Στις 4 Νοεμβρίου, εορτάζει η Εκκλησία τη μνήμη του Αγίου Νικάνδρου, ενός εκ των μαθητών του Αποστόλου Τίτου. Την ημέρα αυτή πανηγυρίζει το ομώνυμο εξωκλήσι που βρίσκεται στα όρια της περιφέρειας της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, και υπάγεται διοικητικά και λειτουργικά στην ενορία Σωτήρας Αμμοχώστου.
Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, τελέστηκε ο εόρτιος Εσπερινός. Προηγήθηκε λαμπαδηδρομία από τη μπάντα των Κατηχητικών Συνάξεων Σωτήρας ‘‘Σημαιοφόροι Χριστού’’ και τη Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων Σωτήρας από την πλατεία Σωτήρος προς το εξωκλήσι.
Ακολούθησε τρισάγιο από τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Ιωάννου εις μνήμη των αγωνιστών που έδρασαν στην ομώνυμη περιοχή κατά την περίοδο του αγώνα στο μνημείο πάντων πεσόντων αγωνιστών.
Την κυριώνυμο ημέρα, Σάββατο 4 Νοεμβρίου τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Σακελλάριο, ο Άγιος Νίκανδρος ήταν μετόχι της μονής της Αγίας Νάπας. Ως ιδιοκτησία της εν λόγω μονής μνημονεύεται στον Κτηματικό Κώδικα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Πλησίον του Αγίου Νικάνδρου υπάρχει ερειπωμένο αρχαίο υδραγωγείο, ενώ η πηγή που έβγαινε από κάποιο βράχο έχει σήμερα στερέψει. Σε παλαιούς χάρτες σημειώνεται το δάσος του Αγίου Νικάνδρου και εικάζεται πως η περιοχή έλαβε το όνομά της από παλαιό ναό αφιερωμένο στον Άγιο Νίκανδρο, τα ερείπια του οποίου βρίσκονταν εκεί μέχρι και την περίοδο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Στην περιοχή αυτή οι αγωνιστές, έφτιαξαν μεγάλο και ασφαλές κρησφύγετο.
Το σημερινό εξωκλήσι κτίστηκε από τον μακαριστό Παύλο Παυλάκη, Τομεάρχη Αμμοχώστου, ως τάμα από τη διάσωσή του τη δεκαετία του 2000, ενώ στο υπόγειο του ιερού ναού υπάρχει σχετική έκθεση αρχειακού υλικού για τον αγώνα της ΕΟΚΑ που παραπέμπει στο κρησφύγετο εκείνο.