Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποίησε, από την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 3η Φεβρουαρίου, μία σειρά εκδηλώσεων με γενικό θεματικό άξονα «Η Τέχνη και ο Πολιτισμός στην αγωγή των παιδιών και των νέων». Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν λατρευτικές ευκαιρίες (στον Ι. Ναό Αγ. Βασιλείου Ρουφ), συνεδριακές συναντήσεις, δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά, εργαστήρια, οπτικοακουστική αφήγηση (στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής), και μία μεγάλη μουσική συναυλία (στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής, με ομιλητές τον Πρωτοπρ. π. Σταμάτη Σκλήρη Θεολόγο – Ιατρό – Αγιογράφο και τον κ. Μάρκο Καμπάνη, Ζωγράφο-Αγιογράφο. Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας κ. Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπλ. Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α. Ακολούθησε ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό πρόγραμμα από το «Βυζαντινό Οργανικό Σύνολο» του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.
Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, το πρωί τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Υπαπαντής του Χριστού στον Ι. Ναό Αγίου Βασιλείου Ρουφ. Ακολούθησε το πρώτο Συνεδριακό μέρος των εκδηλώσεων και οι εισηγήσεις «Τέχνη και πολιτισμός στην κατήχηση» του κ. Ηλία Λιαμή, Δρ. Θεολογίας –Εκπαιδευτικού –Μουσικού, «Η αγωγή της Τέχνης στο σχολείο: Το παράδειγμα των μουσικών σχολείων» από τον κ. Γιάννη Κοντίτση, Εκπαιδευτικό -τ. Υποδιευθυντή Πειραματικού Μουσικού Λυκείου Παλλήνης-Μουσικό, «Η ενορία ως φορέας πολιτισμού τον 21ο αιώνα» από τον Πρωτοπρ. π. Χριστόδουλο Μπίθα, Προϊστ. Ι. Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου – Θεολόγο –Συγγραφέα και «YouTube και προφορικότητα: Το Διαδίκτυο ως εργαλείο έμμεσης μουσικής διδασκαλίας» από τον κ. Αλέξανδρο Καψοκαβάδη, Δρ. Εθνομουσικολογίας -Μουσικό –Συνθέτη. Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν σε άλλο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά, και συγκεκριμένα τα παιδιά δημιούργησαν με τη βοήθεια του κ. Σπύρου Γούση, Αρχιτέκτονα –Εικονογράφου τη «Βασιλειάδα, την πολιτεία της αγάπης», ενώ λειτούργησε και Μουσικό εργαστήρι, με κατασκευή αυτοσχέδιου μουσικού οργάνου, με την επιμέλεια της κ. Φιλίππας Τουμπακάρη, Δασκάλας και της κ. Φιλίππας Καγκή, Θεολόγου – Νηπιαγωγού.
Το απόγευμα του Σαββάτου, στα πλαίσια του προγράμματος «Γονείς και παιδιά συναντούν την τέχνη της Μουσικής», ο κ. Δημοσθένης Σπανουδάκης, Δρ. Μουσικολογίας – Ερευνητής παρουσίασε τα θέματα «Η ευεργετική επίδραση της Μουσικής στα παιδιά και στους νέους. Η Μουσική στη θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών και νέων με νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Πώς μπορούμε να ωφεληθούμε στην καθημερινή μας ζωή από τη Μουσική», ενώ η Ορχήστρα ελληνικής μουσικής «Εμμέλεια» υπό τη διεύθυνση του κ. Ανδρέα Τσεκούρα, Μουσικού – Συνθέτη, με τίτλο «Αγαπημένη μου Ελλάδα» παρουσίασε ελληνικά μουσικά όργανα και μικρή συναυλία.
Το βράδυ του Σαββάτου παρακολουθήσαμε οπτικοακουστική αφήγηση από την κ. Άννα Ιακώβου – Συγγραφέα, για τη θαυμαστή ιστορία του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη και τον σημαντικό ρόλο των Τριών Ιεραρχών στη ζωή του. Το πρωί της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Βασιλείου Ρουφ, κατά την οποία ιερούργησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με Ιερείς νεότητος. Έψαλε πολυμελής Βυζαντινός νεανικός χορός, συναποτελούμενος από μαθητές των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής των Ι. Ναών Αγίας Μαρίνας Ιλισίων, Αγίων Αναργύρων Ηλιούπολης και Αγίας Βαρβάρας Αργυρούπολης, υπό τη διεύθυνση του κ. Σωτηρίου Κουτσούρη – Μουσικού. Ακολούθησε το δεύτερο Συνεδριακό μέρος, κατά το οποίο ο κ. Γεώργιος Κόρδης, Αγιογράφος – Ζωγράφος – Συγγραφέας παρουσίασε το θέμα «Η ελληνική ζωγραφική παράδοση ως παιδαγωγός», ο κ. Άγγελος Καλογερόπουλος, Φιλόλογος – Ποιητής – Μουσικός, το θέμα «Η μουσική και η διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων», ο Πρωτοπρ. π. Πέτρος Μινώπετρος, Σκηνοθέτης κινηματογράφου-Εκπαιδευτικός το θέμα «Η διδασκαλία της Έβδομης Τέχνης» και ο κ. Ηλίας Κουνέλλας, Ηθοποιός – Σκηνοθέτης το θέμα «Τώρα οι δυό μας: Συνομιλώντας με τον εαυτό μας στη σκηνή της ζωής». Στις παράλληλες Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά, η κ. Κωνσταντίνα Ζηκούλη-Τακοπούλου, Πληροφορικός –Δασκάλα παρουσίασε το θέμα «Πατρίδα μου, καράβι μου… ένα ταξίδι στην Ελληνική Ιστορία», ενώ η κ. Φιλίππα Τουμπακάρη, Δασκάλα & η κ. Φιλίππα Καγκή, Θεολόγος-Νηπιαγωγός γνώρισαν στα παιδιά τις μητέρες των Τριών Ιεραρχών Εμμέλεια, Νόννα, Ανθούσα και τα βοήθησαν να κατασκευάσουν κάτι για τη δική τους μητέρα.
Το απόγευμα της Κυριακής, στην κατάμεστη αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε πρωτότυπη μουσική συναυλία νέων, όπου συμμετείχαν η Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα της Ι.Α.Α., υπό τη διεύθυνση της κ. Νίνας Πατρικίδου και η Νεανική Χορωδία Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας Αργυρούπολης, υπό τη διεύθυνση της κ. Λώρας Πετροπούλου. Στην εκδήλωση παρέστη ο Μακαρ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος συνεχάρη τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι «Τα παιδιά και οι νέοι είναι το μέλλον, ο θησαυρός και η αισιοδοξία μας». Συνεχάρη και τους γονείς των παιδιών, που θυσιάζονται γι΄αυτά, τονίζοντας ότι η ενασχόλησή τους με το μουσική και τον πολιτισμό προσδίδει μία ποιότητα στη ζωή τους και τα προφυλάσσει από πολλούς κινδύνους. Στη μουσική συναυλία παρευρέθη ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πολλοί γονείς και φίλοι των παιδιών που συμμετείχαν. Το τριήμερο των εκδηλώσεων διοργανώθηκε χάρις στην ακούραστη συμμετοχή των συνεργατών του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πολλών εθελοντών-Στελεχών του νεανικού ποιμαντικού έργου, ενώ τον γενικό συντονισμό είχε ο Ιερομον. π. Ιωσήφ Κουτσούρης, Ιερεύς νεότητος στην ενορία Αγ. Αναργύρων Ηλιουπόλεως.