Η αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας, η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας με «πράσινο» προσανατολισμό και αναπτυξιακό ορίζοντα δεκαετιών είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Ελληνική Πολιτεία. Και το όνομα του σχεδίου της συνεργασίας, «The Green Σχιστό» το οποίο αφορά στην αξιοποίηση του εκκλησιαστικού Κτήματος στο Σχιστό Σκαραμαγκά, συνολικής έκτασης 3.000 στεμμάτων με τη δημιουργία μεταξύ άλλων περιβαλλοντικών πάρκων, την ανέγερση κατοικιών αλλά και έργο στον τομέα των logistics.
Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη
Το έργο εγκαινίασε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως διαφάνηκε αυτό είναι και το πρώτο βήμα για την ολιστική αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η παρακαταθήκη από τη Θηβών και Λεβαδείας στο αναπτυξιακό και «πράσινο» έργο
«Με τη συμφωνία ΕΚΥΟ – ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, με φιλόδοξους στόχους αλλά και απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του πολίτη… To έργο αυτό θα ενδυναμώσει την χώρα μας, θα ωφελήσει το λαό μας, θα ενισχύσει την τοπική κοινωνία και την εθνική μας οικονομία, θα αφήσει για τις επόμενες γενεές ένα πράσινο αειθαλές αποτύπωμα… Όραμα μας είναι η καθολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της περιοχής στο Σχιστό και των όμορων και εγγύτερων Δήμων της Αττικής». είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας ότι «Περισσότερο πράσινο, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, υγιεινό περιβάλλον, βιώσιμη ανάπτυξη».
Πηγή: Eurokinissi/Xρήστος Μπόνης
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε όραμα την περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρωπιστικού έργου της Εκκλησίας και την αξιοποίσηση της Εκκλησιαστικής περιοσίας . Άλλωστε και ως Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας αναστήλωσε 23 ιερές Μονές. Ανάμεσα στις Μονές αυτές συγκαταλέγονται οι ιστορικές Μονές του Οσίου Λουκά, Σαγματά, Οσίου Σεραφείμ, της Μακαριωτίσσης, Ευαγγελιστρίας και Ιερουσαλήμ. Επίσης, συμμετείχε και στις επιτροπές της Εκκλησίας της Ελλάδος που ασχολούνταν με την διαχείριση της Εκκλησιαστικής περιουσίας και τις Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Επί των ημερών του στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας εκτός από τις πρότυπες κατασκηνώσεις στον Παρνασσό, με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Ερευνών της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βοιωτίας, το οποίο συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια Ντέρχαμ (Durham) και Κέιμπριτζ (Cambridge). Πρωτοστάτησε για τη δημιουργία του Κέντρου Ευαισθητοποιήσεως Πληθυσμού σε θέματα περιβάλλοντος και οικονομικών μεταναστών, το οποίο λειτουργεί στα Οινόφυτα.
Το όραμα για την αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησία της Ελλάδος, επ ωφελεία του Ελληνικού λαού παρέμενε ζωντανό, ωστόσο, οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης με το προσφυγικό και την οικονομική κρίση είχαν στρέψει εκεί το ενδιαφέρον του επιτελείου του και του ιδίου. Το σχέδιο δεν εγκαταλείφθηκε ποτε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: ΝΑΙ στη συνεργασία με την Εκκλησία, στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των νέων
«Σήμερα Μακαριώτατε, κάνουμε αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου να γίνει πράξη ένα όραμα το οποίο είχατε και το οποίο πολλές φορές είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε. Το όραμα αυτό έγκειται στη δυνατότητα της Εκκλησίας να μπορέσει επιτέλους να αξιοποιήσει επ΄ ωφελεία ολόκληρου του ελληνικού λαού την ακίνητη περιουσία που της έχει απομείνει».
«Η δε δυνατότητα ανάπτυξης ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον, κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο, φαντάζει ως αυτονόητη ανάγκη, αν λάβει κανείς υπόψη τη μεγάλη σημασία και τη δυναμική η οποία αναπτύσσεται στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν θέλω, επίσης, να πω πολλά πράγματα για την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε συνολικά ως κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική της δυτικής Αττικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «εκτός από την αναπτυξιακή πρωτοβουλία η οποία θα ξεδιπλωθεί σε αυτό το χώρο, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να φυτέψουμε πολλά καινούργια δέντρα και να αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες ένα μεγάλο πάρκο σε έναν χώρο ο οποίος σήμερα δεν είναι χώρος ο οποίος είναι επισκέψιμος».
«Εμείς θέλουμε η Εκκλησία να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της και μέσα από τα έσοδα από αυτήν την ακίνητη περιουσία, να μπορεί να στηρίζει το εξαιρετικά πλούσιο και σημαντικό κοινωφελές της έργο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από λίγες ημέρες από το βήμα της ΔΕΘ εξήγγειλε τη φθηνή στέγη στους νέους που προβλέπει το στεγαστικό πρόγραμμα.
Το πακέτο παρεμβάσεων προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ για πάνω από 100.000 ωφελούμενους, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορά τη μίσθωση ή αγορά ακινήτων από νέους έως 39 ετών και ευάλωτα νοικοκυριά.
Όμως αυτό το σχέδιο με την Εκκλησία είναι ακόμη πιο μεγαλόπνοο. Για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου συνεργάζονται όλες οι υπηρεσίες της Εκκλησίας και Πολιτείας.
Μύθος η αμύθητη Εκκλησιαστική περιουσία
Η Εκκλησιαστική περιουσία είναι ένα φλέγον ζήτημα το οποίο αναμοχλεύεται από πολιτικούς κυρίως παράγοντες για λόγους εντυπωσιασμού. Στη πράξη, η αμύθητη περιουσία της Εκκλησίας, είναι ένας… μύθος. Υπάρχουν διακατεχόμενες εκτάσεις σε ορεινές περιοχές, πολλά οικήματα δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση και απαιτούνται πολλά χρήματα για την αποκατάστασή τους.
Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου “The Green Σχιστό”
Πηγή: Eurokinissi/Xρήστος Μπόνης
- Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.», την οποία έχει ήδη συστήσει, θα αξιοποιήσει ολιστικά τη συγκεκριμένης ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη νομολογία του ΣτΕ.
- Η έκταση συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά.
- Στη νέα προτεινόμενη χωροθέτηση, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής θα έχει διπλάσια έκταση σε σχέση με την υπάρχουσα.
- Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια.
- Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεργαστεί με τον Δικαιούχο του έργου για την ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων
- Η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας και το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασία.
- Σύμφωνα με την παρουσίαση του Γενικού Διευθυντή της Ε.Κ.Υ.Ο. Αρχιμ. π. Νικόδημος Φαρμάκης το έργο «The Green Σχιστό», αφορά στον τομέα των logistics, με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, και στόχο να αναβαθμίσει ουσιαστικά το περιβάλλον, την ζωή των κατοίκων της περιοχής και να προσφέρει νέες ευκαιρίες ενίσχυσης και ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα να αναβαθμίσει σημαντικά το Λιμάνι του Πειραιά.
- Η συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ με την ΕΚΥΟ θα επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Επισης θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και των όμορων Δήμων.