Εκκλησία της Ελλάδος
28 Φεβρουαρίου, 2019

Εκκλησία και Πολιτεία για την θρησκευτική διπλωματία. Εργαλείο η εκκλησιαστική πολιτική (δείτε τις ομιλίες)

Διαδώστε:

Äéçìåñßäá ìå èÝìá ôçí "Áðïôýðùóç Áñ÷þí ÐïëéôéêÞò êáé ðñïôÜóåéò ÷Üñáîçò ÓôñáôçãéêÞò ãéá ôçí Üóêçóç ÈñçóêåõôéêÞò êáé ÅêêëçóéáóôéêÞò Äéðëùìáôßáò", ôçí ÐÝìðôç 28 Öåâñïõáñßïõ 2019, óôï õðïõñãåßï Åîùôåñéêþí. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Χαιρετισμό στην διημερίδα του υπουργείου Εξωτερικών με θέμα “Εκκλησιαστική και Θρησκευτική Διπλωματία” απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.Αναφερόμενος στο θέμα της διημερίδας χαρακτήρισε “καίριας σημασίας” το πλαίσιο μέσα στο οποίο ασκείται η εκκλησιαστική διπλωματία αν και η καλύτερη περιγραφή -τόνισε- είναι “διεκκλησιαστικές σχέσεις και συνεργασία” και επανέλαβε την ανάγκη για διακριτούς ρόλους Πολιτείας και Εκκλησίας.

«Η Ορθόδοξη θεολογία και πράξη προβάλλει ως απαραίτητο μέσο διπλωματίας τον διάλογο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του σήμερα το πρωί στην Διημερίδα: «Αποτύπωση Αρχών Πολιτικής και προτάσεις χάραξης Στρατηγικής για την άσκηση Θρησκευτικής και Εκκλησιαστικής Διπλωματίας» που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών στο Αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτης.

Μετά τον χαιρετισμό του υπουργού Εξωτερικών κ. Γεώργιου Κατρούγκαλου, ο οποίος ανέγνωσε και τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για την πρόσκληση να παραστεί και να χαιρετίσει το παρόν συνέδριο και συνεχάρη τον Υφυπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη για την πρωτοβουλία αυτής της διοργάνωσης και την επιλογή ενός τόσο σημαντικού θέματος για την ζωή της Εκκλησίας, σε σχέση με την άσκηση εκκλησιαστικής διπλωματίας και συνεργασίας.

«Είναι όντως καίριας σημασίας τα πλαίσια μέσα από τα οποία περιγράφεται και ασκείται η λεγόμενη εκκλησιαστική διπλωματία, όρος που δεν αποδίδει στο μέγιστο την παραπάνω λειτουργία, αφού η καλύτερη περιγραφή ακούει στο όνομα διεκκλησιαστικές σχέσεις και συνεργασία μετά των λοιπών χριστιανικών εκκλησιών – ομολογιών και θρησκειών ανά τον κόσμο» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνοντας ότι «ο ρόλος της πολιτείας είναι απαραίτητος και χρήσιμος. Φτάνει μόνο να κινείται στα όρια των διακριτών σχέσεων και να μην επεμβαίνει στην ελεύθερη άσκηση των πνευματικών σκοπών εκάστης εκκλησίας και θρησκείας, γεγονός το οποίο μόνο θλιβερά παραδείγματα μας έχει αφήσει τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν».
Σε άλλο σημείο, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «η Ορθόδοξη θεολογία και πράξη προβάλλει ως απαραίτητο μέσο διπλωματίας τον διάλογο. Έναν διάλογο αληθείας και αγάπης που στόχο θα έχει την άρση προσωπικών αγκυλώσεων, την αποσαφήνιση ιστορικών παρεξηγήσεων και κυρίως την αποκατάσταση της ορατής ενότητας των Χριστιανών ως εντέλλεται ξεκάθαρα ο Κύριός μας στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, στο 17 κεφ. Ίνα πάντες εν ώσι!».
Σημείωσε, επίσης, ότι «είναι ζωτική λειτουργία της Εκκλησίας ο διάλογος και κάτω από τον συντονισμό του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα, χωρίς εκπτώσεις στην πίστη και στα δόγματα της Ορθοδόξου παραδόσεώς μας, ως άλλωστε διετρανώθη και κατά το κοινό ανακοινωθέν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης το έτος 2016», ενώ συμπλήρωσε πως «στην πράξη της Εκκλησίας δεν μιλάμε για διπλωματία αλλά για διάλογο και συνεργασία. Προς πάντας. Με μόνες προϋποθέσεις τον Ευαγγελικό Λόγο και την πατερική παράδοση της Ορθοδόξου ζωής, σεβόμενοι το δικαίωμα της συνύπαρξης μεταξύ θρησκειών και διαφόρων πολιτισμών. Και στόχο, την επικράτηση της ειρήνης ως υψίστου αγαθού για την πρόοδο και την ανάπτυξη κάθε κοινωνίας σε κάθε εποχή».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν παρέστη τελικά στην έναρξη των εργασιών, και τον χαιρετισμό του διάβασε στους παριστάμενους ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Κατρούγκαλος

Στην διημερίδα που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών συμμετέχουν εκπρόσωποι του Ισλάμ, Ραβίνοι, Ρωμαιοκαθολικοί, Μητροπολίτες, Αγιορείτες προκειμένου να αποτυπώσουν απόψεις σχετικά με το τόσο φλέγον αυτό θέμα. Στόχος του υπουργείου Εξωτερικών είναι η αποτύπωση αρχών πολιτικής και η χάραξη προτάσεων σε μια εποχή που τα θρησκευτικά θέματα βρίσκονται στο φακό της επικαιρότητας και του πολιτικού και διπλωματικού ενδιαφέροντος. Τα θέματα που θα συζητηθούν φαίνεται να ανταποκρίνονται στους προβληματισμούς και τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας και είναι συνέχεια πολλών και διαφορετικών τάσεων που ακολουθεί η Ελλάδα αυτή την εποχή δια των αρμόδιων φορέων της.

Τη βούληση της Ελλάδας να είναι «μία χώρα-παράδειγμα και πρότυπο στην ευρύτερη περιοχή μας, σ’ αυτό το τρίγωνο της αστάθειας, που έχει ως κορυφές την Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία» με εργαλείο και τη θρησκευτική/εκκλησιαστική διπλωματία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη διημερίδα που διοργάνωσε το ΥΠΕΞ με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, για την «Αποτύπωση Αρχών Πολιτικής και προτάσεις χάραξης Στρατηγικής για την άσκηση Θρησκευτικής και Εκκλησιαστικής Διπλωματίας».

Η ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Μπόλαρη στην  διημερίδα που διοργάνωσε το ΥΠΕΞ με πρωτοβουλία του ιδίου, για την «Αποτύπωση Αρχών Πολιτικής και προτάσεις χάραξης Στρατηγικής για την άσκηση Θρησκευτικής και Εκκλησιαστικής Διπλωματίας».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της διημερίδας

Την κεντρική εισήγηση έκανε ο υφ. Εξωτερικών κ Μάρκος Μπόλαρης με θέμα Παγκόσμιος Διάλογος με θρησκείες και Εκκλησίες.

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.

Συντονιστής: Ευστάθιος Λιανός – Λιάντης, Ειδικός Γραμματέας ΥΠΕΞ.

Οικουμενικό Πατριαρχείο – Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος, Ηγούμενος Μονής Βλα-τάδων: «Ορθοδοξία και Οικουμένη, ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην παγκόσμια γεωπολιτική σκη-νή».

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας – Μητροπολίτης Γουϊνέας Γεώργιος: «Ο εποικοδομητικός διά-λογος και η καλή φιλία ως η καλύτερη διπλωματική οδός για ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανισμού και Ισλάμ».

Μητροπολίτης Αρκαδίας Λιβάνου Βασίλειος: «Οι θέσεις του Πατριαρχείου Αντιοχείας στους διαθρησκειακούς και διαχριστιανικούς διαλόγους τον 20ο και 21ο αιώνα».

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων – Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος: «Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ως παράγων σταθερότητος και διαλόγου στη Μέση Ανατολή».

Εκκλησία Κύπρου – Δρ. Γιώργος Κάκκουρας, Επιθεωρητής Θρησκευμάτων Υπουργεί-ου Παιδείας Κύπρου: «Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία Κύπρου στην Ιστορία και το Παρόν της Ορθόδοξης Οικου-μένης».

B΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ.

Συντονιστής: Κωνσταντίνος Δανασσής, Πληρεξούσιος Υπουργός B, Ε2 Διεύθυνση Θρησκευτικών και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων ΥΠΕΞ.

Ιουδαϊσμός – Ραββίνος Γκαμπριέλ Νεγρίν: «Η πολυαίωνη Εβραϊκή παρουσία στον Ελλαδικό χώρο ως παράδειγμα θρησκευτικής σταθερότητας».

Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία – Αρχιεπίσκοπος Savio Hon Tai Fai, Αποστολικός Νούν-τσιος: «Pontifical Diplomacy».

Κοινωνία Ευαγγελικών Εκκλησιών – Φιλήμων Τυλλιανάκης: «Λίγες ιδέες για μια χώρα ανοιχτή στον κόσμο».

Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιμ. Ζακχαίος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας των Σύρων Ορθοδόξων Ελλάδος: «Πατριαρχείο Αντιοχείας των Σύρων Ορθοδόξων στην Ελλάδα, Αποστολή και επιστολή, προς μίαν κοινωνίαν αληθινή μεταξύ των λαών» .

Μητρόπολη Ορθοδόξων Αρμενίων – Μητροπολίτης Κεγάμ Χατζεριάν.

Αιγύπτιοι Κοπτορθόδοξοι – Μητροπολίτης Παύλος: «Οι Κόπτες και η ελληνική κληρονο-μιά».

Ισλάμ – Ελ Σαγιέντ Εχάμπ: «Μουσουλμάνοι μετανάστες στην Ελλάδα: γέφυρες φιλίας μεταξύ των χωρών προέλευσης».

Ασσύριοι Χριστιανοί – Κυριάκος Μπατσάρας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασ-συρίων, «Η Ασσυριακή Εκκλησία στην Ελλάδα και η σχέση της με την Ελληνική Εκκλησία».

Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Η συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην καλλιέργεια των διορθόδοξων, διαχριστιανικών και διαθρησκειακών σχέσεων».

«ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ»

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Χαιρετισμός – Δημήτρης Παρασκευόπουλος, Πρέσβυς Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΞ.

Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΦΟΡΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ.

Συντονιστής: Κωνσταντίνος Μυγδάλης, Σύμβουλος Γραμματείας ΔΣΟ.

Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ: «Άσκηση Εκκλησιαστικής Διπλωματίας στο πλαίσιο λειτουργίας των πρεσβυγενών Πατριαρχείων».

Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος: «H “στρατηγική” της Πολιτείας έναντι εκκλησιαστικών θεμάτων εκτός της Ελλάδος».

10.15-10.30 Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, Καθηγητής Θεολο-γικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «Σχέσεις Εθναρχούσας Εκκλησίας και Έθνους (μεταξύ 19ου και 20ού αιώνα)».

Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Γουρδούπης, Διευθυντής Θρησκευτικής Υπηρεσίας ΓΕΕΘΑ: «Θρησκευτική Υπηρεσία Στρατού και Διπλωματία».

Δ. Παπανδρέου, Πληρεξούσιος Υπουργός Β΄, ΣΤ1 Διεύθυνση ΥΠΕΞ: «Η συμβολή των κρατικών κυβερνητικών αρχών».

Μαρίνα Κολοβοπούλου, Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ: «Η συμβολή της Παιδείας στην Θρησκευτική και Εκκλησιαστική Διπλωματία»

Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ: «Το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελβετία και η συμβολή του στην Εκκλησιαστική Διπλωματία».

Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βουλευτής Χίου – Γενικός Γραμματέας Διακοινοβουλευτικής Συ-νέλευσης Ορθοδοξίας : «Κοινοβουλευτική Εκκλησιαστική Διπλωματία. Το παράδειγμα της Διακοινοβουλευ-τικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ)».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ.

Δ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΠΑΝΑΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ (Ο ρόλος της Εκκλησίας στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος).

Συντονιστής: Μιχαήλ-Ευστράτιος Δαρατζίκης, Πρέσβυς Ε1 Διεύθυνση Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων ΥΠΕΞ.

Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης: «Εκκλησία και οικοδόμηση της Ειρήνης».

Αρχιμ. Αρίσταρχος Γκρέκας, Καθηγητής ΑΕΑΑ: «Η συμβολή της Θρησκείας στην πρόληψη των πολεμικών συγκρούσεων».

Καθηγητής Απόστολος Β. Νικολαϊδης, Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ: «Η συμβολή της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος».

Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής: «Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων».

Ε΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΑΣΚΗΣΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ (Εκκλησιαστικές Σχολές, Δίκτυα, Εκπαίδευση, Άσκηση, Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι).

Συντονιστής: Νικόλαος Πρωτονοτάριος, Πληρεξούσιος Υπουργός Α, Ε1 Διεύθυνση Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων ΥΠΕΞ.

Μιχαήλ-Ευστράτιος Δαρατζίκης, Πρέσβυς Ε1 Διεύθυνση ΥΠΕΞ: «Ο Πολιτισμός ως μέσον άσκησης εκκλησιαστικής διπλωματίας».

Μάριος Μπέγζος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ: «Η συμβολή των θεολογικών σχολών στην Εκκλησιαστική – Θρησκευτική Διπλωματία».

Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής ΑΠΘ, Διευθυντής Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών: «Η αξιοποίηση δικτύων στο πλαίσιο άσκησης εκκλησιαστικής διπλωματίας».

Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου: «Η εκκλησιαστική διπλωματία μεταξύ εργαλειοποίησης και μαρτυρίας».

Αρχιμ. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, Πρωτοσύγκελλος Ι.Μ. Ξάνθης: «Η λειτουργία του Ορθό-δοξου Ινστιτούτου «Πατριάρχης Αθηναγόρας» στο Berkeley, California, ως φορέας Ορθοδόξου ενότητας».

Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Διευθυντής Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης: «Η λειτουργία της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης ως μέσον άσκησης εκκλησιαστικής διπλωματίας».

Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΑ: «Η Πολιτιστική διπλωματία μέσω του αποθέματος βυζαντινής εκκλησιαστικής κληρονομιάς»

ΣΤ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ: Διορθόδοξη και Διαχριστιανική πραγματικότητα.

Συντονιστής: Αθανάσιος Παρέσογλου, Πληρεξούσιος Υπουργός Β, Γ2 Διεύθυνση Ευρωπ. Ενοποίησης και Οικονομ. και Νομισμ. Πολιτικής

Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός: «Ο διαχρονικός Σιναϊτικός Μοναχισμός μεταξύ φυλών, πολιτι-σμών, γλωσσών και θρησκειών και η μυστική δυναμική του στον διορθόδοξο χώρο».

Αρχιμανδρίτης Ελισσαίος, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας: «Η μαρτυρία του μοναχισμού στη διορθόδοξη, διαχριστιανική και διαθρησκειακή πραγματικότητα».

Ιερομόναχος Θεόφιλος, Ιερά Μονή Παντοκράτορος: «Μοναστικά καθιδρύματα στην Ελλά-δα και στο εξωτερικό. Το θεσμικό τους πλαίσιο de lege ferenda».

Ζ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΔΙΑΣΠΟΡΑ- ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ.

Συντονιστής: Δημήτριος Παπανδρέου, Πληρεξούσιος Υπουργός Β, ΣΤ1 Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικ. Οργάνωσης ΥΠΕΞ

Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ: «Η Ορθόδοξη μαρτυρία στον διαχριστιανικό και στον διαθρησκειακό διάλογο».

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ: «Το ζήτημα της ‘διασποράς’. Αφορμή για ρεαλιστικές προτάσεις ως προς το μέλλον και τη σημασία της».

Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας: «Εκκλησία και Διασπορά (Ευρώπη-Αμερική)».

Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Θεολογικές και ιστορικές αποτυπώσεις του έργου της Αποστολικής Διακονίας στην Οικουμένη».

Καθηγητής Θεόδωρος Γιάγκου, Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ: «Διορθόδοξες σχέσεις πριν και μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο».

Πρωτοπρεσβύτερος Δρ Κωνσταντίνος Σ. Κενανίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας, Απόστολος Παύλος, Βρυξελλών: «Η ανάπτυξη Εκκλησιαστικής Διπλωματίας μέσω της δράσης των ΜΚΟ και των αναπτυξιακών προγραμμάτων Διεθνών Οργανισμών».

Φωτογραφίες: Γιώργος Κονταρίνης- Eurokinissi

Διαδώστε: