι οι καλύτεροι δέκτες, μέσα σ’ έναν ουσιαστικό διάλογο κατανόησης και αλληλεγγύης. Κοινό ήταν το αίτημα να επαναληφθούν αντίστοιχες συναντήσεις ενημέρωσης.
Ο π. Χρύσανθος, ευχαριστώντας τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους Κατηχητές για αυτή την ουσιαστική προσπάθεια ενημέρωσης και συμπροβληματισμού παρατήρησε πολύ εύστοχα ότι η Εκκλησία κάνει πρόληψη ήδη από την ίδρυσή της και μάλιστα επεσήμανε ότι τα «Κέντρα Πρόληψής» της είναι οι Κατηχητικές Συντροφιές, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η Κατήχηση είναι ανοιχτή στους αντίστοιχους φορείς όπως ο ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, με στόχο την καθολική πρόληψη στην Κοινωνία.