Το όραμα του Αρχιεπισκόπου για την ανάδειξη ιερών κειμηλίων
Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υλοποιώντας το όραμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, για την ανάδειξη, διατήρηση και εκπαιδευτική αξιοποίηση, των ιερών κειμηλίων των Ναών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποίησε την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Παπάγου, παρουσία του Μακαριωτάτου, του Πρωτοσυγκέλου της Ι.Α.Α. Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη και των μελών της ομάδας έργου, ενημερωτική συνάντηση των συμμετεχόντων στην Πράξη «Ψηφιοποίηση ιερών κειμηλίων των ιερών Ναών».
Ειδικότερα το έργο αφορά στην ψηφιοποίηση και καταλογογράφηση/τεκμηρίωση κειμένων, βιβλίων και εντύπων 450.000 σελίδων, τη φωτογράφηση 20.000 ιερών εικόνων και άλλων κειμηλίων, την τρισδιάστατη απεικόνιση 1000 κινητών αντικειμένων, τη διαχείριση του ψηφιακού αρχείου της Αρχιεπισκοπής για την περίοδο 2008 – 2022 και τη δημιουργία 15 ωριαίων ταινιών, με βάση το φωτογραφικό αρχείο της Ι.Α.Α., το οποίο θα συνοδεύεται από κατάλληλες αφηγήσεις και μουσική επένδυση. Σκοπός του έργου είναι ο εντοπισμός, η καταγραφή και η διαφύλαξη των ιερών κειμηλίων, με την ψηφιοποίηση τους και την ανάδειξη της αξίας τους, μέσα από την προβολή τους σε ψηφιακό μουσείο. Η ψηφιοποίηση, οργάνωση, καταλογογράφηση και ελεύθερη διάθεση του υλικού αυτού τόσο στο ευρύ, όσο και στο επιστημονικό κοινό, αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση του έργου της Εκκλησίας και της Πολιτείας, καθώς το ψηφιακό αποθετήριο θα περιλάβει το σύνολο του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος, που υπάρχει στις 152 Ενορίες και 4 Ιερές Μονές της Ι.Α.Α. και αποτελεί την υλική και άυλη εκκλησιαστική, πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, και παράλληλα θα αναδείξει την πολιτισμική ανθρωπογεωγραφία των 15 δήμων εντός των ορίων της Ι.Α.Α.
Στη συνάντηση συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως και αναφέρθηκε στη διάσωση των κειμηλίων που θα επέλθει μέσω του έργου. Επίσης παρέστησαν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των εταιρειών Cosmote, indigital και Planet, που ορίστηκαν ως ανάδοχοι του έργου μετά από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, οι 22 Αρχιερατικοί Επίτροποι -Γραμματείς των Περιφερειών της Ι.Α.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν κομβικό ρόλο στην ανάδειξη του ενοριακού κειμηλιακού πλούτου και μαζί με την ομάδα συντονιστών και τους προϊσταμένους των ναών θα κάνουν την επί τόπου έρευνα, καταγραφή και αξιολόγηση του υλικού προς ψηφιοποίηση.
Επίσης παρόντες ήταν από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων – καθηγητών, ο κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος από το Ε.Κ.Π.Α. και κ. Παναγιώτης Δούρος από το ΠΑ.Δ.Α, οι οποίοι φέρουν μαζί και με άλλους πανεπιστημιακούς, την επιστημονική ευθύνη τεκμηρίωσης του έργου και η ομάδα των επιμελητών που θα κάνει τον έλεγχο των ψηφιοποιημένων κειμένων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και κατόπιν μίλησε για τη σπουδαιότητα του έργου της ψηφιοποίησης των ιερών κειμηλίων των ενοριών της Ι.Α.Α., η οποία θα διασφαλίσει μέσω της τεχνολογίας την αποτύπωση αλλά και διατήρησή των ιερών κειμηλίων στο χρόνο. Τόνισε δε πως έχουν πραγματοποιηθεί γενικότερα σημαντικές ψηφιακές αλλαγές στις υπηρεσίες της Εκκλησίας χάρη στην άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Υπουργό κ. Κυριάκο Πιερρακάκη. Ευχήθηκε το έργο αυτό, όπως και όλα τα προγράμματα του Ι.Π.Ε., να συμβάλλουν στον επανευαγγελισμό των ενοριών που είναι και το ζητούμενο στην μετά covid εποχή και να δώσει την ευκαιρία στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στον κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη-ενορίτη, να μελετήσει και να προσεγγίσει συσσωρευμένη παράδοση και γνώση αιώνων, η οποία βρίσκεται στις ενορίες της Ι.Α.Α. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Α.Α. Πανοσ. Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, ο οποίος ανέφερε ότι η ψηφιοποίηση θα αποτελέσει άλλη μία παρακαταθήκη του σπουδαίου έργου του Μακαριωτάτου.
Κατόπιν το λόγο έλαβαν ο κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Ε.Κ.Π.Α, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική τομή του έργου, το οποίο θα αναδείξει την εκκλησιαστική ιστορία της εκκλησίας των Αθηνών σε μεγάλο βάθος, θα αποκαλύψει σπουδαία μνημεία άγνωστα και θα αναδείξει το εύρος και την αξία αυτών των κειμηλίων. Έπειτα ο κ. Παναγιώτης Δούρος, διδάσκων στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠΑ.Δ.Α τόνισε ότι η τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στον τομέα των κειμηλίων θα αναδείξει ένα έργο – πρότυπο για την Εκκλησία και την επιστημονική κοινότητα.
Ακολούθως οι εκπρόσωποι της εταιρειών Cosmote – indigital και Planet ανέπτυξαν στον Μακαριώτατο και στους παρευρισκόμενους τις νέες τεχνολογίες αναφορικά με την ψηφιοποίηση και την τρισδιάστατη απεικόνιση των ιερών κειμηλίων. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τη συμβολή ενός μεγάλου αριθμού τεχνικών και επιστημόνων και πάντα με σεβασμό προς τον ιερό χαρακτήρα των κειμηλίων της Ι.Α.Α., θα αναδειχθεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Στη συνέχεια ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ των Αρχιερατικών -Γραμματέων της Ι.Α.Α., που εξήραν το πολυδιάστατο έργο του Μακαριωτάτου στα 15 έτη της αρχιερατείας του και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την καινοτομία του έργου της ψηφιοποίησης.
Το συντονισμό της συνάντησης είχε ο Αναπλ. Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄ για την εμπιστοσύνη του προς το Ι.Π.Ε. και εξέφρασε την χαρά της συνεργασίας του Ι.Π.Ε. με τους 22 Αρχιερατικούς Επιτρόπους-Γραμματείς των Περιφερειών της Ι.Α.Α., οι οποίοι διαθέτουν πλήρη γνώση και εμπειρία των ενοριακών κειμηλίων, τόνισε τη σπουδαιότητα αυτής της πράξης, καθώς και τα σημαντικά οφέλη που θα κερδίσει η Εκκλησία αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Επισήμανε δε ότι η ψηφιοποίηση και ακολούθως η ανάδειξη των ιερών κειμηλίων των Ενοριών της Ι.Α.Α. θα αποτελέσει πολλαπλό όφελος για την Εκκλησία και την κοινωνία μέσω της δημιουργίας ενός πολιτιστικού, ιστορικού και εκκλησιαστικού αποθέματος. Ακολούθως ανέπτυξε τον σχεδιασμό της υλοποίησης του έργου και τις αρμοδιότητες των στελεχών της ομάδας έργου. Τόνισε δε ότι το εν λόγω έργο χαρακτηρίζεται από διεπιστημονικότητα και συνέργεια. Η συνεργασία με τους πανεπιστημιακούς, κ. Ευστράτιο Στυλιανίδη, Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης στο Α.Π.Θ., κ. Χρήστο Καραγιάννη, Κοσμήτορα στη Θεολογική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., κ Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Ε.Κ.Π.Α., κ. Θεόδωρο Γκανέτσο, Καθηγητή στο τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής στο ΠΑ.Δ.Α και κ. Παναγιώτη Δούρο, διδάσκοντα στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠΑ.Δ.Α., μέσω της εμπειρίας που διαθέτουν, θα συμβάλλει στην επιτυχία του έργου.
Επακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων για το συντονισμό των ενεργειών ενάρξεως της Πράξης: «Ψηφιοποίηση των ιερών κειμηλίων των ιερών Ναών» και προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα στο φιλόξενο χώρο της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Παπάγου, το οποίο επιμελήθηκε εξαιρετικά ο Πανοσ. Αρχιμ. Αλέξιος Γιαννιός, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Παπάγου με τον συνεφημέριό του και τις κυρίες του Φιλοπτώχου του Ναού.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.