21/07/2024 21/07/2024 Το ιερό μνημόσυνο σε όσους ηρωϊκά έπεσαν και όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχασαν τη ζωή τους τις τραγικές εκείνες μέρες κατά το πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή του 1974, τελέστηκε, σήμερα, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Ανεπεύθη, επίσης, δέηση υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων Παραλιμνιτών. Την Κυβέρνηση...
21 Ιουλίου, 2024 - 14:43
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2024 - 14:46

Αρχιερατικό μνημόσυνο για θανόντες Παραλιμνίτες της τουρκικής εισβολής του 1974

Διαδώστε:
Αρχιερατικό μνημόσυνο για θανόντες Παραλιμνίτες της τουρκικής εισβολής του 1974

Το ιερό μνημόσυνο σε όσους ηρωϊκά έπεσαν και όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχασαν τη ζωή τους τις τραγικές εκείνες μέρες κατά το πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή του 1974, τελέστηκε, σήμερα, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Ανεπεύθη, επίσης, δέηση υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων Παραλιμνιτών.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Yπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία εκφώνησε και τον Επιμνημόσυνο λόγο.

Παρέστησαν οι οικογένειες των θανόντων και ηρωϊκώς πεσόντων, οι κ.κ Γιώργος Νικολέττος, Δήμαρχος Παραλιμνίου-Δερύνειας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας και αρκετοί πιστοί.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων στην πλατεία Μητροπόλεως και εψάλλη ο Εθνικός Ύμνος.

Μισός αιώνας έχει συμπληρωθεί από τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή του Ιουλίου του 1974 και οι μνήμες σε όσους έζησαν αυτή την “φρικώδη κόλαση” είναι ακόμα τόσο νωπές.

Η 20η Ιουλίου 1974 ήταν η μέρα που άλλαξε για πάντα τη μοίρα της Κύπρου. Ήταν η ημέρα που συνδέθηκε άρρηκτα με όλα όσα έχουμε μάθει να αποκαλούμε βαρβαρότητα. Τα τουρκικά στρατεύματα πάτησαν σχεδόν ανεμπόδιστα, το πόδι τους στην ακτή Πέντε μίλι στην Κερύνεια, κόβοντας το νήμα χιλιάδων χρόνων ιστορίας σε έναν χώρο αδιάλειπτης παρουσίας του Ελληνισμού. 50 χρόνια μετά η πατρίδα μας εξακολουθεί να υφίσταται συνεχιζόμενη κατοχή.

Εκκλησία και πολιτεία έχοντας χρέος ιερό τελεί τα ιερά μνημόσυνα σε όσους ηρωϊκά έπεσαν και όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχασαν τη ζωή τους τις τραγικές εκείνες μέρες κατά το πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή. Μεταξύ αυτών αρκετοί από την πόλη του Παραλιμνίου.

 

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων