Γράφει ο Δημήτρης Φανός
Η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσει τον Θρησκευτικό Τουρισμό σε Εθνικό μας πρέσβη…
Τη στιγμή που ιστορικά η Ελλάδα κινείται στις κορυφές του παγκόσμιου τουριστικού γίγνεσθαι, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτος ένας πραγματικός πλούτος που είναι ο Θρησκευτικός τουρισμός.
Ένας τομέας που έχει αναδειχθεί σε μεγάλη εθνική πρόκληση κυρίως χάρη στη συνολική στάση της Εκκλησίας μας απέναντι στο θέμα, στις άοκνες ενέργειές της και την υπευθυνότητα που έχει επιδείξει.
Σημειώνουμε εδώ, τις εγκωμιαστικές αναφορές στο πρόσφατο παρελθόν του σημερινού υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη για την συστηματική εργασία και προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος στον τομέα της ανάπτυξης και του Θρησκευτικού Τουρισμού και την κατ’ επέκταση δέσμευσή του να στηρίξει το όλο εγχείρημα μέσα από ένα πλαίσιο συστηματικής συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας και Κυβερνήσεως.
Υπενθυμίζουμε ότι οι βασικοί πυλώνες δράσης της Εκκλησίας και συγκεκριμένα του Συνοδικού Γραφείου είναι η εξασφάλιση συμμετοχής σε Διεθνείς Εκθέσεις, η πραγματοποίηση Πανελληνίων Συνεδρίων, η έκδοση έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού και η συμμετοχή σε Διακρατικά ΕυρωπαΪκά Προγράμματα. Ένα πλέγμα δραστηριοτήτων που καθιστά ορατό το ενδεχόμενο εκτόξευσης της χώρας μας σ’ αυτόν τον τομέα.
Είναι κοινή η αίσθηση του λαμπρού πεδίου το οποίο ανοίγεται μπροστά μας, αφού η χώρα μας έχει την ευλογία να κατέχει την ξεχωριστή παγκοσμίως, αυτή προίκα και η οποία συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο Πίστη-Παράδοση-Πολιτισμός. Όταν εμείς οι ίδιοι εκπλησσόμεθα αενάως από τα όσα σε κάθε γωνιά ευκαιρία, εκδρομή και εξόρμηση περιηγούμαστε, γίνεται αυτομάτως αντιληπτός ο βαθμός θαυμασμού του ξένου επισκέπτη που θα επισκεφτεί την Ελλάδα.
Πρέπει να υπενθυμίζουμε διαρκώς την ανάγκη συνύπαρξης και συνεργασίας Εκκλησίας και Κράτους στον στίβο αυτόν της ανάπτυξης του Θρησκευτικού τουρισμού, καθώς μόνο έτσι αυτό το υπερόπλο της χώρας μας θα μπορέσει να προβάλει με τα λαμπρότερα φώτα τη Ελλάδα, σε μια περίδο που αυτή βάλλεται ποικιλοτρόπως, εγχωρίως και εξωχωρίως.
Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε προ μηνός στην Ήπειρο, το Δ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού με θέμα “ΗΠΕΙΡΟΣ – ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ – ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ”.
Το συνέδριο αυτό δεν διέλαθε της προσοχής του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος αισθάνθηκε την ανάγκη να συμμετάσχει σ’ αυτό με μήνυμά του μέσω βίντεο.
Το εν λόγω Συνέδριο, δεν ήταν υπερβολή να πούμε ότι αποτέλεσε το εφαλτήριο μιας πραγματικής εκστρατείας που η Εκκλησία της Ελλάδος δρομολογεί, με την αρωγή και την στήριξη του αρμόδιου Υπουργείου, προοπτική που κατ’ επανάληψη έχει εκφραστεί δια του υπουργού και τους υπηρεσιακούς παράγοντες.