Εκκλησία της Ελλάδος
06 Μαΐου, 2020

Το ΚΕΣΟ τιμά τις Μαίες

Διαδώστε:

Αντιπροσωπεία του «Κέντρου Στήριξης Οικογενείας(ΚΕΣΟ) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επισκέφθηκε το «Θριάσιο Νοσοκομείο» και συγκεκριμένα των Τμήμα Γυναικολογίας & Μαιών, χθες 5η Μαΐου, Ημέρα, που Παγκοσμίως τιμώνται οι Μαίες

Στο νοσοκομείο μετέβησαν η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη και το μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κα Σοφία Κώνστα Πέππα, προκειμένου να παραδώσουν σαράντα προστατευτικές βαμβακερές μάσκες  πολλαπλών χρήσεων, που κατασκεύασε η power team από το Τμήμα Κοπτικής Ραπτικής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ, για λογαριασμό του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Αθήνας(ΣΕΜΑ).

Υπενθυμίζεται ότι τις δυο προηγούμενες εβδομάδες, έχουν προηγηθεί επισκέψεις από την Πρόεδρο του ΣΕΜΑ κα Βικτωρία Βιβιλάκη – καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη στο Μαιευτήριο «Έλενα» και στα Δημόσια Κρατικά Νοσοκομεία “Αρεταίειο”, “Αλεξάνδρα”, “Αττικό”, “Γενικό Κρατικό Νικαίας“ και “Τζάνειο“ νοσοκομείο του Πειραιά.

Στο Θριάσιο, τις μάσκες παρέλαβε από το Τμήμα Μαιών-Νοσηλευτών Γυναικολογικού η κα Βασιλική Κολόκα, που εκπροσώπησε την Διευθύνουσα των Μαιών κα Βιβή Λουκά και την προϊσταμένη κα Θεοδώρα Τερικίδου.

Η κα Κολόκα ευχαρίστησε για την χορηγία τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών Αθήνας(ΣΕΜΑ) και το ΚΕΣΟ για την περιποιημένη κατασκευή. Ανέφερε ότι ενώ το Θριάσιο ανήκει στα νοσοκομεία αναφοράς, για τον κορωνοϊό, ευτυχώς στο γυναικολογικό Τμήμα, κανένα κρούσμα δεν έχει παρουσιαστεί. Εξήγησε ακόμη ότι, με το που φτάνει μια γυναίκα στο Γυναικολογικό υπόκειται σε θερμομέτρηση και τα ανάλογα τεστ.

Αναφέρεται ότι στην Ελληνική μυθολογία, η θεότητα του τοκετού ήταν η Ειλειθυία ή Ελευθώ, θυγατέρα της ΄Ηρας, που ελευθέρωνε τις γυναίκες από τις οδύνες του τοκετού. Δεν είναι τυχαίο πως κάθε Ηραίο περιστοιχίζεται από 40 κίονες, που συμβολίζουν τις 40 εβδομάδες της κύησης, τις 40 ημέρες της λοχείας, τις 40 εβδομάδες του υποχρεωτικού μητρικού θηλασμού και τις 40 ημέρες αποχής από τα συζυγικά καθήκοντα. Στην Αρχαία Ελλάδα κατά τις αναφορές του Σωκράτη η Αγνοδίκη που είναι η πρώτη γυναίκα που καταγράφεται να εξασκεί το επάγγελμα της μαίας. Στην Ορθοδοξία ο Άγιος Ελευθέριος με την μητέρα του Αγία Ανθία (εορτάζει στις 15 Δεκεμβρίου) θεωρείται ο προστάτη κάθε έννοιας τοκετού και ο ευεργέτης για τις επίτοκες γυναίκες, τις εγκύους, οι οποίες πάντοτε τον επικαλούνταν, προκειμένου να φτάσουν να «ελευθερωθούν» με τον καλύτερο τρόπο.

Χαιρετισμός της Προέδρου του ΣΕΜΑ κ. Βικτωρίας Βιβιλάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών

Το 2020 έχει θεσπιστεί ως Έτος Μαίας, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι μαίες εργάζονται με τις γυναίκες κάθε μέρα, και συνεργάζονται μαζί τους για να τους παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα, κατά την κύηση και την περίοδο το τοκετού και της λοχείας. Το μήνυμα του φετινού εορτασμού του Διεθνούς Έτους της Μαίας 2020 είναι: «Εορτάστε- Διαδώστε- Κινητοποιηθείτε- Ενωθείτε»

ΕΟΡΤΑΣΤΕ: τα επιτεύγματα των μαιών και τη συμβολή τους στη βελτίωση των σεξουαλικών, αναπαραγωγικών, μητρικών και νεογνικών εκβάσεων υγείας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ: ότι οι μαίες έχουν ζωτικής σημασίας ρόλο στη μείωση της μητρικής και της νεογνικής νοσηρότητας και θνησιμότητας

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ: ώστε να παρακινήσετε τους υπευθύνους της πολιτικής της Υγείας να προχωρήσουν σε αλλαγές, φροντίζοντας για επαρκή αριθμό μαιών στο υγειονομικό σύστημα και αναγνωρίζοντας τον πολύτιμο ρόλο των Μαιών-ευτών στην παροχή φροντίδας υγείας.

ΕΝΩΘΕΙΤΕ: γιατί ενωμένοι είμαστε πάντα πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί

Την Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας 2020, καλούμε τις μαίες και τους μαιευτές να γίνουν οι ισχυρότεροι συνεργάτες των γυναικών, ως προστάτες και υπερασπιστές των δικαιωμάτων τους.

Διαδώστε: